Kouluun ilmoittautuminen on käynnistynyt!

Muutama päivä sitten meidän postilaatikkoon tipahti kirje Helsingin kaupungin opetusvirastosta, vastaanottajan nimenä oli kuopukseni nimi ja nimen vieressä luki boldattuna: OPPIVELVOLLISUUSILMOITUS. (Sit meni joku roska silmään...)

Nyt on siis tullut aika ilmoittaa äidin pikkuinen kouluun! Onhan tämä hurjan haikeaa, koska tämä on viimeinen kerta, kun meidän perheessä joku lähtee ekalle luokalle. Koulumaailma on tosin meille jo tuttu juttu, kun tuo esikoinen on siellä jo pari vuotta käynyt. Silloin ekalla kerralla se lapsen ilmoittaminen kouluun vasta tunteellista olikin. Kouluunlähtö on sellainen tietynlainen "rajapyykki", kun ei se lapsi olekaan enää mikään vauva vaan pienisuuri-ihminen! Olenko minä ainoa, jonka on vaikea pysyä perässä tässä lasten kasvutahdissa?!

Tässä vähän tietoa sinulle helsinkiläinen vanhempi, jolla kouluun ilmoittautuminen on lähiaikoina tai -vuosina ajankohtainen! Valitettavasti en osaa kertoa muiden kaupunkien koulutsydeemeistä, käythän kurkkimassa oman kaupungin nettisivuilta lisäinfoa.

**

Helsingin kaupunki osoittaa jokaiselle lapselle pääsääntöisesti koulupaikan oman alueensa lähikoulusta, oppilaaksiottoalueelta. Se ei välttämättä ole maantieteellisesti lähin koulu, joten siksi se kannattaa tarkistaa heti kun kouluasiat alkavat kiinnostamaan. Lapsella on tietyin perustein mahdollisuus päästä myös muuhun kuin ns. lähikouluun.


Peruskouluun ilmoittaudutaan joko sähköisesti 9.-25.1.2017 osoitteessa wilma.edu.hel.fi tai käymällä koululla keskiviikkona 25.1.2017 klo 8.00–10.00 ja 17.00–19.00. Minä olen ilmoittanut molemmat lapseni sähköisesti verkossa. Helppoa! Mutta epätodentuntuista ;) Siinäkö se oli? Joko tää ilmotus on valmis? Meniks se varmasti? Nytkö se menee kouluun? Vastahan tuo syntyi... Thih!

Meilläpäin on ollut tapana, että eskarilaiset käyvät keväällä tutustumassa tulevaan kouluunsa vähän ennakkoon. Tekevät jotain kivoja tehtäviä luokassa ihan vaan nähdäkseen, ettei se koulu olekaan sen pöllömpi paikka eikä sitä tarvitse liikaa jännittää.

Meillä oli ensimmäinen vanhempainilta eskarikeväällä, jossa vähän alustettiin vanhemmille, mitä koulu tuo tullessaan ja mitä sille pikkuiselle kannattaisi ekaa luokaa edeltävänä kesänä opettaa. Kuten turvallista koulumatkaa ja kellon tuntemisesta on myös hyötyä. Tiedoksi myös, että kouluun mennessä ei tarvitse osata lukea eikä laskea!


1-2 luokkalaisilla on vielä melko lyhyet koulupäivät. Viikkotuntimäärä on 19h. Se tarkoittaa n. 3-4h pituisia koulupäiviä. Siinä onkin moni perhe ihmeissään, kun työpäivät työmatkoineen voi olla kevyesti 10h pituisia. Mutta ei hätää! Onneksi näillä pienillä koululaisilla on mahdollisuus osallistua iltapäiväkerhotoimintaan. Iltapäiväkerhotoimintaa järjestää erilaiset tahot, kuten koulut, järjestöt tai seurakunta. Iltapäiväkerhopaikkoja ei ole yhtään liikaa, joten jos vähänkin tuntuu siltä, että teidän pienokainen tarvitsee iltapäiväkerhopaikkaa, muista laittaa hakemus menemään hakuaikana. Jälkikäteen iltapäiväkerhopaikkaa voi olla tosi vaikea saada.


Sit pitää päästää valloille sisäinen ullataalasmaa ;) Käy tutustumassa oman lapsesi lähikoulun kotisivuihin. Onko siellä vanhempainyhdistystoimintaa? Löytyykö koulun toimintaa joltain osin sosiaalisen median pyörteistä? Kaikki Helsingin peruskoulut on listattu TÄÄLLÄ, koulujen omilla sivuilla on paljon lisäinfoa.

Koulujen loma-ajat löytyy TÄÄLTÄ. Päiväkotiin verrattuna koulussa on sikäli tiukempaa, ettei omia lomia pidetäkään miten sattuu. Lomaa anotaan ja mieluiten lomaillaan loma-aikoina. Joten kannattaa tsekata ensin nuo viralliset loma-ajat ja sitten pistää se etelän reissu varaukseen.

Kouluruokailukin on hypännyt aikamoisen loikan eteenpäin niistä ajoista, kun minä olin lapsi. Nykyisin ruokalistalta puuttuu kaikki sitkeät lihamössöt ja kumiperunat. Ruokalistalla on esimerkiksi tortillot, joista olen hieman kade ;) Ruokalistoja voit tutkiskella jo vähän ennakkoon TÄÄLTÄ.

Lopuksi vielä vuoden 2017 ekaluokkalaisten vanhemmille muistutukseksi ne tärkeät päivämäärät.


Muistilista:
1) Muista ilmoittaa lapsi kouluun viimeistään 25.1.2017!
2) Hae ajoissa iltapäiväkerhopaikkaa!
3) Ottakaa rennosti!
4) Muista viedä lapsi kouluun 10.8.2017 ja hyvin se menee!

Lue lisää täältä: Tervetuloa kouluun!

**

Ja vaikka tuo esikoinen on tutustuttanut meidät vanhemmat koulumaailman ihmeisiin, täytyy myöntää, että onhan se taas tosi jännittävää, kun tuo pienempi ihminen lähtee koulutielle. Tiedätkö sen fiiliksen, kun sulla on kotona pikkuinen ihminen ja tulet synnytyssairaalasta kotiin vauvan kanssa. Se pikkuihminen, josta on tullut isosisko tai isoveli, näyttääkin nyt todella isolta. Niinpä kouluun mennessä se pienempi sisarus tuntuu niin kamalan paljon pienemmältä kuin isompi sisaruksensa kouluun lähtiessä oli. Luotan kyllä, että hyvin se koulu lähtee menemään. Ehkä eniten jännittää, saadaanko kiva ope, koska esikoisella on ollut koulu-uransa aikana kaksi opea ja molemmat on ollut ihan superihania. Voin kertoa, että operima on nostettu aika korkealle ;) (Terkkuja vaan V. ja J.!)

**

Onko siellä muita tulevien ekaluokkalaisten vanhempia?
Millä fiiliksillä?

**

Sari

ps. tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan. Jos joku koulun aloittamisessa askarruttaa, niin kysy ihmeessä, mietitään asiaa yhdessä. Voit laittaa myös sähköpostia, jos tässä ei halua kysyä.


Kommentit

 1. No huh nyt kyllä käy kateeksi tuo tortillot. Siitä on vain 5 vuotta kun itse lopetin peruskoulun, mutta ei meillä tuollaisia ruokia ollut :D Kumiperunat vaihtui kyllä jossain vaiheessa kuoriperunoihin mutta lihakastikkeet pysyi. Muutaman kerran oli jotain erikoisruokaa esim pinaattilettuja tai itse koottuja hampurilaisia, mutta nämä ylimääräisillä rahoilla hommattuja. Niin se vaan nopeasti muuttuu nämäkin asiat, tai voihan tuo uusi opsi olla syynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja tuntuu että viidessä vuodessa ehditään myllätä vaikka ja mitä. Toivottavasti linja pysyisi hyvänä ja lasten koulumaailma laadukkana, kun se uusi opsi vähän monia mietityttääkin. Mukavaa iltapäivää!

   Poista
 2. Meillä kolmas lapsi aloittaa syksyllä koulun. Infotilaisuudessa tapasin jo tulevan opettajan. Samassa tilaisuudessa tuli jo vähän itkettyäkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Kyllä se on niin tunnepitoista vaikka miten monetta kertaa olisi pientä laittamassa koulutielle ;) Hyvää viikonloppua!

   Poista
 3. Isoja askelia nuo...meillä jo pienimmätkin koululaisia mutta muistan vieläkin ensimmäiset koulupäivät ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanoppa muuta! Voi noita pieniä isoine reppuineen ja ja ja.. ♥ Hyvää viikonloppua!

   Poista
 4. Semisti itkin loppupäivän, kun meillekin toi kirje tossa joku päivä sitte tuli! Maanantaina aukee ilmoitus täällä. Jännittäviä aikoja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui miten ihanaa ja jännittävää ♥ Missä vaiheessa nää meidän pienet on kasvanut näin isoiksi? :)

   Poista
 5. Oi tuo on ihanaa aikaa ja toisaalta niin jännittävää :) Muistan kun omat lapsemme piti ilmoittaa kouluun, tuntui että ne pienet äidin mussukat kasvoivat hetkessä isoiksi koululaisiksi :) Mukavaa sunnuntai aamua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis sanoppa muuta, yhtäkkiä meillä ei ensi syksynä enää olekaan muita kuin koululaisia! KÄÄK! :D Ihanaa sunnuntaita teillekin ♥

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!