Ajotie ei ole leikkipaikka!

Hömpän ohella välillä painavaa asiaa:Oltiinpa sitten eräänä päivänä lähdössä autolla liikenteeseen ja noin viisivuotiaat ipanat kekkuloi aivan keskellä ajotietä ja tuuttasin torvella varoittaakseni ipanoita poistumaan tieltä. Nepä kehtasi puida nyrkkiä vastalauseeksi. Se kerta tulee vielä, kun ne herrantertut jää ketsupiksi auton alle. Ei tosin minun autoni alle, mutta jonkun sellaisen auton alle minkä kuski ei aja yhtä hitaasti, kuin minä tai sellaisen, jonka kuski katsoo vielä sen viimeisen reittiohjeen navista ennen lähtöä isolle tielle (nämä valmisteluthan pitäisi siis tehdä ennen ajoon lähtemistä). 5 sekuntia on matalissakin nopeuksissa merkittävä aika, missä ehtii sattua ja tapahtua. Muistakaapa siis ennenkaikkea ohjeistaa lapsianne, että ajotie ja parkkipaikka ei ole leikkipaikka!!!

Puhisen tästä asiasta siksi, koska muutaman kerran olen saanut kokeilla äkkijarrutusta, kun naapuruston lapsi on puikahtanut tiensivuun pysäköityjen autojen välistä suoraan ajotielle. Tien molemmissa päädyissä on suojatiet ja poikkeuksetta kyseessä on alle kouluikäiset lapset, vanhemmista ei tietoakaan ja kuitenkin kyse ei ole mistään "huolettomasta landesta" vaan vilkkaasta Stadista.No, lapset on lapsia ja ahkerimminkin jauhetut neuvot saattavat tipahtaa päästä pois silmänräpäyksessä, mutta siinä missä autoa huolletaan keväällä ja vaihdetaan renkaat, sekä fillareille tehdään kevätpesut ja kiillotukset, voisi lapsillekin pitää keväthuollon muutenkin kuin vk-vaatteiden osalta: kerrataan ne säännöt, että ajotie ei ole leikkipaikka, eikä myöskään parkkipaikka, jne. Meillä jokakeväinen mantra alkaa sillä, että "ei saa heittää hiekkaa..." ja sitä on kerrattu jo 7 vuoden ajan ja hiljalleen alkaa istumaan tajuntaan :) Ja muutenkin, vanhemmat, olkaa kiinnostuneita siitä, mitä ne pirpanat itsekseen ulkona puuhailevat. Oletuksiin ei kannata liiemmin nojailla, nimimerkillä: kokemusta on ;)Ps. Seitsemänvuotias arvioi auton massaksi 40kg. Kerroin, että normi henkilöauto voi kevyesti painaa yli 1000kg, mikä on minkä tahansa kokoiselle ihmiselle yliajavassa muodossa äärettömän vaarallinen. Hurjia juttuja, aikuistenkin ymmärrettäväksi.


Turvallista kevättä! :)

Kommentit

 1. Samaa olen manaillut ja lapsia valistanut aiheesta. Meidän pikkutiellä, jossa juuri kaksi autoa mahtuu kohtaamaan, on sekä aikuisilla että lapsilla petrattavaa. Syyspimeällä koiranulkoiluttajat juttelevat kaikessa rauhassa kumpikin omalla laidallaan tietä ja koirat kolmen metrin fleksissä siinä välissä. Kauhean paheksuvia ovat, kun auto tulee. Alakoululaiset ajavat kolme rinnakkain keskellä tietä, lisää lapsia vielä tarakalla eikä pienintäkään aikomusta väistää kun tulee auto vastaan. Siinä on torvi soinut aika kiukkuiseen. Grrrrrrrrr.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huiiiiii, kuulostaa hurjalta. Syy miksi olen itse tarttunut aiheeseen (mm. paasannut heijastimista syksyllä), on se, että maailma on auennut aivan eri tavalla nyt ajokortillisena. Aina sitä on jotenkin kuvitellut olevansa näkyvämpi, todellisuudessa sitä kuitenkaan olematta.

   Toivotaan turvallista kevättä kaikille - myös niille karvaisille kavereille.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?