Tarttis ostaa yks nelkytvattinen lamppu - ja muita lamppujuttuja

*Kaupallinen yhteistyö: LamppuExpress

Kesä on kauneimmillaan ja päivät valoisimmillaan. Mutta kyllä, se tunnelmallinen, mutta auttamatta pimeä vuodenaika lähestyy taas. On siis aika alkaa ajattelemaan kodin valaisinasioita. Tämä asia on meidän perheessä hyvin ajankohtainen asia, koska valaistus vaikuttaa esimerkiksi vireyteen ja viime talvena heräsin siihen, että mitäs jos ihan peruslamput ei riitäkään?


Pitkään meidän (kaikkien) suurin syypää suuriin sähkölaskuihin oli, arvaatko mikä? Valaistus! Sitten hehkulamput siirtyivät historiaan ja tilalle tulivat energiaa säästävät superlamput. Minusta ne tuntuivat silloin kalliilta, tökerösti muotoilluilta ja pelkkää kelmeää valoa antavilta. Onko siitä nyt kymmenisen vuotta, kun hehkulamput siirtyivät historiaan ja aika pitkä matka on kuljettu lamppujen maailmassa eteenpäin. Nyt jos sinäkin olet sellainen lampunostaja kuin minä, että "tarttis ostaa yks semmonen nelkytvattinen lamppu", eikä esimerkiksi Kelvin kilkuta mitään kelloja, niin jatka lukemista. Nyt otetaan vähän lampputermejä haltuun niin, ettei aina tarvitse laittaa puolisoa ostamaan uutta lamppua vaan tiedät itse millaista lamppua olet vailla, kun haluat päivittää kotiisi uutta valoa.

Minulle kaikenmaailman kelvinit tuli tutuksi viime talvena, kun kyllästyin kotonamme olevaan kellertävään valaistukseen. Hetken tutkinnan jälkeen haettiin rautakaupasta valikoiman kelmein lamppu joka tuottaa lähes sinistä valoa, koska haluttiin kokeilla miltä se näyttää. Sitä tässä on nyt fiilistelty muutaman kuukauden verran ja pikkuhiljaa alkaa valkenemaan, millaista valoa haluaisin ensi talveksi meidän kotiin.


Kelvin (K)
Kelvin kertoo lampun värilämpötilasta, ei itse lampun väristä. Mitä pienempi luku, sitä keltaisempi valaistuksen sävy. Mitä isompi luku, sitä sinisempi valaistuksen sävy. Esimerkiksi 2700K on lämmin valkoinen (tuottaa kellertävää valoa). 4000K on neutraali valkoinen ('kylmä valkoinen'). 5500K vastaa suurinpiirtein päivänvaloa ja se on itseasiassa jo aika sinertävä esimerkiksi kotiolosuhteissa.

Lumen (lm)
Lumen kertoo valon määrästä. Kun aikaisemmin hehkulamppujen yhteydessä puhuttiin wateista, nykyään puhutaan lumenista. Muistatko vielä wattien maailman: 40W oli aika hämärä, 60W oli melko kirkas ja 80W oli kyllä jo suorastaan säihkyvä. Tästä voit verrata, mikä lumen vastaa mitäkin wattia.

25W = 230 lm
40W = 430 lm
60W = 710 lm
75W = 960 lm
100W = 1380 lm

Kanta

*Exx
Lampuissa olennainen merkintä on myös ns. E-luku. Esimerkiksi E27. E-kirjain tulee sanasta Edison-kanta, mikä on kiinnitystapa ja standardi. E-merkinnän jälkeen tuleva numero tarkoittaa kannan leveyttä millimetreissä, esimerkiksi 14 tai 27. (Kerrankin jotain mihin ei liity mitään mystiikkaa vaan on ihan tuttua ja turvallista millimetriikkaa, huh!) Yleisemmin käytetty kanta kaikenlaisissa valaisimissa taitaa olla E27.

*GUxx
Ns. nastakantaisista lampuista (niissä ei siis ole perinteistä kierrekantaa vaan kierteiden tilalla onkin kaksi nastamaista tappia) käytetään lyhennettä GU. Sen perässä on numero, mikä ilmaisee millimetreissä nastojen välisen etäisyyden. Mitta voi olla esimeriksi GU10.

Halogeeni vai LED?
Melkein kaikki lamput ovat hehkulamppujen rinnalla parempia vaihtoehtoja kuin ne vanhanaikaiset energiasyöpöt. LED on nykyaikainen ja turvallinen lamppuvaihtoehto. Halogeenit toimivat edelleen hyvin esimerkiksi spottivaloina tiloissa, joissa halogeenin ei tarvitse palaa kovin pitkään. Jos sinulla on kotona toimiva halogeenivalaisin, en nyt suoraa päätä kippaisi sitä roskiin, vaan tutkisin, voisiko sen halogeenit korvata led-lampuilla. Led-lamput ovat energiatehokkaita, pitkäikäisiä, valoisuutensa hyvin säilyttäviä ja kuumenemattomia lamppuja. Led-lampuissa on nyt tarjolla myös himmennettäviä lamppuja. Sellaista käyttäessä varmistuthan ensin siitä, että valaisimesi on himmentämiseen yhteensopiva.

Lamppujen maailmasta ja tekniikasta voisin jutella vaikka kuinka pitkän tovin, mutta ei makiaa mahan täydeltä yhdellä kertaa eikä niin paljon tietoa, että ihan vallan pökerrytte sinne ruutujenne äärelle ;)

Voit siis lähteä lamppuostoksille, kun sinulla on tiedossa suurinpiirtein seuraavat tiedot, että millaisia lamppuja tarvitset:
Kelvin (keltaista vai sinisempää valoa), Lumen (kuinka kirkasta valoa) ja kanta (E14, E27, GU10 jne.)


Mistä näitä voi sitten oikein ostaa? Koska pimeä syksy on edessä eikä aina huvita jalkautua lamppukaupoille, voit tilata sopivat lamput suoraan netistä. Voit käydä ostoksilla esimeriksi LamppuExpress.comin sivuilla.

Täältä löydät hyvän valikoiman Philipsin laadukkaita lamppuja: Philips Lamput. Poimin teille lisäksi pari suoraa linkkiä avuksi lamppukaupoille:

Spotti- ja hehkulamppumalliset halogeenit täältä: Philips Halogeenilamput

Led-lamppujen, suorastaan huikea valikoima löytyy täältä: LED-Lamput


Meille kotiin on suunnitteilla hieman nykyistä valkoisempi valaistus (eli isommat kelvinit). Haluan yleisvaloista kirkkaammat ja valkoisemmat, mitkä voisi olla hyvä juttu esimerkiksi siivotessa. Yksittäiset valaisimet haluaisin pitää valoltaan pehmeänä. Koska kyllähän se lempeä fiilistely hämyisässä valossa kuuluu syksyyn ja pimeään vuodenaikaan, ihan niinkuin viltti ja villasukatkin. Mutta sitä ennen nautitaan vielä valoisista kesäpäivistä!**

Tykkäätkö sinä kotona valkoisemmasta vai kellertävämmästä valosta?
Onkohan teillä kotona kirkasvalolamppua?

Sari
Kommentit

  1. Täytyy itsekin muistaa katsella noita valaisimia ja lamppuja taas syksyn varalle kuntoon :) Meillä on tyttärellä kirkasvalolaite, on tykännyt siitä hirmuisesti.Mä tykkään valkoisesta valosta ja esim ruokapöydän päällä saisi olla kirkas lamppu että näkee syödä paremmin :):):) Mukavaa maanantai aamua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, kirjoita joskus teidän kirkasvalolampusta! Mä olen nimittäin alkanut miettimään myös sellaisen hankkimista synkkiin talviaamuihin :) Ihanaa viikkoa teillä <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?