Äitiysavustus 2020

Hei kaikki, etenkin te viidettä kertaa tänä aamuna kahvianne lämmittävät ruuhkismutsit. Hyviä uutisia, et siis ole koomaillut vuosien 2017-2019 ajan, minä vaan tsiigailen jo tulevaisuuteen kirjoittaessani vuoden 2020 äitiysavustuksesta.Kuvassa vuoden 2016 äitiyspakkaus. Kuva: Annika Söderblom © Kela ja kuva lainattu TÄÄLTÄ

Joka vuosi, kun Kela julkistaa uuden äitiyspakkauksen, some täyttyy kommenteista, joiden mukaan paketissa on rumat värit, karmeet kuosit, liikaa tai liian vähän kestovaippoja jne. Sitten on se toinen jengi joka tykkää toisista paketeista enemmän ja toisista ihan mielettömästi. Meille ainakin sattui tosi kivannäköiset kuosit vaatteisiin ja vuoden 2016 paketti se vasta onkin ollut ihana (vaikkakin sitä olen saanut ihailla vain Kelan sivuilta).

Kela on myös innostunut tuomaan itse laatikkoon uutta ilmettä. Tiesitkö, että vuonna 1937 säädettiin laki äitiysavustuksesta ja heti seuraavana vuonna jaettiin ensimmäinen äitiyspakkaus! Taidealan opiskelijat suunnittelevat nyt äitiyspakkaukselle uuden ilmeen ja se julkistetaan vuoden 2017 syksyllä, eli jakoon ne pääsevät ensi vuonna. Lue lisää TÄÄLTÄ.

Mutta tiedättekö, minusta koko äitiysavustuskonseptia voitaisiin uudistaa. Nythän valintavaihtoehtona on joko ottaa avustus rahana tai vauvantarvikelaatikollisena. Itselläni on kokemusta äitiyspakkauksesta kahden lapsen osalta mutta silti vinkkaisin, että osittain sen sisältöä voitaisiin uudistaa...


Tämä voisi olla

Äitiyspakkaus 2020


Se voisi pitää sisällään jo tutuksi tulleen kattavan repertuaarin vauvanvaatteita ja tarvikkeita. Riittävästi kestovaippoja ja ehkä myös jotain uutta. Mitä minä ehdottaisin?

-KUIVASHAMPOO äidille. Kun aina ei vaan jaksa mennä suihkuun tai ei yksinkertaisesti pääse, voi nopeasti palauttaa itsensä kuivashampoolla esimerkiksi kauppaanmenon ajaksi ihmisennäköiseksi. Siis jos ulkoinen look kiinnostaa.

-VALOKYNÄ. Tätä ei tarvitse selittää. Lisätkää vaan pakettiin. Joku ekologinen ja kotimainen. Kiitos!

-PALVELUSETELI, millä voi ostaa KODINHOIDON PALVELUITA tietyn tuntimäärän verran. Voit tilata vaikka siivouksen muutaman kerran tai ikkunanpesun! Sen ajan voi itse käyttää vaikka vauvan kanssa höpsötellen. Tai nukkuen. Kodinhoitopalveluihin voitaisiin ynnätä myös LASTENVAHTIPALVELU, eli voisit tarvittaessa hyödyntää palveluseteliä lapsenvahdin palkkaamiseen: joko niin että vahti ulkoiluttaa esimerkiksi vastasyntyneen vauvan sisaruksia äidin ollessa vauvan kanssa tai sitten niin, että lastenvahti hoitaa vauvaa niin, että tuoreet vanhemmat saavat nukkua parit katkottomat yöunet. Se kun nukkuu, on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

-LAHJAKORTTI hierojalle. Ihan sama imetätkö vai syötätkö vauvaa pullosta, hartiat voi olla ensimmäisillä viikoilla koetuksella. Eihän se ihmistaimi paina muutamaa kiloa enempää mutta kyllä se voi helposti tuntua kymmeniltä kiloilta, kun vauvaa tulee herkästi pideltyä kaikin hartiavoimin. Kunnon hierontasetti vaikka viiden kerran sarjana muutaman viikon välein. Miksei enemmänkin, mutta kun äippäpakkaukset kustannetaan verorahoilla, niin laitetaan nyt jotain rajaa ;)

-LAHJAKORTTI kampaajalle. Niin että ainakin yhden kerran pääsee ottamaan omaa aikaa ja vastaanottamaan hemmottelua ja pääsee kuivista nelihaaraisista lavoista eroon.

-LAHJAKORTTI kosmetologille. Ennen ja jälkeen raskauden hormonimyrskyssä iho käy läpi aikamoisen myräkän ja sitä olisi hyvä hoitaa kunnolla. Toki voit marketista kantaa kotiin vaippasuperpackin kanssa samaan aikaan myös jotain savinaamioita mutta jaksaako tuore äiti puljata niiden töhnien kanssa, kun takana on 3h yöunta ja koliikkia itkeskelevä pikkutyyppi? No ei.

-KOSMETIIKKAA. Helppoja tuotteita iholle levitettäväksi, piristävää hajuvettä ja raikkaan punaisen huulipunan. Kukaan ei nimittäin huomaa litran vetoisia mustia silmäpusseja, jos sipaiset niihin vähän valokynää ja loput häivytät sillä huulipunalla. Siis levittämällä huulille eikä silmäpusseihin ;)

Dear Kela, kelatkaa nyt tätä vaihtoehtoa. Halutaanko me satsata äitien hyvinvointiin? No ehdottomasti! Ja sitten voidaan seuraavaksi kehittää tätä vanhemmuuspakkaukseksi, missä voidaan huomoida myös miesten omat tarpeet. Nythän tämä juttu tuli siis kirjoitettua naisen näkökulmasta, sattuneesta syystä. Kuusivuotiaani kyllä suuttui yhtenä päivänä ja huusi kovaan ääneen, että "sä äiti et ole nainen!". Tiedä sitten... ;) Pitäisikö tämä koko homma viedä joskus ihan uudelle tasolle: perheavustus? Vai olisiko nykyinen konsepti hyvä pitää koskemattomana?

**

Mitä sinä haluaisit lisätä tulevaisuuden äitiyspakkaukseen/avustukseen?
Joku ihana nyyhkisleffa, minilomalahjakortti kylpylään, kuntosalilahjakortti, skumppaa...?

**

Aina sanotaan, että "nyt lomille lompsis!" mutta mitenkäs tämä lomalta paluu?
Tuntuu ainakin siltä, että "nyt lomilta arkeen - TÖMPSIS" ;)

**

Keväistä pilkettä silmäkulmaan kaikille,
hyvää lomaa lomailijoille ja
mahtavaa uutta viikkoa normiarkeen palaileville!

SariKommentit

 1. Mä oon aina ihmetellyt tätä kitinää tuosta äitiyspakkauksesta... EIHÄN SITÄ OLE PAKKO OTTAA! Jos ei tykkää niin ei ota. Sitähän voi valita myös sen rahan. Niinhän minäkin tein nyt kolmannen kohdalla. Totesin, että kaksi pakkausta on ja en tarvitse kolmatta. Enkä kitise kuinka kuosit on sitä ja tätä... minhän sain rahaa, jonka voin tuhlaa vaikka siihen salikorttiin... 😊

  VastaaPoista
 2. Äitiyspakkaus on mieletön idea ja meille se otettiin kerran. Toisella kerralla otimme rahana ja rahat käytettiinkin sitten osarahoituksena uusien sisarusrattaiden hankintaan.

  Uudistaisin äitiyspakkauksesta ensimmäisenä nimen. Sen nimi saisi olla jotakin vauvaan itseensä liittyvää, mutten kyllä keksi yhtään sopivaa :D

  Ja heti seuraavaksi uudistaisin sen oikeasti sukupuolineutraaliksi. Tiedän monia, joilla jää vaatteita paljon käyttämättä kuosien ja värien vuoksi. Miksei siellä voi olla vain kuviottomia, harmaita, valkoisia ja beigejä vaatteita. Kuviot ja räikeät värit voisi kukin perhe hankkia itse. Näin pakkaus olisi oikeasti kaikille täynnä sopivia vaatteita eikä makuasioista varmastikaan tulisi yhtä paljon kinaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavia ideoita! Mä luulen, että asiantuntijaraatien lisäksi kannattaisi todella kuunnella niitä käyttäjiä --paketti on hyvä juttu jo nyt mutta miten paljon sitä voitaisiin viedä vielä eteenpäinkin esimerkiksi vinkkaamillasi tavoilla!

   Poista
 3. Minä rakastan äitiyspakkausta! Ja olen todella kiitollinen, että meidän taloon niitä on kotiutunut peräti kolme kappaletta. Aina on kaikki mennyt iloisesti käyttöön.

  VastaaPoista
 4. Hauska postaus :)Minäkin oon kiitollisena äitiyspakkauksen ottanut kolme kertaa ja ollut kyllä tyytyväinen sisältöön mutta nuo sun vinkit ois kelvanneet myös :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!