Mikä on sun ryyppynimi - lapsesi tulee nimittäin someen, oletko valmis?

Oho, "Kaisa Kaljankittaaja" luen Facebook-virrastani, kun ystäväni on tehnyt leikkimielisen testin Facebookissa ja ehdottaa nyt, että minun tulisi myös tehdä testi, että mikä minun ryyppynimi olisi ja siihen sisältyy vielä leikkisä analyysi illan kulusta. Olisiko se joku Snapsi-Sari joka 'totuudenmukaisen analyysin mukaan' juo liikaa ja loppuillasta oksentaa käsilaukkuun? Hei onpa hausk kamalaa?

Lapsesi tulee nimittäin someen, oletko valmis?

Tähän saakka sitä on voinut viettää melko huoletonta some-elämää. Vapaailtana on tullut napattua parit hauskat kuvat Instaan, darrapäivänä on tehty ärräpäiden tehostama kuvaus siitä, kuinka pää on levännyt vessanpöntön reunalla niin, että rinkula on tullut otsasta leukaan saakka. On voinut kirota kun lapset on TAAS sotkenut koko eteisen vaikka eilen siivottiin ja sitten se perus: 'oispa kaljaa'. No okei, täytyy myöntää, että minä olen vielä suhteellisen siisti somettaja. Mutta kyllä se oli kuin kylmällä lohella olisi lyöty naamaan, kun tajusin, että mun lapseni tulee someen ihan kohta. Ja tietenkin tulemme löytymään toistemme kaverilistalta. Haluatko sinä, että lapsesi näkee ensimmäisenä jonkun roisin kuvan tai vitsikkään testin 'paljastaen' millainen mimmi 'todellisuudessa' olet?


Oletkohan sinä samassa tilanteessa?

Oletkohan tullut ollenkaan ajatelleeksi, millaista matskua olet syöttänyt esimerkiksi Facebookiisi? Miltä tuntuu ajatus, että lapsesi saa lukea olevasi aikamoinen Siideri-Saija? Toki jos kotona alko on tuttu kaveri, ei Siideri-Saija taida tulla jälkipolvelle yllätyksenä, se on ihan selvä homma, mutta millaiset makuukammarimieltymykset sinulla on, se on keltanokkana someen lennähtäneelle jälkipolvelle melkoinen shokki. Kaikki vanhempien asiat kun ei kuulu lapsille.


Minä olen tyhmäillyt somessa ja voin sen ihan avoimesti myöntää.

Olen jakanut tyhmiä linkkejä. Olen astunut lankaan ja tykännyt ja jakanut jonkun huuhaa-arvontahommelin. Olen kirjoittanut kärkkäitä kommentteja ja katunut. Nämä asiat ovat sattuneet vuosikausia sitten jo. Sen jälkeen olen kasvanut. Viisastunut. Oppinut katselemaan asiaa myös vastapelurin näkökulmasta. Ennen niin mustavalkoinen maailmani on saanut lisäkseen uusia sävyjä. Ja tämä on asia, mikä on pakko hyväksyä myös omien lasten kohdalla: hekin tulevat tekemään virheitä sosiaalisessa mediassa, mutta se onkin tärkeintä että ottaa opiksi, pyrkii olemaan toistelematta samoja virheitä ja yrittää aina miettiä asioita myös sen toisen henkilön näkökulmasta.


Lapsesi tulee someen, oletko valmis? Onko sinun somekanavissasi sellaista sisältöä, mitä voisit antaa myös lapsesi nähdä? Pitääkö vanhempien alkaa kaunistelemaan someminää lasten takia? Hyväksytkö lapsesi kaverilistallesi? Millaisia kokemuksia sinulla on lapsesi kanssa someyhteiselosta?

Minä en sano, en määrää enkä edes vihjaile, millaista sisältöä sinun tulisi someesi päästää. Oi aikoja, oi tapoja - väittäisin kyllä, että jotkut asiat ei muutu: mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Valinnoilla on väliä, vaikuta siis hyvin!Sari
- joka on aika näpäkkä somemutsi.

Lapsi muuten sano, et "äiti sä näytät nois kuvis ihan possulta".
Bwah hah hah!


Kommentit

 1. Tää oli hyvä postaus ❤️Mietin omaa somekäytöstä et mä fbssä esim julkaisen aika paljon sisustelukuvia ja välillä aina hetkiä elämästä....meidän teini ikäiset lapset eivät enää käytä fbtä ku me aikuiset kuulema käytetään 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Sisustuskuvat onkin ihanan inspiroivia :) Ja näin olen myöskin kuullut, ettei nykynuoriso enää olisi niin Facebookin perään - ei omatkaan lapseni kärky, että milloin saadaan tili Facebookiin vaan pikemminkin sitä että joko mä saan Instan ;) Ei vielä. :)

   Kivaa päivää!

   Poista
 2. Tätä on jouduttu meillä miettimään jo jonkin aikaa. Facebookissa olen ollut aina varsin asiallinen. Eli kaikki kestää päivänvalon. Sieltä löytyy kaverilistalta sukulaisia ja entisiä luokkakavereita ja puolituttuja. Meidän pojat ovat jo instagramissa ja muutenkin haluan jakaa siellä kauniita kuvia. Snapchatissa olin hetken aikaa aito ja varsin "estoton". Siellä ei muutama vuosi sitten ollut ketään tuttua ja muutenkin oli pienen piirin juttu. Pojat ovat sielläkin nykyään sekä moni tutttu näkyy stalkkaavan, vaikka ei itse mystorya julkaisekkaan. Eli somessa ei sikailla.
  Mies valmentaa säbää ja moni joukkueen poika seuraa häntä instassa. Hän miettii hyvin tarkkaan julkaiseeko esim. kuvaa oluttuopista instassa.
  Meillä on ollut hyviä keskusteluja poikien kanssa siitä, mitä somessa kannattaa julkaista. Vielä ei ole ollut ylilyöntejä ja aika fiksuja pojat ovatkin someasioissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja tosi hyviä pointteja! Kun tosiaan vaikutushan voi jatkua myös omista lapsista eteenpäin muihin nuoriin! Ja mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Tämä oli hyvin muotoiltu: "somessa ei sikailla". Oikein!

   Mukavaa päivää!

   Poista
 3. Meillä on jo niin isot miehen alut, että eivät taida fb:ssä enään viihtyä... He olivat siellä jo ennen äitiä :D No minä oon tosi hillitty täällä nettimaailmassa, linkit jää klikkaamatta ja jakamatta - Oon tylsä "täti", joka jakaa vaan omia arkikuvia luonnosta ja joskus itsestään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tuokin on muuten mielenkiintoinen pointti, "olla tylsä täti". Ollaanko me lähempänä keski- kuin rippikouluikää olevat viisaita vai tylsiä arkikuvinemme? Minusta ehdottoman järkeviä tietenkin. Tässäpä olikin pohdittavaa. Toivottavasti tämän aiheen tutkintaa jatketaan sekä mun että teidän muidenkin blogeissa :)

   Ihanaa päivää!

   Poista
 4. Meidän pojat on somessa mutta lähinnä joidenkin pelien takia, eikä ainakaan fb taida enää olla nuorten suosiossa. Mä oon aika hillitty somettaja, tykkään kyllä jakaa kuvia, kivoja linkkejä ym mutta kannanotoissa olen aika varovainen. Kiva postaus kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Minusta tuntuu, että minulla ainakin ennemmin "viinilasillinen illalla" ui ennemmin Instaan kuin Facebookiin. Siellähän se on sitten kaikkien kauhisteltavana. Facebookissa vielä se virta on työläämpi selata taaksepäin ja Instassa helpompi. Iik. On tässä pohdittavaa. Ehkä panikoin turhaan? Sinun linja on hyvä - kannanotoissa kannattaakin olla varovainen!

   Mukavaa päivää!

   Poista
 5. nää on kyllä ihan mahtavia hyvänmielenpostauksia aina kun tänne eksyn. Vaikka nytkin erittäin hyviä ajatuksia ja tärkeä aihe :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja kiva juttu, että aihe kiinnostaa. Inspiroiduin näistä kommenteista ja suorasta palautteesta, tästä aiheesta täytyy ehkä pöhistä lisääkin :)

   Ihanaa päivää!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!