Joululahja 2014: Itse tehtyä saippuaa ja pyykkipoikapussi

Sisäinen marttani tuntuu uinuvan lähes koko muun vuoden, mutta joulun alla hän herää. Herää ensin miettimään, mitä tekisi ihan itse joululahjapaketteihin ja sitten se työstämisen riemu, mahtavaa! Tänä vuonna tein poikkeuksellisesti saippuan koe-erän jo hyvissä ajoin (suosittelen, jos et ole ennen tehnyt saippuaa) ja täten vältyin edellisillan paniikilta, että tuleekohan tästä mitään. Sitä on kokeiltu jo ihan riittävän monena jouluna ;)TARVITSET
- saippuamassaa
- saippuaväriä
- tuoksua
- veitsen
- leikkausalustan
- pari kattilaa
- tyhjän maitotölkin
- 24h aikaa

Operoin n.250g kirkasta saippuamassaa kerrallaan.
Saippuamassa pilkotaan pieniksi paloiksi.Saippuaväriä käytin n.1cm paksuisen viipaleen / 250g saippuamassaa.Saippuapalat sulatetaan joko mikrossa tai vesihauteessa, ei koskaan suoraan kattilassa. Itse laitoin isompaan kattilaan porisemaan vedet ja massa sai sulaa pienemmässä kattilassa. Varo kuumaa vesihöyryä.Saippuavärin viipaloin melko pieniksi paloiksi,
niin se on helpompi sekoitella saippuan sekaan.Tuoksuksi valikoitui " Joulun ilo "Saippuapalat sulavat hetken päästä hauteessaan kirkkaaksi hötöksi.Kun saippuamassa oli kokonaan sulanut, kaadoin sekaan saippuavärin ja sekoittelin varovasti. Lopuksi yritin kaapia kaikki kupla- sekä muut hötöt pinnalta pois. Sitten kattila pois porisemasta.


Valmiiseen massaan tiputin n.8 tippaa tuoksuöljyä ja kaadoin koko komeuden tyhjään maitopurkkiin jähmettymään. Laitoin purkin hetkeksi ulos pakkaseen vauhdittamaan jäähtymistä. Muistin jopa hakea purkin takaisin sisälle ennen nukkumaanmenoa. En tiedä onko kukaan koskaan kokeillut jääsaippuan valmistamista? ;)

Aamulla sitten kuorin maitopurkin saippuapalan ympäriltä ja veistelin saippuasta sopivan kokoisia paloja. 250g palasta tuli kaksi kelpoa saippuapalaa. Muotin ja muotojen kanssa saa käyttää mielikuvitusta, massasta olisi voinut veistellä vaikka piparimuotilla joulukuusen muotoisia saippuapaloja, mutta me mentiin ihan näin perinteisellä kantikkaalla linjalla.
Paketoimistyyli on vapaa. Saippuan nimeksi tuli tuoksuöljyn mukaisesti Joulun ilo.


1kg massasta riitti hyvin pariin koe erään, pariin varsinaiseen erään ja vähän jäi massaa vielä kotiinkin, siitä myöhemmin lisää ;)

Saippua sai kaverikseen pyykkipoikapussin kesäisiä pyykkihetkiä varten.Pyykkipoikapussin saa kätevästi roikkumaan joko pyykkinarulle tai miksei vaikka omalle vyölle. Pyykkipoikapussi on Anu Harkin Ratula-kirjan ohjeella ja valtavalla rakkaudella tehty.


Tämän setin ympärille oli helppo rakentaa joululahjakokonaisuus. Mukaan sujautin vähän pyyhettä ja kauneudenhoitotsydeemeitä. 

Hyvää yötä sisäinen marttaseni, vuoden päästä palataan taas asiaan! Hih!

Kommentit

 1. Oi kun kiva idea! Noin muutenkin kuin vain jouluna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan, toimii muutenkin kuin vain jouluna :) <3

   Poista
 2. Ihanaa kun olet jaksanut puuhastaa! Mekin ollaan useamman kerran saatu lahjaksi kotitekoista saippuaa.

  VastaaPoista
 3. Sinä reipas ja aikaansaapa, ihailen silmät pyöreänä! Mun loppuvuosi on mennyt erittäin epäaikaansaavissa tunnelmissa...
  Valoa ja iloa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, syytän sitä sisäistä marttaani. Mutta ei hätää, martta nukkuu jo paluu töihin on ollut...no sanotaanko kankea ;) Mutta hyvä hiljaa tulee :D

   Ja kiitos <3

   Poista
 4. Kertakaikkiaan ihanat saippuat ja ihailtavaa joulureippautta!

  -S-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisäinen marttani kiittää :-)

   ....uusia projekteja pukkaa ;-)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!