Kaksplus.fi

perjantai 1. huhtikuuta 2016

Urbaania kaupunkiviljelyä postimerkin kokoisella pihalla

Kyllä sillä on väliä, onko se luomua vai jotain muuta.

Vaikka meillä eletään kiireisiä ruuhkavuosia, ruuanlaatu on yksi niistä asioista, mihin meilläkin panostetaan. Kyllä käytämme eineksiä ja puolivalmisteitakin, mutta pääsääntöisesti teemme ruuat itse. Jos ulkona paistaa aurinko ja tekee mieli ulkoilla koko iltapäivä töiden ja tarhan jälkeen iltaan saakka, mieluummin syömme valmiimpaa ruokaa, kuin hukkaisimme aurinkoisen päivän kattilateatterin kanssa. Ja jos ruokaostoksilla vaihtoehtona on luomu, otamme sen. Jos sen ennen huomasi myös hinnassa, nykyään sen kyllä huomaa vain laadussa. Ihanaa, ettei luomutuotteiden hinnat ole pilvissä. Minä, lapset ja lompakko kiitämme. 



Sitten on kauppoja, mistä luomua tulee ostettua lähes huomaamatta. Kuten IKEA. Siellä on ihania luomumehuja sekä luomuhilloja. Esimerkiksi DRYCK APELSIN-mehua, SMOOTHIE BLÅBÄR & HALLONSYLT HJORTRON-lakkahilloa ja CIDER ÄPPLE-omenasiideriä (joo, tääkin on luomu eikä mitään änkyräjuomaa, vaan prosentteja on vain 0,1%).



Miksi luomua?
Siksi koska lapset ovat sen arvoisia. Minä olen sen arvoinen.
Puhtaampaa, maukkaampaa, aidompaa.



Karkkipäivänä maistuu
korpun päällä mansikkahillo (luomu)
ja juomana mehu (luomu).


Yhdessä kasvunvaiheessa
toisella lapsella oli tapana kysellä
onko tämä luomua?
Silläkin on näköjään väliä,
mitä sitä kotona ääneen höpöttelee ;)



Ja sitten on se tosiasia,
että kun teet itse, tiedät takuulla mitä saat.

Niinpä mekin kasvatetaan
tänä kesänä taas
jotain itse!

Urbaania kaupunkiviljelyä
postimerkin kokoisella pihalla.

Yhdessä lasten kanssa.
Oma kaupunkipuutarha.

psst:
Osassa kuvia
kameran takana on heilunut
lasten isimies
joka opiskelee, treenaa valokuvaamista,
odottaa grillikauden alkamista,
käyttää yrttejä ruuanlaitossa tottuneesti ja
osaa käydä ihan yksinkin IKEA-ostoksilla.



Meillä on kesälle 2016 kaksi suunnitelmaa:

1. Kaupunkipuutarha: kasvatetaan pienellä mittakaavalla kaikkea mitä tänne mahtuu. Yrttejä, salaatteja, kaikkea mitä voidaan hyödyntää oman perheen ruuanlaitossa. Kasvatetaan mahdollisimman paljon siemenestä, että lapset näkevät itse, mistä ja millaisella työllä se ruoka oikein tulee. 

2. Kukkapuutarhurointi: ostetaan kukat suurimmaksi osaksi taimena ja elätellään toiveita, että mummilta liukenee parit samettikukan taimet meidän puutarhaan. Kukkia ei laiteta siemenestä tulemaan paljoakaan sen takia, koska kodin on vallannut nuo omat luomuviljelmät ja koska ei ole takeita, tuleeko hyvä kesä vai kuten "nevö foget kesä 2015", niin ensisijaisesti pystymme suojelemaan safkat. First things first, eli ruoka, ha ha! Mutta kukkia tulee kyllä lisää jossain muodossa, jossain vaiheessa.


MUISTATHAN...

Me ei olla muutaman kesän viljelykokemuksilla mitään superpuutarhureita. Ja tiiättekö, ei tarvitse ollakaan! Halutaan kannustaa muitakin perheitä siellä kaupunkikodeissaan kokeilemaan, yrittämään, tekemään itse. Pihalla, parvekkeella, ikkunalaudalla! (Koska niitä hehtaaritilallisia ei paljon tarvitse kannustaa, hih ;)) Onhan se vähän hämmentävä tilanne, kun sulla on 10L multaa, kourallinen siemeniä ja ruukut pinossa. Mutta loppupeleissä se on kannattavaa! Tiedät sen fiiliksen "I made this". Ihan parhautta!



Me aloiteltiin viljelykset kuitenkin niistä kukkataimista,
mitä meillä jo oli.
Näistä tulee luultavasti jotakin hattuja,
aika näyttää.




Nuo papanat ovat
ODLA-kevytsoraa.
Näppäriä ruukkujen salaojituksessa.


Kukkataimien ruukkuna
SOCKER-ruukut.



Ja sitten me sujautettiin tuollaisiin turvenappeihin kasvamaan
vaikka mitä.


Rucolaa, salaattia.
Kurkkua, tomaattia.
Ruohosipulia ja paprikaa.






Ja tietenkin homma dokumentoitiin.
Että pääsee todistamaan kasvun ihmettä.



Jos kaupunkiviljely ei sitten millään ole mahdollista, mutta haluaisit silti jotain omaa, tee helppo yrttitarha kotiisi näin:

1. Hanki kaupasta valmis yrtti (basilika, minttu, rucola, persilja, ruohosipuli jne.)
2. Irrota yrtti varovasti muoviruukustaan (varo vahingoittamasta juuria, leikkaa ruukku varovasti irti) ja aseta se yrttimultaan ja johonkin kauniiseen kippoon. Lasipurkkiin, lasiin, vatiin, INGEFÄRÄ-ruukkuun tai vaikkapa isoon mukiin.
3. Valmista!



Me ostettiin
kannustimeksi
kaupasta basilikaa ja minttua
ja sujautettiin ne 
IKEA 365+-viinilaseihin.
Siitä on helppo napsia
mintut teen sekaan
ja basilikat tomaattikastikkeeseen.
Ennenkuin saadaan omaa satoa.



Ne on aika ihanat.


Kesän odotus on täällä meillä siis aivan täydessä vauhdissa!
Pihaa aletaan pikkuhiljaa puunaamaan.
Enää puuttuu (hyvä) kesä, mutta sekin on jo tilauksessa.

Älä anna pienten neliöiden tai pihan puutteen
olla pienimuotoisen luomuviljelyn este!
Ole luova ja rohkea!
Ja vinkkaahan minullekin,
mitä siellä teillä on innostuttu kasvattamaan :)

Palataan (kaupunkiviljely-) asiaan,
kunhan siemet alkaa kunnolla itää.
Miltä ne näyttää ja minne ne sitten menevät?

Stay tuned!


Sari


*Yhteistyössä IKEA Suomi


8 kommenttia:

  1. Kiva kun löysit minut, ja hienoa että lapset on mukana kasvatuspuuhissa. Basilikan versot juurtuvat helposti vesilasissa , helppo lisätä. Tosin oman kokemuksen mukaan nuo kaupan basilikoista kasvatetut eivät kasva niin satoisiksi kuin itse siemenestä kylvetyt. Ehkä eri lajike?
    Innostavaa kasvukautta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ihanaa ja kiitos oikein paljon vinkistä juurruttaa basilikaa vesilasissa! Taidat olla ihan oikeassa siitä, ettei "valmisbasilika" ole yhtä tuottoisa kuin itse kasvatettu. Innolla odotamme, miten itsekasvatetun version käy! Hyvää viikonloppua <3

      Poista
  2. Iiiks mitä kaikkea ihanaa te kasvatattekaan kesäksi :) Tässähän tarttee itsekin tehdä reissu Ikeaan hakemaan tarvittavia juttuja ja alkaa istutuspuuhiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, ehdottomasti suositeltavaa :) Ja kun ei tarvitse sijoittaa satasia päästäkseen alkuun. Pari ruukkua ja taimet sinne ja siitä se alkaa :)

      Poista
  3. Mekin ehkä jo tänä kesänä viitsitään tehdä puutarhassa jotain muutoksia, nyt kun alkaa tonttiasiat olla kunnossa ja pihan muoto varmistua. Mä en haluais välttämättä mitään kukkivia, vaan lähinnä vehreetä ja paljon leviävää.. mutta tiiä sitten, miten paljon tässä innostuu! :)

    Tajusin just, että me ei käytetä ruuanlaitossa ikinä mitään tuoreita yrttejä! :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei, nyt ei muuta kun a) viljelemään ja b) käyttämään tuoreita yrttejä! Onnea on oma piha, joten onnea sinne teille :)

      Poista
  4. Olipa kivasti kirjoitettu! Meilläkin kasvatetaan samalla teemalla ja samoilla rennoilla ajatuksilla! ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...