Uniasiaa ja Hidasta elämää

Rakastan nukkumista.

Olen todella lahjakas nukahtamaan minne vain. Syytän ruuhkavuosia, koska katkottomat yöunet eivät ole mikään itsestäänselvyys ja väsymys painaa toisinaan enemmän, toisinaan vähemmän. Lapset heräilee ja herättelee. Unettomuus vaivaa silloin tällöin. Henkinen stressi herättää monta tuntia ennen kellonsoittoa sunnuntain ja maanantain väliseä yönä. (Uniterapeutti Susan Pihlin mukaan ainakin kolmasosa työtätekevistä nukkuu huonosti sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Ihme juttu, vaikka ei koe työtä tai tulevia tehtäviä ainakaan tietoisesti stressaaviksi - päinvastoin.) Unettomuuteni kuulostaa kyllä pahalta, mutta onneksi tätä härdelliä ei minulla ole joka yö. Aina on nukkumattikonsteja, mitkä auttavat toisinaan paremmin, toisinaa huonommin. Iltakävely voi joskus olla hyvä juttu, joskus se vie unet pitkäksi aikaa. Melatoniinin puolikas on turvallinen apu ennakoimaan, kun tietää, että uni voi olla seuraavana yönä karkuteillä. Niin, ja ilman iltakahvia uni ei ainakaan tule ;)

Viimeaikoina unen määrä ja -laatu on korostunut entisestään. Pää on raksuttanut uusia juttuja, mitkä tuntuu innostavilta, kauhistuttavilta, iloisilta ja lupaavilta. Olen nukkunut hyvin, mutta aivan liian lyhyitä pätkiä. Viikonlopuissa piilee riskinsä, sitä tekisi mieli nukkua unta "sisään", mutta se taas kostautuu muilla tavoin. En aina tiedä itkisinkö vai nauraisinko, kun tulee perjantai ja tuuletan, että JES nyt pääsen nukkumaan ajoissa! Varmaan lapset pitää minua täysmummona :D Viikonloppuisin pienempi nousee kuitenkin taas klo.6, koska hän ei ole sidottu mihinkään kansalliseen kellonaikaan, vaan sisäinen kello herättää silloin leikkimään HotWheels-autoilla, minkäs teet? On siis parempi ennakoida (ja edes yrittää mennä nukkumaan ajoissa), kuin nousta silmät ristissä vastaamaan päivän polttaviin kysymyksiin, mitkä tulee pienelle siinä leikkien tiimellyksessä mieleen. Suurinpiirtein klo.6.04.


Hyvinvointiprojektiini liittyy olennaisena osana myös henkisen hyvinvoinnin edistäminen. Täytyy hemmotella itseään - eikä se aina tarkoita suklaata. Tai Blossaa. No ehkä usein myös niitä, mutta hyvinvointi on niin paljon muutakin. Täytyy muistaa hengähtää, täytyy muistaa pysähtyä. Täytyy antaa itselle tilaa olla. Netistä olen bongannut ihanan sivuston nimeltä Hidasta elämää, mikä tituleeraa itseään "Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kanavaksi". Hidasta elämää löytyy myös Facebookista ja Instagramista. Sieltä olen poiminut paljon pikkuruisia vinkkejä nukkumisen edistämiseksi ja Instagramista olen usein poiminut positiivisia ajatuksia mutusteltavaksi. Maailma on viime viikkoina ollut synkkä: uutiset kertovat ihmisten pahoinvoinnista ja yhteiskuntaamme kohdistuvista kurjennuksista. On kaksi vaihtoehtoa, joko antaa mustien pilvien kerääntyä omallekin taivaalle tai keskittyä valonpilkahduksiin, mitkä säteilevät pilvien välistä. Kiitos Hidasta elämää-tiimille, jotka tuottavat meille kaikkea ihanaa ajalteltavaa.

Ja kyllä se näin on, levännyt ihminen on siedettävämpi niin omasta näkökulmasta kuin muiden silmissäkin. Nukkuminen on ihan mielettömän tärkeää. Elintärkeää.

Tässä poimintani teille Hidasta elämää-sivustolta, liittyen nukkumiseen, jos joku muukin on veivannut viime aikoina näiden samojen aiheiden tiimoilta.

**

Loppuun vielä ajatus perjantaiksi.
Hyvää viikonloppua 
(Nukkukaa hyvin!)
Kommentit

 1. Hidasta elämää on ihan mun favorite sivusto, ja kiinnostuin siitä erityisesti kun huomasin, että työelämä vie musta liian paljon voimia ja olin vapaa-ajalla kuin ryttyinen tiskirätti :). Paljon hienoja vinkkejä, apua ja tarinoita!

  Valoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja valoa sinnekin ♥ Valoa on muuten ehkä hienoin toivotus ikinä, sen olen oppinut - juurikin Sinulta.

   Poista
 2. Uni on niin tärkeää. Tuntuu, että yhdenkin huonon yön jälkeen alkaa mieli reistailemaan. Hyvää asiaa kirjoittelit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä, yksin repaleinen uni -jos on tottunut nukkumaan hyvin- voi tehdä pahuuksia ihmisissä. On niin väsynyt fyysisesti ja henkisesti, aivot ei toimi jne. Tiedän itsekin mitä on valvoa 9kk putkeen pienen lapsen kanssa, en voi kuin ihmetellä ihmisiä jotka heräilevät öisin vuosikaudet ja selviävät siitä järjissään. Superihmisiä!

   Poista
 3. Viisaita pohdintoja♥ Mäkin haluaisin nukkua enemmän, mutta omaa tyhmyyttään tulee valvottua lasten mentyä nukkumaan, ja kello herättääkin arkena sitten 6.30 :) Hidasta elämää - fanitan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tiedän niin hyvin tuon - valvominen ihan omaa tyhmyyttään. Syyllistyn siihen itsekin! On vaan aina jotakin niin muka-tärkeää tekemistä... ;) Kiva kuulla, että sinä ja muutkin näköjään ovat löytäneet Hidasta elämää-sivuston :) Ihan huippu saitti!

   Poista
 4. Hidasta elämää sivut ovat ihanat ja sattumalta olen törmännyt yhteen sivustolla töissä olevista. Keskutelu oli loputon ja ihanaa, heillä oli silloin hidasta elämää kortteja, ei siis postikortteja vaan ajatuskortteja. <3

  Kuulostaa niin tutulta tuo kello 6:00 jne. Täällä on tultu nyt siihen, että enää ei edes pysty nukkumaan vaikka haluaisi ja voisi vaan se omakin sisäinen rytmi herättää vaikka reissussa kuudelta... Taidan olla tulossa vanhaksi. Uniongelmia kun kerran tulee oikein pahoja, en jälkeen uni on aina jotenkin haavoittuva ja unesta tulee helposti stressiä. Yritetty on nukkua jopa hampaat irvessä, mutta kun ei... On huonon unen kierra ja on hyvän unen kierre, hyvän unen kierteitä on vaan nykyään aika vähän. Ah huoletonta nuoruutta ja pitkiä loputtomia unia, sillä uni voi olla kyllä hurjan makeaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta, nuoruudessa se uni oli aika upeaa :) Tosin sitten oli äiti joka lauantaiaamuisin tempaisi luukut auki ja alkoi imuroida heti kukon laulettua niin että koko omakotitalo humisi että se siitä nukkumisesta sitten ;)

   Ja hei, vanhetaan yhdessä. Onneksi ruuhkavuosien jälkeen lyhyemmätkin unet taitaa riittää :D Halauksia!

   Poista
 5. aarghh noita kirjoitusvirheitä, pitäisiköhän mennä nukkumaan... ;)

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen postauksesi :) Tätähän pitääkin lukea ja pohtia omaakin nukkumista :) nimimerkillä tänään jo ensimmäinen vilkaisu kelloon 5.45 vaikka on vapaapäivä ;) Hyvää viikonloppua ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos ja toivottavasti tänäaamuna sait nukuttua ilman tuota superaikaista vilkaisua :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?