Et saa Instagramia, olet liian nuori! T: kukkahattutäti

Ensin sitä mietti, että miksi ei vauvaa näy, ei kuulu. Sitten sitä murehti raskausaikana, onko sillä vauvalla kaikki hyvin. Syntymän jälkeen sitä tarkisti monta kertaa, että hengittääkö se vauva nyt ihan varmasti. Sitten selvittiin koliikista, tahtoiästä, uhmaiästä ja ekan koululuokan mukanaan tuomista myllerryksistä. Jotenkin erheellisesti kuvittelin, että nyt kun ollaan murehdittu ja ennenkaikkea selvitty jo kaikenlaisesta päänvaivasta, voisi hengähtää esikoisen kansa ennen teini-ikää, mutta ei. Esiteini-ikä on täällä. Pahinta siinä kai on se lisääntynyt tietoisuus.

Nyt se lapsi ilmoitti, että hän tarttis Instagramin. Omaan puhelimeensa. Ja kukkahattutätinä tietenkin sanoin, että ei käy, olet liian nuori!


Meillä on molemmilla lapsilla omat älypuhelimet nettiyhteyksineen. Kyllä, sekä yhdeksänvuotiaalla että kuusivuotiaalla. Tulipa tunnustettua. (Jos säkin haluat tunnustaa, niin ei muuta kun kommenttiboksiin vaan, sana on vapaa.) Kun on töissä toisella puolella kaupunkia päivät pitkät ja toisen lapsen pitäisi syksystä lähtien periaatteessa pärjäillä kotona yksinäänkin, niin siksi hän on aloittanut jo nyt harjoittelemaan puhelimen käyttöä (että se sitten syksyllä sujuu takuuvarmasti) ja toinen lapsi sai ensimmäisen puhelimensa myöskin eskari-ikäisenä ja samasta syystä. Sitä en osaa sanoa, miten me kasarilapset voitiin hippaloida ysärillä pitkin pitäjää hengissä ilman puhelinta, kun nyt tuntuu siltä että jos lapsen päästää hetkeksi ulos, se vähintään katoaa johonkin mustaan aukkoon, ellei sillä ole puhelin taskussa. (Ai mikä curlingvanhempi? Hehe.)

Mutta siitä, mitä lapset sillä puhelimella tekee, olen tosi tarkka. Yhdessä mun puhelimella ollaan selailtu Instaa, Snäppiä ja Youtubea, mutta omia tilejä en ole lasten antanut vielä tehdä. Tiedätkö sinä, mitkä noiden suosituimpien sosiaalisten medioiden ikäraja on? Toinen hyvä kysymys; kiinnostaako sinua edes tietää, mikä noissa on ikärajana? No minä voin kertoa. Se on 13 vuotta.

Mutta mitä lasten kavereihin tulee, niin ai että, kun heilläpä ei ikärajoja syynätäkään niin tarkkaan. Eipä aikaakaan, kun Facebook alkoi ehdottelemaan lapseni ekaluokkalaista kaveria minulle kaveriksi. Ei ekaluokkalaisten paikka ole Facebookissa! Ja arvatkaas miten minun Insta-tilini kävi omalle lapselleni ilmi? No sillälailla, kun lapsen kaveri alkoi seuraamaan minua Instassa ja näytti tilini lapselleni. Tulipas ihan pöhkö fiilis, näin sitä voi käydä digiaikana. Hehe.

No, lapsen "nokun kaikilla kavereillakin on"-mankumisesta huolimatta, olin saanut rajat vedettyä kiinni, ettei Instaa tai Snäppiä ole lähivuosina tulossa pikkuneidin kapulaan, niin kuinkas ollakaan; koululla järjestettiin kännykkäpäivä! Kukkahattitäti sisälläni oli aivan järkyttynyt! Mitä on tapahtunut ulkoilmatapahtumille, missä reippaillaan sen puhelimen näpräämisen sijaan, eh heh. Kännykkäpäivänä kaikki saivat tuoda puhelimensa kouluun. Tavallaan toivon, ettei kukaan joutunut viemään lankapuhelinta tai menemään tyhjin käsin kun se on ööö...korjauksessa. Eikä siinä vielä kaikki: saimme etukäteen listan sovelluksista, joita ei ole pakko asentaa omaan puhelimeen mutta mitä kännykkäpäivän työpajoissa tullaan käyttämään. Ensinnäkin en tunnistanut listalta kuin ehkä yhden ohjelman ja se oli: Snapchat! Juuri kun oltiin saatu kyynelvirran saattelemana sovittua, että sitä sovellusta ei puhelimeen ole lapsen tulossa, niin koulu pistää pökköä pesään. Kiitti ;)

Mitä te ajattelette sovellusten ikärajoista? Onko niillä mitään merkitystä?
Päästäisitkö sinä 10 vuotiaan Instagramiin? Miksi?
Voiko Snapchatistä tulla harmia? Minkä ikäisenä kannattaa avata tili Facebookiin?

Sanokaa nyt, onko toi kukkapipo liian kireällä tän matopelimutsin päässä?Loppuun vielä todistusaineistoksi siskolle: on se mun oma pipokin tallessa. Toi kukkapipo sopi tekstiin mutta on todellisuudessa naperon ;) Mulla on tämmönen hiano liila pipo mut kun on tottunut pukemaan ittensä mustaan, tämmönen väriläiskä tuntuu siltä kuin mulla olisi majakanvalo päässä, thih hih! Pipot itsessään on hienot ja ne on Neenuskan. Voit tutustua pipoihin (ja muihin tuotteisiin) TÄÄLLÄ.

**

Jaa-a, kai se on jatkettava "kipuilua" tämän esiteinin vanhemmuuden kanssa.
Lisää esiteinihyperventiloinnistani toisella kertaa ;)

Sari
- rakkaudella rajoja ja rajattomasti rakkauttaKommentit

 1. Meillä kanssa mini välillä kyselee saako jotain appeja puhelimeen. Mä en edes anna hänen käyttää nettiä omassa puhelimessaan! Kotona voi padiltä etsiä tietoa, jos tarve tai kysyä multa. Luotan kyllä lapseeni, mutten luota internettiin. Sieltä löytyy niin kamalia juttuja ja jos niihin vahingossa eksyy niin hellurei!

  Snappeja ja muita neiti saa tehdä mun puhelimella ihan vapaasti! Mun mielestä IG ja muut eivät ole vielä tuon ikäiselle tarpeellisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Erittäin hyviä ajatuksia tästä aiheesta! En voisi paremmin muotoilla: "Luotan kyllä lapseeni, mutten luota internettiin" - ajattelen ihan samoin.

   Poista
 2. Mä oon kyllä ihan järkyttynyt tosta koulun kännykkäpäivästä! Ihan hyvä, että lapset opetetaan hätätilanteessa soittamaan puhelimella, koska se taito on tärkeä, mutta että jotain snapchatteja tai muita ei todellakaan tarttis ennen yläastetta kenenkään puhelimeen asentaa tai niitä käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Kiva että muitakin kännykkäpäivästä järkyttyneitä on. Milloinkohan koulun lukukauden päätösjuhlat katsotaan Skypestä? Uhka vai mahdollisuus, hehe.

   Poista
 3. Mun pitää palata lukee tää, mut nyt pakko kommentoida tätä mahtavaa kuvaa! 😍💪👊

  VastaaPoista
 4. Mun mielestä on hyvä, että on ikärajoja ja että niitä noudatetaan. Mä olen itse saanut ekan puhelimeni, kun täytin 16. Tuolloin kaikilla kavereilla oli jo kännykät ja meidän porukat vaan eivät taipuneet, ei sitten millään. Kun sen kännykän sitten sain, olihan se oikeasti tosi hienoa ja upeeta, kun pysyi "kehityksessä" (jos nyt Nokian 3210:aa voi kehitykseksi sanoa :D) mukana. Silti, esim. Snäppi ei kuulu vielä "alaikäiselle", saatika mikään Periscope! Insta on mun mielestä ihan hiinä ja hiinä, mutta en mä sielläkään antais esim. kasvokuvaa julkaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Hyvä ajatuksia! Ja joo, Periscope se vasta olikin aikamoinen, olin itsekin ihan hämilläni kun se latasin puhelimeeni ja pari kertaa tutkin mitä siellä on. Sitten poistin sen, tarpeettomana. Se on mun henkilökohtaisella mustalla listalla, että sinne ei hetkeen ole lapsilla mitään asiaa. Eikä sen funktio auennut mulle muutenkaan. Ja oi. 3210, se oli hieno puhelin se. ;)

   Poista
 5. Meidän tokaluokkalainen on kinunnut youtuben käyttöä, faceen päässyä ja snapchattia. Ei ole eikä tule. Mutta Instagramin suhteen löysäsin pipoa. Sillä ehdolla, että siellä ei julkaista kasvokuvia tai muita tunnistettavia otoksia.

  Snapchattia ja periscopea en edes itse ole käyttänyt ja niistä olen pihalla. Ehkä pitäis alkaa perehtyä lasten kasvuvuosien myötä... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Sehän tässä on, kun kaikkien ruuhkavuosien lisäksi pitäisi vielä pysyä perillä näiden ohjelmien sisällöistä, HUH HUH ja kun uusia ohjelmia tuntuu tulevan kuin sieniä steella. Kiva kuulla, että sielläkin vedetään rajoja lapselle, rakkaudella. Ehkä minäkin joskus voin löysätä tuon Instan kanssa. Mutta en ehkä ihan vielä uskalla. Seuraamme tilannetta :)

   Poista
 6. Meidän 5 ja 6 luokkalaiset pojat on fb:ssä mutta vain siksi että pääsevät pelaamaan tiettyjä pelejä, eivät oikein muuten sitä käytä ja pelisäännöt on tehty selväksi.
  Toinen on myös instassa. Muissa eivät ole eikä ole halunneetkaan, tarkkana silti saa ja pitää olla somen kanssa.Jatkuvasti käydään keskusteluja aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ja tuo on niin loistavaa, että teilläkin ollaan kiinnostuneita siitä, mitä lapset -- tai no pikemminkin nuoriso siellä somessa tekee. Hyvä esimerkki niistä rakkaudella asetetuista rajoista! ♥

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?