Lahjattomat synttärit: uhka vai mahdollisuus?

Taas tuli kutsu lapsen kaverisynttäreille! Hei kivaa!


Yksi netin puhutuimmista aiheista lienee se, että mikä on sopivan hintainen lahja kaverisynttäreille viemisiksi. Nykyään lasten kaverisynttärit voivat olla hyvinkin hulppeat: juhlat järjestetään jossain muualla kuin kotona: sisäleikkipuistossa, muussa teemapaikassa tai esimerkiksi hotellissa. Se puolestaan nostaa kevyesti kertoimia, kun aletaan miettiä sopivaa lahjaa. Kun tiedossa on, että synttäripaikassa kukin vieras kustantaa n.20€, onko hävytöntä viedä päivänsankarille 5€ lahja?

Nykyään kolme (lasta) tuntuu olevan uusi kaksi (lasta). Nopea lyhyt matematiikka: jos on kolme lasta ja kukin käy vaikka viiden kaverin syntymäpäivillä vuodessa, se tarkoittaa jo 15 juhlia! Jos jokaiselle lapselle hankitaan se 20€ hintainen lahja, se kustantaa 300€. Se on aika iso raha se. Suhteuta se tuntipalkkaasi tai tukeen jota saat, huh huh!

Minäkin joskus esikoisen alkaessa käydä kaverisynttäreillä otin aikamoiset kierrokset siitä, että minkähän hintainen lahja nyt pitäisi viedä ja tulin siihen lopputulokseen, ettei lahjan hinnalla yksinkertaisesti kompensoida juhlan kustannuksia. Kukin perhe saa järjestää juhlat haluamassaan paikassa ja vastaavat kustannuksista itse niin kauan kuin synttäreille ei myydä pääsylippuja. (Nyt joku varmaan sai idean ;))

Miksi meillä järjestetään lasten kaverisynttäreitä? No tietenkin siksi, että lapsi haluaa juhlistaa vanhenemistaan omien ystäviensä kanssa. (Minä en halua enää juhlistaa vanhenemistani, se "jee nyt olen vanha ja viisas"-vaihe meni jo vuosia sitten ohi. Nyt tuntuu ettei tätä vuosien vierimistä voi mitenkään jarruttaa :D) 


Minulla on siinä sen verran oma lehmä ojassa synttäripalloineen päivineen, että haluan tarjota vanhemmille hetken hengähdyksen, siksi synttärit kestävät vähintään sen 2h, että vanhemmat ehtivät mennä kotiinsa tai asioilleen kaikessa rauhassa ja tulevat sitten hakemaan tenavansa kun ehtivät. Aika monella helsinkiläisellä perheellä se tukiverkosto on siellä jossain maaseudulla, ehkä jopa toisessa maassa, hyvin kaukana joka tapauksessa, joten oma- tai vapaa-aika voi olla aika kortilla. Ihan niinkuin meilläkin.

Eikä meillä ole nyt eikä ole koskaan ollutkaan merkitystä sillä, minkä hintaisen lahjan lapsen kaverit tuovat mukanaan. Viimeksi kun tyttäreni vietti syntymäpäiviä hyvän ystävänsä kanssa, laitoimme kutsuun vinkin, että lahjaa ei ole pakko tuoda vaan pääasia, että lapsi pääsisi mukaan juhliin! Iloiseksi yllätykseksi kaikki kuitenkin toivat jotakin pientä ja jotkut toivat pienen yllärin kummallekin sankarille. Hieno juttu ja kiitos niistä.

Mutta entäs jos paneudutaan pikkuisen enemmän tähän materian mahtavaan maailmaan:
jos oman lapsen kaverisynttäreille tulee vaikka 10 lasta, se tarkoittaa mahdollisesti jopa 10 pakettia. Moni voi kokea jo nykyisen tavaramäärän ahdistavana. Jos esimerkiksi on kolme lasta. Ja jokainen juhlii kaverisynttäreitä. Se on 30 lahjaa. Joulu- ja synttärilahjojen lisäksi. Älä ymmärrä väärin: moni perhe tuskailee, kun ei ole varaa hankkia edes yhtä joululahjaa lapsilleen ja toinen perhe tuskailee tavararöykkiöiden kanssa. Niin se vaan tuntuu olevan monessa perheessä. Miten saavuttaa kultainen keskitie?


Edelleen meidän perheelle se on tärkeintä, että kunhan vaan lasten kaverit pääsevät juhlimaan - nykyään niin monessa perheessä on se tilanne, ettei ylimääräistä rahaa yksinkertaisesti ole, enkä halua että se: rahattomuus tai lahjan puute olisi juhliin osallistumisen esteenä. Siksi olenkin miettinyt, olenko ihan hullu, jos markkinoisinkin lapsille ajatuksen, että jatkossa synttärikutsussa olisi mainittu, että ei lahjoja? "Kasvaako lapseni kieroon, onko lapsuus pilalla, sittenkö sitä aletaan kiusaamaan?", mitäpä vanhempi ei pohtisi...

Kuvissa heiluva Lego-paketti meni pojan ystävälle, joka täytti 7 ja on kuulemma aivan fiiliksissä tällaisista supersankareista. Paketin hinta oli n.10€, mikä on minusta kaverisynttärilahjaksi jo melko yläkantissa.

Toivoisin, että muutkin vanhemmat löytäisivät sisäisen zenin näiden lasten kaverisynttäreiden kanssa, etenkin niiden lahjojen osalta, mutta muutenkin myös. Kaverisynttäreille vietäviin lahjoihin ei tarvitse upottaa omaisuuksia ja mitä jos miettisit oman perheesi kohdalta: lahjattomat synttärit, uhka vai mahdollisuus? Tai sitten aineettomat lahjat, toimisiko ne lapsilla?

Kun järjestätte lasten kaverisynttäreitä tai lapsesi on osallistumassa kaverin synttäreille. Mieti mikä on loppupeleissä kaikkein tärkeintä. Hauskanpito ja yhdessäolo! (Ja näin aikuisella iällä tietenkin kakku ;))

SariKommentit

 1. Onhan se lapselle varmasti vaikea paikka, jos muilla synttäreillä synttärisankarit saavat aukoa paketteja, kun taas omilla synttäreillä ei tule lahjan lahjaa. Sinulla on kyllä hyvä pointti tuossa jutussasi, mutta voikohan toimia käytännössä :)

  https://faijahommia.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanoppa muuta. On tässä pohdittavaa. Ja kun kaikki vaikuttaa kaikkeen - lapset on erilaisia yksilöinä ja mä luulen, että meillä ei koskaan päästäisi täydelliseen harmoniaan lahjattomuuden kanssa, koska TOI on saanut enemmän lahjoja koska SILLÄ on ollut useammat kaverisynttärit kuin MULLA ja vaikka miten sopisi että 12v synttäreistä eteenpäin tulisi lahjablokki, se 12v ei voisi ymmärtää mitenkään miksi nuorempi sisarus saakin vielä lahjan ja... Joo-o, tätä täytyy miettiä. Mä koen sen tietenkin mahdollisuutena. Lapset uhkana :D

   Aurinkoista uutta viikkoa ❤

   Poista
 2. Näin vanhempana ajattelen, että kiva olisi jos poika joskus kutsuttaisiin kaverisynttäreille (hän on nyt 3-vuotta,joten kohta varmaan saattaisi ensimmäiset kutsut tulla) ja mielelläni ostan lahjan synttärisankarille. Kuitenkin meillä on tilanne, että lahjan tuojia on pojalla ihan liikaa ja tuntuu että kirjaimellisesti pojan huone tätytyy leluista. Tätä tilannetta ei yhtään auta, että jotkut tuo useamman lahjan. Viimeksi anoppi hän toi 3 pakettia. Kuulemma ostaa joka vuosi niin monta pakettia kuin on ikää. Jep. Siksi olisi hienoa, jos kaverisynttärit olisi lahjattomat, mutta toki ne lapselle on tärkeä juttu avata se lahja... Heh, vaikea valinta mikä olisi paras :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I FEEL YOU! Todellakin, lapsen huone voi olla täynnä kamaa, sitten tulee vielä lisää paketteja...minne kaiken saa mahtumaan, iik. Voi mikä anoppi! Hän taitaa olla aika innoissaan isovanhemman tehtävästä ;)

   Ihanaa uutta viikkoa ❤

   Poista
 3. I feel you! Me järjestettiin alkuvuodesta ensimmäiset kaverisynttärit ja toivottiin, ettei lahjoja tuotaisi. Idea tuli äidiltä mutta viisi vuotta täyttävä sankari oli innoissaan mukana. Ajatus lähti siitä, että tärkeintä tosiaan on kavereiden kanssa yhdessä oleminen (ja herkutteleminen) eikä se, että saa tavaraa. Joulu oli ollut vain pari viikkoa aikaisemmin ja joulun jälkeen oli juhlittu jo sukulaisten kesken, joten uusia leluja oli kertynyt ihan tarpeeksi. Puhuttiin myös siitä, että koska kavereille on tapana hankkia "jotain pientä" (vrt. esim. sukulaisten tuomat lahjat) ja nurkkiin kertyisi suurella todennäköisyydellä kaikkea pientä ja tarpeetonta. Lahjojen sijaan kaverit toivat itselleen tarpeettomia leluja ja ne lahjoitettiin eteenpäin. Äidit olivat tästä mielissään ja moni toi useammankin tavaran. Win-win -tilanne, joka toimi hyvin ainakin tänä vuonna!
  Tutulla kaveriporukalla tai esim. päivähoitoryhmän kesken voisi toimia jokin kimppalahja. Yksi isompi paketti kuulostaa ainakin omasta mielestäni paremmalta kuin monta pientä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja ihana idea tosiaan lahjoittaa itselle tarpeettomia leluja eteenpäin. Oikein hyvä!

   Kunpa tämänkaltaiset ideat saisivat vielä enemmän tuulta siipiensä alle, me laitetaan ehdottomasti tämä idea mietintämyssyyn mukaan :)

   Poista
 4. Minä toivoisin, että lahjat olisivat aina max 5-10e. Lapselle lahjat on iso juttu, mutta ei niiden todella tartte olla kalliita. Karkkipussikin käy! Kumpa kaikki perheet tajuaisi, että lapsen saa laittaa juhliin hyvinkin halvan lahjan kanssa. Tärkeintä saada ystävät kylään! Lahjan antaminen on myös osa tapojen ja kulttuurin opetusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna, se on muuten totta - että lahjojen antaminen on myös osa tapojen ja kulttuurin opetusta, tätä aspektia en tullutkaan riittävästi ajatelleeksi. Ehkä joskus täytyy naputella muutama sananen noiden omien ipanoiden tavasta muistaa toisia, siihen liittyy mielenkiintoinen seikka. Ja hurraa, lisää tuollaisia äitejä, perheitä ja kaverisynttäriaatteita, että edukkaankin lahjan kanssa voi mennä kaverisynttäreille, ilman stressiä!

   Poista
 5. Meillä on lapset aina vieneet pienen lahjan jonka arvo vaihdellut 5-20e ja se 20e on kyllä aika maksimi.Tosiasia vain on se ettei nykyään enää alle kympin lahjaa meinaa mitään saada.Kaverisynttäreiden tarkoitus on meillä ollut juhlia juuri kavereiden kanssa herkutellen ja touhuten, lahjat olleet sinänsä sivuseikka vaikkakin sankarille tietty tärkeitä. Olen opettanut lapsia että kaiken arvoa ei mitata rahassa eikä se ole välttämättä paras mikä on kallein.Pääasia että kaverit ovat tulleet juhlimaan :)
  Hyvin pojat nyt 11 ja 13 ovat sen sisäistäneet. Meilläkin vietetään tulevana viikonloppuna kaverisynttäreitä joten ajankohtainen aihe :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, sinulla on Maiccu niin ihana ote vanhemmuuteen: se on tärkeää opettaa, että kaiken arvoa ei mitata rahassa ja pääasia on se, että kaverit tulevat juhlimaan. Hauskoja bileitä teille viikonloppuna :)

   Poista
 6. Meillä vietettiin lahjattomat synttärit juurikin tuon valtavan tavaramäärän torppaamiseksi ja lapsen kohtuullisuuden tajun vahvistamiseksi (jos olen sukulaisilta saanut 10 lahjaa, tarvitsenko vielä 10 lisää kavereilta?). Puhuttiin paljon myös siitä, että usein lahjaksi tulee ei niin mieleisiä tai tarpeellisia asioita. Sovittiin, että synttäreiden jälkeen saa valita itse kaupasta noin 10-15 e arvoisen legojutun. Se riitti hyvin. Oli myös ihana huomata, että kaikki vieraat oli ymmärtäneet jujun ja monet olivat askarreelleet tosi hienoa kortteja. Uskon että meillä mennään näin jatkossakin. Suosittelen kokeilemaan!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!