Helsinki, 7.1.16, -25

Helsinki, 7.1.2016. Pakkasta -25. K-Y-L-M-Ä.

Taloyhtiömme autojen lämmitystolpat on edelleen rikki. Huolto ei nähtävästi ollut kirjannut eilistä vikailmoitusta, kun sinne soitin ja raportoin asiasta. Herkkäunisena mutta helposti stressaavana heräsin klo.5 pyörimään ja pohtimaan, käynnistyykö Toitski aamulla. Tarkistan puhelimella, ettei auton lämmitys toimi edelleenkään. Teen kirjallisen vikailmoituksen lämpötolppaongelmasta. Nousen, kiitän itseäni, että menin nukkumaan villasukat jalassa, teen aamutoimet, keitän kahvia. Klo.6 aloitan työt. Herätän lapset, puetaan, lohdin koululaiselle aamiaisen. Klo. 6.45 lähdettiin 5-vuotiaan kanssa autolle. Puurappuset rasahtelevat askeleiden alla. Meidän molempien toppahousut kahisevät. Kylmä nipistää heti poskia ja kyllä - nenäkarvat jäätyvät sojoon. Auto, se on umpijäässä. Kokeillaan käynnistyykö. 5-vuotias menee takapenkille ja itkee: on niin "kyymä", ettei voi ottaa rukkasia pois kädestä ja laittaa turvavyötä. 


Toitski käynnistyy! Hurraan ääneen!

Alan skrabaamaan ikkunoita. Jääskapalla lähtee sentin raita kerrallaan. No alku se on sekin. Raaputan ikkunoita ja huutelen autoon sisälle: laita turvavyö, kyllä sä pystyt! 5-vuotias on ilmeisesti naama nurinpäin, mitä näen kaksin kerroin jäätyneistä plekseistä läpi. Ikkunat ovat siis osin jäässä myös sisäpuolelta. Lopulta saan kaikki ikkunat rapsuteltua sen verran puhtaiksi, että uskaltaa lähtee ajoon. Kierrän takaovelle. 5-vuotias hehkuttaa saaneensa turvavyön sittenkin kiinni - paksut tumput kädessä :D Nauran ääneen, se oli oikeasti huikea suoritus!

Kurvaillaan tuttua reittiä päiväkodille. Jätän auton kiekkopaikalle, jos se ei vaikka enää käynnistyisikään, ei heti ikkunassa olisi pikavoittoa. Vien lapsen sisälle. Tehdään aamujutut ja heippaan. Sanon, että tulen hakemaan lapsen neljän jälkeen, viimeistään viideltä - tai siis heti kun auto käynnistyy. Päiväkodin aikuisia naurattaa: en kuulemma ole ensimmäinen vanhempi tänä aamuna, joka sanoo noin ;) Kurvaan kotiin. Matkalla katselen, kun hinausliikkeen auto on tullut jelppaamaan tienvarteen hyytynyttä autoa.


Kotona odottaa 8-vuotias, joka pitäisi heittää koululle kahdeksaksi. (Ihmettelijöille tiedoksi: meillä ei ole koulu eikä päiväkoti tuossa ihan nurkilla...eikä kumpaankaan pääse bussillakaan.) Sanon, että alkaa pukea, kohta mennään. Luettelen kaikki vaatteet sukkahousuista lähtien, mitä pitää olla päällä. Jossain kohtaa vaaleanpunaisen fleecekerraston paikkeilla 8-vuotias alkaa huutamaan minulle, että vihaa talvea! Ei halua pukea! Minä selitän, ettei ole minun syyni, että pitää pukea tai on tosi kylmä. Sää nyt vaan on tällainen. Ja että kannattaa pukea, niin ei tule kylmä! 8-vuotiasta vihastuttaa, hirveästi.

Selvitään lopulta autolle. Naapurin pakettiauto on sammunut kapealle parkkialueellemme. Se ja sitä käynnistyksessä auttava auto ovat puoliksi minun auton takana. En pääse pois ruudustani. Kello tikittää, nenästä roikkuu jääpuikkoja, pitäisi olla koululla jo. Miehet alkavat työntää pakettiautoa pois edestä, me hyppäämme Toitskiin ja käynnistetään. Hän käynnistyy taas! Oi ihana teini-ikäinen autoni! Lopulta päästään matkaan. Lapsi on vihdoinkin koulussa, itse ehdin lähes ajoissa töihin. Ihan mahtavaa!


Toivottavasti autojemme lämpötolpat saataisiin tänään kuntoon, kun niitä nyt nimenomaan kipeimmin tarvittaisiin. Vikailmoitus on edelleen: "modeemi pois päältä" -liian hienoa tekniikkaa ;)Eilen sanoin, että itkettäis jossei naurattais.
Mutta kyllä tänä aamuna veti aika vakavaksi ;)

**

Toivottavasti teillä muilla on hyvä maanantai torstai
kaikesta pakkasesta huolimatta!Kommentit

 1. Täällä ei meikäläisen auto käynnisty mihinkään. Olen juuri ajanut Porvoossa lyhyitä matkoja, kun näillä pakkasilla pitäisi kuulemma ajaa pitkiä matkoja tai ei lainkaan. Juuri hommattu uusi akku on kenties nyt mennyt rikki sitten. Ukkeli hakee tänään piuhan, joskos se auttaisi. Eilen yritti omasta autosta antaa virtaa, mutta ei pihahdustakaan. Dieselmoottori on ilmeisesti pahempi vielä näissä.. Eipä ole näin ikinä ennen käynyt...


  Kyllä nyt ihan positiivisen reippaana yritän sanoa, että vihaan tätä kylmyyttä!

  Zemppiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja voi ei, tuota niin pelkäsin omallekin kohdalle, että miten mun akku kestää, kun en ole juurikaan ajellut pyhien aikaan pitkiä matkoja. Normiarkena tulee ajettua kymmeniä kilometrejä kun käy töissä mutta nyt ollaan vaan menty 5 kilsaa kauppaan ja takaisin -tyyliin! Mä en edes ymmärrä piuhahommeleista mitään :D No, ylihuomenna on lauhempaa ;)

   Poista
 2. Toyotat on talviautoja kerrassaan! Oma autoni ku ei käynnistynyt, mutta toyotalla tultiin töihin niin että paukahti vain! :)
  Toivotaan että nää pakkaset oli tässä! :/ Täällä kun oli se -31c.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HRRRR! -31! Mä en kykenisi ulos :D Mitähän pomo/päiväkoti/koulu tuumaisi, kun ilmoittaisin että me olemme nyt kotona ja lähinnä lakossa, kun on niin kylmä! Pian lauhtuu. Ja kiva kuulla, että Toitskit on muuallakin yhtä reippaana olleet kuin täälläkin ;)

   Poista
 3. Mä jännitin tänä aamuna myös miten käy auton kanssa, mutta ainakin vielä tänään suostui käynnistymään vaikka mittarissa taisi olla lähemmäs -30 astetta ja oli kylllä piuhan päässä....Huomiseksi onkin luvattu -30 iiks :)

  VastaaPoista
 4. Oivoi tätä suomen talvea! Oon monta kertaa todennut, että asutaan kyllä ihan väärässä maassa.. joku Austarlia tai muu vastaava olis kiva :D Ja nimenomaan sitä auton ikkunoitten skrabaamista ei tulis pätkääkään ikävä! Mut hei, hyvä että auto lähti käyntiin kuitenkin! :) Meillä on mies nyt mennyt mun autolla töihin ja tänäänkin ilmoitti, että joutui 3 kertaa pysähtymään, kun auto vaan kuumeni ja kuumeni.. ihmekös tuo, kun nesteet on jäässä :P Auto parat, en mäkään tämmösellä kelillä suostuis liikkumaan mihinkään! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Australia, jopa.. mun ei pitäis tänään kirjottaa yhtään mitään :D

   Poista
 5. Meilläkään ei yksi aamu lämmitystolpat toimineet. Ei lähtenyt auto käyntiin. Onneksi sain apua ja pääsin lähtemään töihin. Lämmittimen hankin autooni onneksi aiemmin. https://www.planar.fi/440856803

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!