Arjen parhautta: pyykkitupa

Saako tykätä arjesta, saako?

Pyykkihuolto on paras kotityö, mitä tiedän. Silitän pyykit aniharvoin, mankelia en edes muista milloin viimeksi olisin käyttänyt ja en voi kuin hämmästellä, miten "ennen vanhaan" etenkin suurperheiden äidit selvisivät pyykinpesusta, mallia "nyrkkipyykki". Minulla on pari kertaa ollut tilanne, että pesukone ei ole ollut käytössä ja voi sitä nyrkkipyykkäystä, huh ja ei tosiaan ole ikävä ;)

Meillä on nykyisessä taloyhtiössä aivan upeat puitteet pyykkihuollolle. Hyödynnän pyykkitupaa noin ehkä kerran viikossa ja pesen silloin lakanoita (paripeiton pussilakanan pesu pienessä päältä täytettävässä koneessa onkin ollut...noh aikamoinen urakka), pyyhkeitä, jotain tällaista massiivisempaa.

Meidän pesutupa on oikea "kybertupa" ja siksi päätin kertoa siitä teille. Ehkä jossain taloyhtiössä pohditaan ratkaisuja pyykkituvan toteuttamiseksi ja tämä on yksi onnistumistarina ;)

HISTORIIKKI
Minulla on edellisissä kodeissa ollut kehnoja kokemuksia pesutuvista. Kokemuksia varaustauluista, joihin ei ollut avaimia, vaikeasti tulkittavista tauluista joista en ymmärtänyt mitään ja pesutuvista, joissa ei yksinkertaisesti uskaltanut käydä. Ensimmäisessä asunnossani Helsingissä piti pesutupaan hankkia poletteja ja maksaa samassa talossa asuvalle huoltomiehelle käteisellä. Huoltomies oli ynseä keski-ikäinen sinkkumies joka meni kaikin tavoin kategoriaan "välteltävä" (olisipa ollutkin vaikka komea nuori palomies joka kuljeksii kotona paidatta ;)) ja hänellä oli lisäksi iso koira, mikä sai täydellisen hepulin aina ovikellon soidessa ja huoltomies ensin väänsi sen piskin oven taakse räyskyttämään raivopäisenä ja sitten ovenraosta piti yrittää asioida mahdollisimman nopeasti ja toivoa, ettei se hurtta pääse iskemään kiinni. Kun ei ollut omaa pesukonetta, tämä oli pakkorako. Sitä kesti onneksi vain vuoden, huh! Milloin omalla vuorolla oli jonkun kukkahattutädin mätsäävät kalsarit koneessa - kukalliset siis ja pesukoneista löytyi milloin mitäkin jännittävää. On ollut vaikeasti toteutettavia maksuratkaisuja, soita kännykällä, no ei se toimikaan, muista vääntää vivusta, mutta älä TÄSTÄ vaan TOSTA paitsi jos tuolla on oranssivalo (missä?), niin sitten TÄSTÄ. Hohhoijaa! No, kokemukset kasvattivat ;) Onneksi ne kaikki ovat nyt takana ja uusi ura pyykkärinä edessä ;)

AJANVARAUS
Aika pesutupaan varataan joko pesulassa olevasta varaustaulusta tai suoraan netin kautta omilla tunnuksilla. Siis miten kätevää! On asetettu rajat, kuinka monta pesuvuoroa kukin huoneisto saa viikossa käyttää, eikä sitä pysty ohjelmoimaan viikkokauksiksi eteenpäin. Yhden pesuvuoron kesto on 2h ja kuivausaikaa on siihen päälle 2h. Pesutuvan käyttö on (toistaiseksi) maksutonta.PÄÄSY
Pesutupaan ei lompsita milloin huvittaa, vaan meillä on käytössä lätkät, joilla pääsee pesutupaan vain silloin, kun on oma pesu- tai kuivausaika. Minusta tämä on ihan huippu juttu! Omalla vuorolla ei kenenkään toisen pyykit möllötä pesukoneessa eikä kuivaushuone ole oman kuivausvuoron alettua täynnä.KALUSTO
Meillä on käytössä isot pesukoneet sekä valtava kuivuri. Koneellinen pyykkiä kuudessakympissä, 48min. (Kotikoneella sama 2,5h) Ihanaa! Säästää sekä vesi- että sähkölaskua :)KUIVAUS
Meillä on valtavan kuivurin lisäksi käytössä kaksi isoa kuivaushuonetta. 2h vaikuttaa lyhyeltä kuivausajalta, mutta pääsääntöisesti minulle jää 3h kuivausaikaa ja voin nostella pyykit suoraan pyykkituvasta kaappiin. Usein annan vähän potkua isoimmille pyykeille kuivurissa ja laitan lopuksi kuivaushuoneeseen viimeistelyyn.TADAA, valmista!ps. Tuleekohan se silityspakko jotenkin luontaisesti iänmyötä? ;)


Kommentit

 1. Aikalailla hauska toi pesutila "poletti" ja noin paljon koneitakin taloyhtiön puolesta. Aiemmin asuessani pienemmäsä taloyhtiössä kuivasin isommat pyykit pyykkituvalla, mutta nykyään asuessani isommassa taloyhtiössä kuivatan kaiken pyykin kotipesäsessä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, meillä ei millään mahdo lakat kuivumaan suorassa kotona, onnea on siis täsmätarpeeseen tullut pesutupa! :)

   Ja toi lätkät on siis aivan mahtavat! Ei enää veivaamista! :D

   Poista
 2. Saat tykätä arjesta, kaikki meistä ei tykkää, aarght ;)
  -tiia-

  VastaaPoista
 3. WAU! Olen kateellinen :D
  Silityspakkoa ei ole ainakaan vielä näkynyt, ehkä sitten aikuisena... ;)

  VastaaPoista
 4. Ohhoh, teidän taloyhtiössä on todellakin pyykkäys viety ihan toiselle tasolle! Mahtavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 5. Mää silitän kyläily-/päiväkotivaatteet, en siis römppäsimpiä kotivaatteita joita ei ees käytetä ku hätätilanteessa. Tiedän itseni lisäksi kolme ihmistä jotka silittävät ja heille jään kakkoseksi... En nimittäin silitä myöskään tyynyliinoja tai pikkuhousuja :D Pyykkihuolto munki lempparijuttuja! Melkein ikävöin kerrostalossa asumista! Vaikken kuitenkaan... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyynyliinojen silitys? Ei tajua?!?! :D Mutta kiva, että jotkut jaksaa silittää.

   Just ja just jonkun kaapissa vuoden seisseen juhlamekon saan silitettyä. Muuta en. :D ("Kompleksi kakkosta" odotellessa :))

   Poista
 6. Voi ei miten siistiä pesutuvassa!!! Kade kade! Ja toi polettisysteemmi!!!! Eipä tarviis tiukasti keskustella naapurin kanssa, että kenenäs vuoro se nyt onkaan ;)

  Mä pesen juurikin lakanat ja pyyhkeet talon pesutuvassa, saa kaiken kerralla pestyä, kuivattua ja mankeloitua. Kotiäitiaikoina tuli pestyä lähes kaikki pyykki pesutuvassa, nyt ei ole aikaa parin tunnin pyykkäyssessioihin edes viikottain. Kotikone pyörittää kätevästi siinä muiden kotihommien ohessa.

  Juu silitys, plääääh!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mä mietin että vieläkö joku mankeloi. NÄKÖJÄÄN! Milloinkohan viimeksi mankeloin, hmm... ;)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!