Ajatuksia osittaisesta hoitovapaasta

Hei, en olekaan tainnut kertoa teille koskaan tarkemmin, että minä olen paukuttanut töissä osittaisella hoitovapaalla. Se tarkoittaa sitä, että voi tehdä vähän lyhyempää työpäivää, saa tietyin ehdoin Kelalta vähän korvausta menetetystä palkanosasta ja saa perheen kelloon ikäänkuin enemmän tunteja.

Voisin kertoa siitä nyt, KUN SE ON OMALTA OSALTANI OHI. Nyyh, höh, jee, iik ja kääk!


KUKA SIIS VOI JÄÄDÄ OSITTAISELLE HOITOVAPAALLE?
Osittaiselle hoitovapaalle voi jäädä henkilö, jolla on alle tokaluokkalainen tenava. Osittaisen hoitovapaan myöntäminen edellyttää, että henkilö on ollut saman työnantajan palveluksessa yhteensä 6kk viimeisen 12kk aikana. Työntekijällä on oikeus osittaiseen hoitovapaaseen siihen saakka, kunnes perusopetuksessa olevan lapsen toinen lukuvuosi päättyy (31.7.). Osittainen hoitovapaa tarkoittaa käytännössä sitä, että teet korkeintaan 30 tuntista työviikkoa. Voit esimerkiksi lyhentää työpäivääsi kahdella tunnilla (5 päivää * 6h = 30h/vko) tai pitämällä yhden päivän viikossa ylimääräistä vapaata (4 päivää * 7,5h = 30h/vko).


SAAKO SIITÄ RAHAAKIN?
Koululaisen vanhempi saa osittaista hoitorahaa, kunnes lapsen 2. kouluvuosi päättyy (31.7.). Osittainen hoitoraha on 98,09e/kk. 1.1.2014 alkaen alle 3-vuotiaista lapsista ei enää myönnetä osittaista hoitorahaa, vaan joustavaa hoitorahaa.


OMAT KOKEMUKSET
Palasin työelämään syksyllä 2008 esikoisen ollessa reilun vuoden ikäinen ja otin käyttöön lyhennetyt työpäivät heti ja jatkoin niitä siihen saakka, kunnes jäin äitiyslomalle uudestaan vuonna 2010. Sitten palasin työelämään syksyllä 2012 noudattaen edelleen lyhyempää työpäivää. Silloin sain Kelasta osittaista hoitorahaa siihen saakka, kunnes kuopus täytti 3 vuotta. Sen jälkeen en saanut enää Kelasta senttiäkään korvaamaan puuttuvaa palkanosaa. Kuitenkin arvomaailmani saneli sen, että lasten kanssa vietettyä aikaa ei korvaa mikään rahamäärä, joten jatkoin hyvin pienillä tuloilla työskentelyä ja osittaisella hoitovapaalla olemista. Kun esikoinen lähti ensimmäiselle luokalle kouluun, riitti kun teki uuden ilmoituksen Kelaan + haki työnantajalta todistukset ja näin siirryin taas saamaan Kelasta tukea, johon eka- ja tokaluokkalaisten vanhemmat ovat oikeutettuja.


PLUSSAT
- lyhyempi työpäivä !!!!
- kevyt lasku äitiysvapailta ja kotiäitielämästä työelämään
- enemmän aikaa olla lasten kanssa
- tasoitusta hirviömäisiin työmatkoihin
- oma jaksaminen parempi
- 30h työviikko ei vaikuta lomakertymiin

MIINUKSET
- hirviömäisten työmatkojen takia lyhyestä päivästä ei päässyt ihan 100% nauttimaan
- töissä työaika tuntui loppuvan kesken -> työt kasaantui
- omantunnontuskat koska itse katosin työpäivistä kuin höyhen tuuleen, muiden jäädessä raatamaan
- kertyi herkästi ylitöitä
- menetetty palkanosa jota Kelan tuki ei korvaa oikeastaan "sinnepäinkään"
- puolentunnin lounastauko jää pois ohjelmistosta, työpaikasta riippuen tietysti (lakisääteisiin taukoihin on luonnollisesti aina oikeus)


SUOSITTELISITKO?
No kyllä suosittelen lämpimästi jos vähänkin tuntuu siltä, että paluu kotivanhemmuudesta täyspäiväiseksi työmyyräksi ei ole se kirkkain vaihtoehto. Voi olla vaikka miten kiva työpaikka odottamassa, mutta silti hyppäys kotiäitiydestä jakkutakkikonttoriin oli ainakin allekirjoittaneelle tosi kova paikka. Mikään ei estä selvittämästä omaa oikeutta osittaiseen hoitovapaaseen silloinkin, kun työelämään on jo palattu, mutta esimerkiksi ekaluokkalaisen pärjääminen huolestuttaa ja ratkaisuna perheen pulmiin voisi olla lyhyempi työpäivä.


HUOM!
Tämä juttu perustuu omiin kokemuksiin ja ajatuksiin. Lue lisää Kelan sivuilta, TÄÄLTÄ. Tässä jutussa ei ole mainittu kaikkia poikkeuksia, erikoisuuksia eikä muita olennaisia sivuseikkoja joita paperiviidakkobyrokratia on pullollaan. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että tukien ja vapaiden haku sujui helposti, kiitos siitä omalle työnantajalle sekä Kelalle.NYT SE ON SITTEN OHI JA UUDET TUULET PUHALTAVAT
Siirryn t-ä-n-ä-ä-n osittaiselta hoitovapaalta täysipäi(väi)seksi työntekijäksi. Sehän on sanomattakin selvää, että stressipalloa jännittää ihan sikapossuna uudet tuulet. Mutta eiköhän nämä tunnot tästä tasaannu. Lapset ovat onneksi jo tottuneet siihen, että välillä äidin työpäivä loppuu aikaisemmin, joskus myöhemmin. Silti meillä on edelleen illat ja viikonloput aikaa olla yhdessä


KIVAA UUTTA VIIKKOA!
(Miten mä muistankaan olla töissä neljään enkä häippäse kesken päivän omille teilleni. Toivottavasti työkaverit kampittaa mut viimeistään ovella ;))
Tekstien lähde: Kela

Kommentit

 1. Zemppiä elämän muuttumiseen. Ymmärrän että jännittää. Jäin itse kotiin kun lapsi ei saanut tokaluokkalaisena ip-kerhopaikkaa. Muutokset aina hirvittää, töihinpaluu (jos joku meikäläisen huolii;) parin vuoden päästä.

  Ensimmäisen viikon jälkeen olet varmaan aivan tööt, mutta kyllä ne rutiinit siitä taas muotoutuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kyllä kuule sinutkin otetaan riemusta kiljuen takaisin töihin :) Olisipa kivaa, jos itselläkin olisi tuollainen kollega :)

   Poista
 2. On se vaan hienoa, että työelämä joustaa lapsiperheiden tarpeisiin edes tämän verran :). 4-päiväinen työviikko oli minulle sopiva ratkaisu muutama vuosi sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein :) Jotain hyvääkin systeemissä :) Vaikka vieläkin suurempia joustoja kaivattaisiin :)

   Poista
 3. Itselläkin tämä harkinnassa, tosin kuin ihmeen kaupalla saatiin kunnalta erittäin myönteinen päätös poikkeusluvalla; meillä lapsi saa olla 2lk:n loppuun päiväkodissa ennen ja jälkeen koulun! Huh! Mutta nyt vielä mietin, että lyhennänkö silti työviikkoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että on vielä kuntia, missä ajatellaan muullakin kuin budjetilla tai säännöillä. Lyhennetty työviikko on silti hyödyllinen juttu, suosittelen ehdottomasti :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!