Ekopaasto 10.2. - 27.3.2016

EKOPAASTO. Miten mä olenkin aina onnistunut ohittamaan nämä ihan huomaamattani, hupsis.

Joka vuosi jokainen somekanava tuottaa toinen toistaan mielenkiintoisempia juttuja paaston aikaan. Paasto starttaa tuhkakeskiviikkona ja jatkuu aina pääsiäiseen saakka.

Ekopaaston sivulla paaston idea on kiteytetty lyhyesti:


Kevennä, hiljennä ja hiljenny


Suomi elää ristiriitaisia aikoja. Toiset seisovat leipäjonoissa ja toiset shoppailevat kaappi kaupalla merkkilaukkuja. Minusta tärkeintä on se, että jokainen löytää oman polkunsa. Tutustuu itseensä. Elää sellaista elämää, mikä tekee itseen onnelliseksi (vaikka se ei kuulostaisikaan upealta Facebookissa ;)).

Ihana Ihmemutsi-bloggaaja onkin kirjoitellut minimalismista omassa blogissaan, voit käydä lukemassa vaikka TÄÄLTÄ. Sen yhdistän jollain tasolla tähän paastoiluun. Ja siitä se ajatus taisi lähteä. Entä jos less on oikeasti more?

Haaveilen salaa vaatekaapista, missä komeilisi neljä viisi asukomboa. Nyt siellä roikkuu mustia paitoja mitkä eivät periaatteesa sovi oikein minkään kanssa. Kevennysprojektin vuoksi en ole tehnyt oikein mitään hankintoja vaatekaappiin, vahvana päätöksenä on, että näissä mitoissa ei enää vuoden päästä nimittäin olla. Haaveilen työmatkasta pyöräillen. Haaveilen kävelymatkan päässä olevasta päiväkodista. Haaveilen vähäpäästöisemmästä autosta. Haavelen ajasta ja energiasta kierrättää omalla kohdalla enemmän.

Mutta back to paasto. Ekopaaston sivulla homma oli jaoteltu kuuteen kuvakkeeseen.

#PAASTOLUPAUKSENI

LIHA TUHLAA LUONNONVAROJA
Meillä syödään tosi vähän lihaa, itse en syö punaista lihaa ollenkaan eli aika kasvispainotteisella ruokavaliolla mennään. Jonkun verran popsimme broikkua ja fisua. Olipas siis vaikea heti näin alkuun keksiä luvattavaa, mutta... Lupaan valita useammin leivälle kurkkuviipaleen, kuin broilerifilesiivun.

LAIHDUTA ROSKISTA - ÄLÄ KUKKAROA
Myönnän. Olen innokas lajittelemaan, mutta laiska lajittelemaan biojätteitä. En ymmärrä, miten biojätepussit eivät pidä kutiaan ja roskapönttö on aina ties millaisessa sotkussa. Arki pitää ihmisen niin kiireisenä, että harvemmin vien roskia erikseen ja sen jälkeen pesen ja kuivaan roskasangon. Lähinnä juoksen roskiksen kautta töihin lähtiessä tms ja sitten ei kyllä olisi aikaa kuurailla mitään sankoa. Lupaan nyt kyllä taas keskittää enemmän energiaa biolajitteluun ja siihen roskapönikän putsaamiseen. Vinkatkaa nyt hyvänen aika, miten sen biojätepussin saa pitämään kaikki liejut sisällään?!

SUOSI KOTIMAISTA
Suosin parhaani mukaan. Usein teen hajoamista Prisman vihannesosastolla, kun valittavana on joko kallista kotimaista tai halpaa ulkomaista luomua. Kummassakin on puolensa! Kotimaisessa on kyllä voittamaton maku, vaikka monessa pienituloisessa perheessä usein hinta on se ratkaiseva tekijä. Lupaan siis jatkossakin suosia suomalaista ja valitsen kotimaista myös ohi ulkomaisen luomun.

VIHREÄ KAUPPAREISSU
Ajan kaksi kertaa viikossa ruokakauppaan. En malta odottaa, että lähikaupamme valmistuu remontista vihdoinkin tänä vuonna. Sitten hoituu kauppareissut näppärästi kävellen tai pyöräillen. Lupaan, että kauppareissut vihreytyy samassa tahdissa kevään vihertymisen kanssa. Viesti päättäjille: lähikauppoja tarvitaan, satsatkaa siis muuhunkin kuin superisoihin megamarketteihin!

EKOILUA KOTIKEITTIÖSSÄ
Ai jesmandeera. Meillä on pakastimessa oma Mount Everest. Sulatan sen taas kesän korvalla, kun marjat on mussutettu. Lupaan siis sulattaa pakastimen, ettei siitä tule energiasyöppöä.

LUTERILAINEN PAASTOPERINNE
Politiikka, uskonto ja raha, niistähän ei parane blogeissa puhua ;) Äh, olisinko ennenkään noudattaut mitään normeja - no en! Joten täältä tulee...  Ekopaaston takana on Suomen ev.lut.kirkko. Iik? Silti katsoisin, että ekopaastoa voi soveltaa ihan oman näkemyksensä mukaan. Kohde, mihin pyritään, on kuitenkin tärkeä ja hyvä. Hyvinvointia itselle ja ympäristölle.
"Paaston avulla ihminen tavoittelee mielenmuutosta ja keskittyy olennaiseen" "Osallistuminen paastoon on aina vapaaehtoista" "hidastetaan vauhtia ja hiljennytään" "karsimisen toivotaan kasvattavan kykyä keskittyä olennaiseen". Minä lupaan yrittää karsia. Vähän hillitymmin, karsien (ei kärsien ;)) ja ekologisempia valintoja tehden.

Lue lisää Ekopaaston sivulta TÄÄLTÄ. Ekopaastoillaan 27.3.2016 saakka.


Aiheeseen liittyy myös ekoteot. Käy myös tutustumassa sivuun Pieniä tekoja TÄÄLLÄ. Käy vaikka laskemassa, kuinka paljon säästät rahaa, jos lyhennät suihkussa lotraamistasi! Tämäkin sivusto ansaitsisi ihan oman postauksensa. Ihan mahtava ja ajatuksia herättelevä sivusto!

**

Voikaa hyvin!

Sari


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!