Iseiltä on uupuminen kielletty?Eilen Facebook-feediini tuli otsikko, jossa kerrottiin yksinhuoltajaisä Jani Toivolan joutuneen sairauslomalle uupumuksen takia. Puolihuolimattomasti klikkasin ensin linkin auki, sitten kommentit ja sitten minulta loksahti leuka lattiaan.

Jania moitittiin synkkään sävyyn. Hän on kuulemma "päässyt vähällä", ei yhden lapsen vanhempi voi uupua, missä sen lapsen äiti on, miestä ei ole luotu hoitamaan perhettä yksin ja lista oli paitsi loputon, niin myös lohduton. Näinkö meillä Suomessa ajatellaan perheasioista vielä vuonna 2016?

Millaisen signaalin tuo pitkin sosiaalista mediaa päristellyt keskustelu antaa muille vanhemmille? "Hei, jos olet uupunut, pidä mölyt mahassas - mitäs halusit lapsia!" Niinkö?

Miksei uupumuksesta saa puhua ääneen? Eikö yksinhuoltaja saa olla uupunut työhön/arkeen/noin ylipäätään? Onko uupumukselle joku lapsiraja? Onko iseiltä uupuminen kielletty?

Kyllä asia on niin, että pikkulapsiarki voi olla todella uuvuttavaa. Olipa niitä lapsia yksi tai vaikka viisi. Kuka tahansa perhettä pyörittävä ihminen voi uupua, koska jokainen perhe on yksilö. Meillä kaikilla on omat heikkoutemme ja vahvuutemme. Pikkulapsiarkeen yhdistettynä vaikkapa työt tai työttömyys, sairaudet tai kiireet - jokaisella perheellä on omat kuvionsa, mistä me emme tiedä mitään.

Keskusteluissa nousi monta sankaritarinaa esille, kuinka on menty vaikeuksista voittoon yh:na, ydinperheenä tms. eikä uupumuksesta ole valitettu. Todella hieno juttu - teille! Mutta ehdottomasti kannustan puhumaan ääneen mahdollisesta uupumuksesta. Jos tästäkin asiasta vaietaan, ei siihen tulla koskaan saamaan mitään parannusta!

Jani itsehän kertoi olleensa uupunut vaativasta työstä ja pienen lapsen yksinhuoltajuudesta. Ja olen aivan samaa mieltä: työntekijöiltä odotetaan nykyään entistä suurempaa panosta, työmatkat voi olla hurjat ja siihen päälle vauhdikas päiväkotirumba, niin ei niitä vuosia turhaan kutsuta ruuhkavuosiksi! Ja kyllä, se voi uuvuttaa. Ihan kenet tahansa.

Mutta nyt hei hyvät äidit, isät ja vanhemmat! Mitäs jos me tuettaisiin toisiamme vaikeina hetkinä, olipa meidän perhetilanne minkälainen tahansa? Kannustettaisiin toisiamme puhumaan niistä hyvistä ja vaikeista asioista? Mitä meillä on hävittävää? :)

MeNaisten juttu aiheesta löytyy TÄÄLTÄ.

**

Hyvää viikonloppua!
Pidetään huolta toisistamme 

T: kahden lapsen äiti
aikamoinen arkitaituri
joskus itsekin uupunut
ruuhkavuosiexpertti
Sari

Kommentit

 1. No olen kanssasi samaa mieltä :) Kyllä uupumuksesta pitää saada puhua ja pienten lasten vanhemmat ovat nyky yhteiskunnassa kovilla kun tuntuu ettei lasten sairastelujen takia enää voi olla edes pois töistäkään...Itselläni ei ole enää pieniä lapsia mutta silti muistaa ajat kun tuntui ettei voimat riitä arjen pyörittämiseen vaikka en edes ollut silloin yh-äiti...Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kommentista! Hyvää uutta viikkoa ♥

   Poista
 2. Ajankohtainen kirjoitus ja hyviä näkökulmia. On hienoa, että ihmiset avautuvat jaksamisestaan, siitä saa vertaistukea ja neuvoja omaan arkeensa. Lämpöistä viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oikein hyvin sanottu! Upeaa uutta viikkoa ♥

   Poista
 3. Hyvä ja tärkeä kirjoitus!! Maailma olisi parempi paikka jos useammat uskaltaisivat avautua esim väsymisestään tai uupumisestaan. Kaikilla meillä on omat haasteet ja pulmat, ja jakamisen kautta ongelmat pienenee- edes vähän!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!