Lasten kanssa Tukholmaan, mitä tehdä?

Vihdoin ja viimein olen päättänyt lähteä lasten kanssa keväiseen Tukholmaan risteillen (se perus, 2 yötä laivalla, 1 päivä Stokiksessa) - tosin ei vielä, kun ilmat ovat hyytävän kylmät ja työputki pahasti päällä, mutta hieman keväämmällä, kun ei tarvita toppatakkeja, aurinko tuntuu lämpimältä ja koululaisen urakkakin alkaa hiljalleen helpottaa. Vielä on monta muuttujaa tiedossa, kuten esimerkiksi terveydelliset tilanteet mutta toivottavasti kukaan meistä ei olisi kauhean sairaana ja päästäisiin matkaan. En siis voi tulettaa ennenkuin olemme turvallisesti hytin sisäpuolella ;) Mutta fiilistelyn - sen voi aloittaa heti! :)


Olen käynyt lasten kanssa laivalla vain Tallinnassa, juttua siitä TÄÄLLÄ. Eli tämä on ensimmäinen pidempi reissu merellä. Jännittävää!

Mutta nyt kaipaisinkin vinkkejä matkustamiseen 4- ja 7-vuotiaan kanssa, kun laivassa tulisi viihtyä kahden yön ajan ja siellä Tukholmassa "arkkitehtuuriset ihanuudet" eivät kiinnosta kuin erästä kolmekymppistä, joten mitä siellä kannattaisi tehdä?

Sivuaallokko: siis helpostihan sitä luulisi, että koko järjettömän suuri laiva olisi nähtävyys lapsille sinänsä mutta ehei. Meillä ainakin asuu yksi sellainen, jonka mielestä Google on aivan turha, koska hän tietää joka tapauksessa 1) paremmin ja 2) enemmän. Sen lisäksi meillä asuu yksi, jota pelottaa taas kun ei saa Moccamastekahvia kahtena aamuna vaan automaattikaffilla mennään ;) Ja sitten meillä on yksi aikalailla kaikkivoipainen tapaus, joka voi pysäyttää rekat ja kallionlohkareet pelkän ajatuksen voimalla, ihan vaan siksi koska hän voi! En tiedä missä kohtaa ikäkehitystä nämä supervoimat tulivat ja missä kohtaa se oma haavoittuvaisuus alkaa tulla todeksi? Joten veikkaan, että laiva on "niin nähty" parissa tunnissa ja siksi kyselen vinkkejä, että mitäs jos ja kun. Toki reissun tarkoitus on kasvattaa myös itsehillintää: aina ei voi olla riehakasta puuhaa, välillä täytyy hiljentyä paikoilleen...
mutsi-ihminen: IHANAA! Kerrankin saa vain istuskella!
lapsi-ihminen: TYLSÄÄ! MÄ EN JAKSA OLLA PAIKOILLAAAAAAARGH!
Jotekin sitä lapsena on enemmän virtaa kuin kolmenkympin paremmalla puolella, hihi ;)Matkan tarkoitus:
- pikaloma
- irtiotto arjesta
- antaa lapsille kivoja kokemuksia
- koko reissu lasten ehdoilla
- päästä tanssimaan (Muumidiskoon)
- saada viettää aikaa hyvässä seurassa
(lue: ei siis mitään pakollista ohjelmaa, ei ole pakko ehtiä minnekään, ei stressiä - note to self! ;))

Lasten kanssa laivalla
- miten teillä on hoidettu nukkumisjärjestelyt?
- onko uni tullut vaikka matkustaminen vähän jännittäisikin?
- kannattaako varata hyttiin jotain erityistä, mitä?
- vaikka reissuun on vielä pitkä aika ja varasimme sen jo viikkoja sitten, emme saaneet paluumatkalle paikkaa Buffetiin klo.17 kattaukseen vaan vasta klo.20. Onko kokemuksia kahden nälkäisen leijonanpoikasen kanssa buffassa ruokailemisesta tuohon aikaan vai onko ihan kuukahtanut idea?
UPDATE 17.3.15: Meille vinkattiin peruutuspaikoista ja samantien chattasin taas Siljalle ja saimme siirrettyä itsemme aikaisempaan ruokailuun! Mahtavaa!
- missä muualla kannattaa ruokailla lasten kanssa kuin Buffassa?
- mitä muuta kannattaa ottaa huomioon?

No entäs Tukholma?
Maissa on aikaa muutama tunti, keskittymiskyky on hamsterin tasolla (minulla) ja sää voi olla periaatteesa mitä vaan pakkasesta plussaan ja auringosta raekuuroihin.
- missä kannattaisi käydä?
- shoppailua lasten ehdoilla? Missä?
- missä kannattaisi käydä lounaalla? (Ei kilometrien jonoja tai tuntikausia kestävää ruuan odottelua, wc ja wifi olis kiva ;))

En ole aivan uusavuton, onhan olemassa Google (ja se lapsi joka tietää KAIKEN), olen googlaillut, lukenut ihania risteilyblogipostauksia, nostattanut risteilykuumetta ja alentanut sitä muistelemalla kuinka matkan ajankohtaan me yleensä ollaan järkyttävässä flunssassa, ehkä tänä vuonna toisin? Mutta jos joku hyvä vinkki olisi mennyt ohi?

Matkaan käymme tällä kertaa Silja Linen sinivalkoisella laivalla ja Siljalle jo nyt ihan erityiskiitokset - pariin kertaan on jouduttu veivaamaan risteilyämme ja asiakaspalvelusta on saatu ihan parasta palvelua! Siljan sivuilla on chat, minkä kautta yhdeyden ottaminen on ollut helppoa ja nopeaa. Vahvistukset muutoksista on saatu sähköpostilla, eli mitään ei ole jäänyt arvailun varaan. Täytyy sanoa, että arvostan!

Paljasta parhaat vinkkisi tai risteilymuistosi lasten kanssa joko kommenttiboksissa tai tuttuun tapaan sähköpostilla: theLforLOVE@gmail.com. Kiitos jo etukäteen!

AINIIN. Jos pitkänmatkalaisia on mukana, minne auto, ellei laivaan ota mukaan?


HYVÄÄ UUTTA VIIKKOA!
Ainakin Helsingissä se alkaa auringolla, ihan parasta!

ps. nyt tätä läpilukiessa alkoi naurattaa toi otsikko, "oh no, olen menossa Tukholmaan lasten kanssa, KÄÄK, MITÄ MÄ TEEN, MITÄ MÄ TEEN???" :D No varmaan ensinnäkin keität kahvit, hengität ja lopetat sen panikoinnin - hyvin se menee. Niinku ennenkin ;)

Kommentit

 1. Kannattaa kysyä laivalla onko buffaan tullut peruutuspaikkoja. Kivoja lastenannoksia saa kaikista muistakin laivan ravintoloista. Myös lasten leikkihuonetta vastapäätä oleva grilli on aika kiva, kun odottaessa lapset voivat käydä leikkimässä ja samoin syötyään niin ei tarvitse istua paikalla ;)
  Tukholmassa on todella huonosti wc:ta tai siis on, mutta kaikki maksullisia eli varaa kolikoita mukaan. Shoppailuasiaa en osaa auttaa, kun meillä kotona jo teini ja ensimmäisenä pitää aina singahtaa Hollisterille.
  Tavalliset hytit ovat todella pieniä 4henkiselle perheelle, suosittelen de lux hyttiä tai perhehyttiä. Pieni keinutus ja laivan hurina varmaan auttaa nukahtamiseen.
  Lähellä satamaa on todella huono jättää autoa, kaikki maksullisia, enkä tiedä saako niin paljoa pysäköintiaikaa edes ostettua. Terminaalin alla on se autohotelli (sikakallis) tai sitten auto parkkiin jonnekin keskustan ulkopuolelle ja bussilla/junalla keskustaan ja sitten ratikalla satamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaikista vinkeistä! Buffa-hommaa täytyykin selvittää heti ja käsitin näin että buffamaksulla voi siis maksaa muuallakin, mietin yhä sen klo.20 kattauksen perumista, jaksaakohan lapset -tai itsekään siihen asti ;) Ja kiitos, kaikki vinkit naputeltu ylös <3

   Poista
  2. Chattasin vielä sinne Siljan asiakaspalveluun JA selvisi että aikaisemmassa Buffassa on tilaa JA me saatiin vaihdettua ruokailu sinne JA tilausvahvistus tuli heti sähköpostiin JA olen taas tyytyväinen :)

   Poista
 2. Me olimme viime kesänä Päivä Tukholmassa - risteilyllä kokoonpanolla minä, äitini sekä pojat 11 ja 5 v. Laivalla pörrättiin muumidiscossa, yläkannella pelattiin minigolfia (en tiedä milloin nämä kesäajan lastenjutut tulevat Siljalle), käytiin tax freessä karkkiostoksilla ja syötiin buffassa mennen tullen. Myöhäisempi kattaus voi olla vähän rankka pitkän päivän jälkeen, mutta vaihtoehtojahan laivalla on. Tukholmassa ei edes haaveiltu shoppailusta vaan hurautettiin vesibussillla Djurgårdeniin ja vietettiin päivä vesimuseo Aquariassa ja Gröna Lundissa. Vaasa-laiva, Skansen ja Junibacken taitavat olla lapsiperheiden suosikkikohteita. Aquariassa pojat viihtyivät loistavasti, oli paljon nähtävää ja jännää sademetsää ym. Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanista vinkeistä, täytyykin miettiä museovaihtoehtoja shoppailuhengailun sijaan! Kaikki vinkit tästäkin talteen, mainiota <3

   Poista
 3. Suosittelen myös paluumatkalle Promenaden ravintoloita, jolloin lapset voivat käydä samalla siellä leikkihuoneessa. Ainakin me ollaan aina Tukholma-päivän jälkeen ihan poikki!

  ´Muutama lapsi mahtuu komentosiltavierailulle - kysy infosta ajoissa! Myös kylpyläosasto on yksi vaihtoehto viettää aikaa laivalla. Meillä Muumidiscot ja muutkin esitykset ovat alle kouluikäistäkin kiinnostaneet.

  Junibacken on ihan kohde huonommallakin ilmalla, Hyvällä vaikka sinne Gröna Lundiin. Siljan bussi vie siihen Djurgårdenin sillalle saakka. Ostoksia en vaivautuisi lasten kanssa miettimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, loistavia vinkkejä! Kysymme heti komentosiltavierailusta! Junibacken tuntuu saavan ääniä, laitetaan listalle! Jälleen kaikki vinkit naputeltu talteen, kiitos <3

   Poista
 4. Normi hytti riittää! Vinkkinä, alasängyt saa yhteen siirrettyä jos haluaa leveämmän punkan, infosta pyydettynä tuovat lisälaitaa yläsänkyihin jos haluaa. Aiempaan Buffet-kattaukseen saattaa päästä pian aloituksen jälkeen, koska nopeimmat syövät ja poistuvat pian, käykää kysymässä josko sisään mahtuu. Myöhempikään ei ole paha koska menee sitten iltapalasta. Tukholmassa vaikka mitä kivaa! Googlaa Junibacken, Wasa-laiva, Tekniikan museo (täällä monesti kivoja lastenmakuun näyttelyitä), tai kivalla ilmalla menette Skansenille joka on iso ulkoilma-alue jossa vaikka mitä! Eläintarha jossa pohjoismaiset eläimet näytillä, kesää kohti toki enemmän tapahtumia ja alueita missä toiminnallista puuhaa. Kaikki nämä samoilla hoodeilla, laivalta saa karttaa ja opastusta millä näihin pääsee. Lapsethan kulkee julkisissa ilmatteeksi. Itse laivalla leikkipaikkaa, ohjattua toimintaa, omaehtoista toimintaa (etsintätehtäviin ympäri laivaa), kaikille tarkoitetut show-esitykset joista ensimmäinen suppeampi siihen aikaan kun lapset jaksavat katsoa. Mukavaa matkaa! Susanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos monista, hauskoista vinkeistä! Totta, alasängyistä saadaankin kunnon parisänky ja lisälaita oli uusi tieto! Mahtavaa! Museot, Junibacken, hyvä hyvä! Tämä Tukholmoitseminen on lasten kanssa niin erilaista kuin aikuisessa seurassa ja kun työt ja koulu rajoittaa matka-ajan niin lyhyeksi. Ehkä toisella kertaa jäämme pidemmäksi aikaa, kun kesälomat alkaa, oijoi! Kiitos kaikista loistavista vinkeistä, kaikki naputeltu talteen <3

   Poista
 5. Ja leikkipaikat on rempattu muualle kuin missä ennen Promenadella olivat, tämä oli huononnus, mutta itse leikkipaikka on kiva, vain eri paikassa. Laivan kylpylä on kiva, mutta ei siellä pysty uimaan/hyppimään vaan loikoamaan vaan poreissa. Kyllä meidän lapset on tykänneet siitäkin :) Kahvi laivalla on pahaa :) joten Moccamasterfanille tiedoksi, ostat sitten Tukholman puolelta kunnon erikoiskahvin! Kivoja ruokapaikkoja on pilvin pimein, nämä lasten kohteet tarjoavat ovat ravintolansa, hyvää ruokaa myös lapset mielessä. Ja hei, aina on McDonalds jos jalat puutuu ja nälkäkiukku iskee.

  Mitäs muuta, kysy, ollaan käyty usein :) Susanna edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä kaikista käytännöllisistä vinkeistä! Okei, muistelenkin että leikkipaikka on ennen ollut siinä käytävän varrella, mutta okei, etsimme sen. Kylpylä check ja kahvi, se muuten on laivalla pahaa! :D Sorry Silja! :D Onko sulla Susanna blogia tai sivua jossa olet kertonut näistä hienoista vinkeistä ja kokemuksista ?

   Poista
  2. Mä olen monesti miettinyt miksei laivalla ole kunnon baristaa vääntämässä erikoiskahveja, ihan varmasti ois menekkiä! Oikein kunnollinen, viihtyisä, tunnelmallinen kahvila sieltä puuttuu. Vinkvink Silja :)

   Yksi Tukholman menovinkki tuli vielä mieleen. Vanhan kaupungin kupeessa, Kuninkaanlinnan yhteydessä oleva Livrustkammaren, jossa historiallisia kuninkaallisia pukuja, hevoskärryjä, esineitä jne. Lapsille pientä puuhaa, pukuleikkiä, maalaamis/piirtämispiste matkan varrella.

   Ja ei, blogia mulla ei ole, tälleen on vain kiva jakaa kokemuksia ja vinkkejä ihan muuten. Tukholmassa/risteilyllä ollaan käyty aika paljon, ihan just helppouden takia. Itselle ei kummoista, mutta lapsille aina suuripieniseikkailu!
   Susanna

   Poista
  3. Ihanaa, kiitos - Livrustkammaren'sta en ole kuullutkaan muta kuulostaapa ihanalta! Ehdottomasti listalle! Kiitos <3 Ja barista ei olisi yhtään hullumpi idea ;)

   Poista
 6. Kiitos tästä. Mahtava postausaihe. Minäkin leikittelen villillä ajatuksella Tukholman reissusta lasten kanssa. Siis ihan minä vain ja isommat pojat. Pelkkä ajatus jännittää ;), mutta tästähän saa hyviä vinkkejä ja jopa rohkaisua villin idean toteuttamiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HYVÄ! Joku muukin siis ymmärtää jännityksen päälle :D Hyvin se menee ja villisti matkaan vaan! :)

   Poista
 7. Oijjoi - tääll'hän oli heti huippukiinnostavaa juttua! Minähän lupasin 8-vuotiaalle kuopukselleni tälle keväälle äiti-poika-matkan, koska vein äsken esikoisen Lontooseen. Jään linjoille lueskelemaan kaiken teidän reissusta ja -suunnitelmista!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?