Kestävää kehitystä kotona - helpot vinkit!

Pääsin mukaan mielenkiintoiseen yhteistyöhön Ikean kanssa tutkiskelemaan mahdollisuuksia edistää kodin kestävää kehitystä. Mitä se kodin kestävä kehitys on? Se on kierrätystä, luontoystävällisten valintojen tekemistä, energian säästämistä - huolenpitoa ihmisistä. Ikea huolehtii ihmisistä ja ympäristöstä omalta osaltaan ja käy lukemassa siitä lisää Ikean sivuilta, TÄÄLTÄ.

Minulla onkin muutama helppo vinkki kodin kestävän kehityksen edistämiseksi. Tekstiin on linkattu tuotteet, mitä itse suosittelen kodin kestäviksi valinnoiksi. Tarkoitus on innostaa sinuakin pohtimaan, millaisia kestäviä valintoja sinä voisit tehdä, olet tehnyt tai tulet lähiaikoina tekemään?

Kuvista sanottakoon sen verran, että kuvissa sävyt hieman vaihtelevat, koska kuvat on otettu eri päivinä, eri valoissa, eri asetuksilla. Välillä huopa on nurin ja välillä oikein - halusin osoittaa, että meillä eletään ihan oikeaa elämää, eikä todellakaan "kaikki ole suorassa", mutta isot linjat on. Kuten se, että lapsetkin oppivat kestävistä valinnoista heti pienestä pitäen.


**


VAIKUTA MATERIAALEILLA!

Suomalaisissa kodeissa on paljon haasteita johtuen pohjoisesta sijainnistamme. Ikkunoita ei voi tiivistää niin, etteikö ilma liikkuisi ollenkaan. Lattiat voi olla kylmät. Toisaalta taas sisäilman lämmittäminen on kallista ja energiaa tulisi säästää. Mitä voin siis tehdä?
Laita riittävän paksut VERHOT osittain ikkunan eteen estämään viiman tuloa sisälle. Ikkunoiden tiivisteistä ei kuulu puhaltaa kylmää sisälle, mutta pienen viimantunnun saat blokattua helposti verhoilla ilman, että sisäilman lämpötilaa tarvitsee nostaa. Ethän kuitenkaan laita verhoja lämpöpatterin ilman lämpötilaa nuuskivan termostaatin eteen, ettei se toimi väärin. Kylmillä ilmoilla pattereiden täytyy antaa pystyä luovuttamaan lämpöä huoneistoon. Vinkki: kietaise silloin verhot vaikka keskeltä solmuun - se on silti siirreltävissä verhokiskossa, eikä estä lämmön kulkemista. Nämä Lenda-verhot ovat 100% puuvillaa. Nykyään kaikki Ikean tuotteissa käytetty puuvilla on kestävästi tuotettua. Ikea tekee myös yhteistyötä WWF:n kanssa puuvillanviljelijöiden hyväksi.RAMI eli kiinanruoho on puolestaan uusiutuvaa ja erittäin kestävää luonnonmateriaalia. Minä en ollut aikaisemmin kuullutkaan siitä, ennenkuin pureuduin todella tarkasti Ikean tekstiilien tuoteselosteisiin, että mistä tuotteet on valmistettu. Me hankimme kotiin ramista valmistetut Vigdis-tyynynpäälliset, koska ne muistuttivat ulkonäöltään hieman pellavaa. Valitsin tyynynpäällisten sisään kotona jo ennestään olevat pienet sisätyynyt, että ne saisivat olla oikein lötköt tyynyt mukautuen koko perheen lötköttelytarpeisiin. Myöskin kestävyys on tärkeä pointti etenkin vauhdikkaassa lapsiperheessä. Ehkei oma pääni juurikaan ehdi noihin tyynyihin asettua lepoasentoon muulloin kuin perjantain myöhäisillassa, mutta lasten käytössä tyynyt saavat päivittäin tuuletusta.
Koska energian säästäminen on tärkeää myös näin talvikaudella, huoneistojen sisälämpötila on n.20 asteen molemmin puolin. Mutta se, miten kukin kokee sisälämpötilat, on luonnollisesti yksilöllistä. Niinhän esimerkiksi kesällä joku grillaa nahkaansa helteisen auringon alla jonkun toisen tuskaillessa varjossa tuulettimen vieressä. Ettei energiaa menisi hukkaan liian korkean huonelämpötilan muodossa, voit keskittyä lämmittämään itseäsi ja perheenjäseniäsi muilla konstein. Villasukat on tietysti kauden "The Juttu", mutta älä unohda lämpöisiä huopia! Esimerkiksi tämä Ursula-huopa on 100% puuvillaa. Se tuntuu iholla mukavalta ja lämmittää ihanasti. Olen pitänyt huopaa sohvan selkänojalla, hartioillani, välillä vain jaloilla ja oikein on toimiva.On kyllä niin perfect, voisin heittäytyä tuonne Ektorpille pötkölleni vaikka heti... ;)
VALAISE ENERGIAYSTÄVÄLLISESTI!

#IKEAjouluilta-tilaisuudessa hurmaannuin Ranarp-valaisimeen, mitä oli sijoiteltuna pienempänä versiona tuomaan hurmaavaa valoa siihen tärkeimpään, eli ruokapöytään.Joko arvaat?

Käänsimme ruokapöydän toisinpäin saadaksemme valaisimen suoraan pöydän päälle. Aikaisemmin "siellä suunnalla jossain" oli vaikuttanut jokin vanha halogeenivalaisinhässäkkä, mikä kierrätettiin eteenpäin. Tilalle tuli Ranarp, mihin tietenkin ruuvattiin led-lamppu. Led-valot säästävät jopa 85% enemmän energiaa vanhoihin hehkulamppuihin verrattuna ja se on aika paljon se! Lisää Ikea Valaistumisesta voit lukea aiemmasta blogipostauksestani, TÄÄLTÄ.

Kyllä se [ Ranarp ] on niin kaunis!


Kestävä kehityksen edistäminen ei ole tämän vaikeampaa. On hyvä aloittaa pienistä teoista ja siitä voi sitten alkaa laajentamaan. Pelastetaan maailma vaikka yksi tyynynpäällinen kerrallaan, jooko?

Hyvää viikonloppua!

*Yhteistyössä Ikea Suomi


Kommentit

 1. Ihania tunnelmia ja Ektorppeja täälläkin huh peräti viisi kappaletta, nooh yksi on nojatuoli. Ektorp on paras! Lettineuleshaalikin löytyy valkoisena ja tänään posti toi aika samanmoisen lampunkin, tosin meidän lamppu on kuparia. :)

  Kivaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
 2. Ikeasta löytyy kaikkea kivaa aina kotiin ❤️ Ihana tuo lettineulepeitto sen alle olisi ihana käpertyä esim näin perjantai iltaisin kun ulkonakin vain sataa vettä :( 6 yötä jouluun vain ❤️

  VastaaPoista
 3. Kestävä kehitys on tuttu käsite koulusta, mutta hetken piti miettiä, mitä se omalla kohdalla tarkoittaa! Ollaan aikalailla kierrätyksen kannalla; tosi tosi harvoin ostetaan mitään uutta ja kolutaan kirppareita "uuden" tavaran tunteen saamiseksi, materialisteja kun ollaan :D Meillä on kierrätettyä niin sohva, baarijakkarat, keittiön pöytä kuin koko itse keittiön kaapistotkin! Ei se tavaraa pahenna, jos se on käytettyä. Ikeasta haetaan paljon säilytysratkaisuja ja olen paljolti siirtynyt lasisiin säilytysastioihin keittiössä.

  Energian säästäminen valitettavasti tälläisessä vanhassa puutalossa on hankalaa, varsinkin, kun sattuu olemaan tällänen vilukissa :/ Silti yritetään ja ensimmäinen isompi hankinta tänne olikin tuo ilmalämpöpumppu. Nyt ei ole tarvinnut pitää turhaan energiasyöppöjä vanhoja pattereita päällä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierrättäminen on kyllä aivan avainsana! Hyvä te! Ja mahtavaa, että vanhassa puutalossakin mietitte ratkaisuja energian säästämiseksi: aina kaikki ei tietenkään ole mahdollista täysin kuten on omassa päässään toivonut, mutta mahdollisuuksien mukaan: ilmalämpöpumppu, lattioille paksuja mattoja talveksi, villasukat yli polven, lettineuleviltti korville jne :) Toistan itseäni: hyvä te ♥

   Poista
 4. Olipas kivoja tunnelmia. Ikeaa näkyy runsaasti myös meidän kodissa =) Ekologista joulua sinne!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?