Lasten paluu arkeen


Kirjoittelinkin jo aiemmin vinkkejä (täällä), kuinka me aikuiset voidaan palautua loman jälkeiseen arkeen hieman lempeämmin. Monissa perheissä on juuri nyt käsillä se hetki, kun lapsi aloittaa päivähoidossa ensimmäistä kertaa kotona olemisen jälkeen. Monissa perheissä on uunituore ekaluokkalainen. Ja monissa perheissä lapsi palaa takaisin päivähoitoon tai kouluun. Arki on silti loman jälkeen aina uutta ja vaatii totuttelua.


Jokainen lapsi on omanlainen yksilö ja uusi arki voi näkyä monin eri tavoin. Lomalta paluu voi olla aikuisillekin hankala rasti ja sitä se on takuulla myös monille lapsille.

Uusi arki voi näkyä kahdella tavalla.

Lapsi voi olla todella innoissaan uudesta arjesta. Hän on onnellinen ja energinen. Kertoo innoissaan uusista kavereista tai taidoista joita on oppinut. Joillain lapsilla on tässä kohtaa "kuherruskuukausi", kun uudet muutokset on niin ihania! Jotkut lapset jatkavat uutta arkea ilomielin, osalla tuleekin takapakkia, kun he oivaltavat, että tämä onkin pysyvä malli, eikä mikään väliaikaisratkaisu.

Jotkut lapset voivat olla tosi väsyneitä ja ärtyisiä uuden arjen alkaessa. Hän voi esimerkiksi kertoa, että vihaa koulua tai päiväkotia, eikä aio mennä sinne enää koskaan. Lapsi voi olla myös itkuinen, takertuva tai oikein vihainen. Yöllä ei uni tule eikä päivällä ruoka maistu. Mikään ei ole niin kamalaa, kuin jättää sydänjuuriaan myöten itkevä lapsi päiväkotiin, kääntää selkä, kuunnella kun toinen itkee, että "äitiiii..." ja todeta että on jo myöhässä töistä ja lähteä jatkamaan matkaa. Tiedän kokemuksesta. Toisaalta tiedän senkin, että itku on loppunut siinä silmänräpäyksessä, kun punainen sateenvarjoni on kadonnut sinne päiväkodin kulman taakse ;)

Tärkeää onkin pitää mielessä, että meillä kaikilla on oikeus omiin tunteisiin. Alkuun on ihan ok, jos tunteet myllertää ja arki tuntuu kummalliselta. Sitähän se on. Kummallinen hyppy rennosta loma-aikataulusta velvollisuuksien, rutiinien ja aikataulujen ihmeelliseen maailmaan.


Kuinka voit tukea lasta uuden arjen edessä?

Rauhoittamalla arki-illat. Luomalla selkeät rutiinit. Sinä tunnet oman lapsesi parhaiten, tee lapsesi arjesta mahdollisimman "tuttua ja turvallista", mikä ikinä se teidän tapa onkaan. Ei liikaa häsläämistä päiväkodin tai koulupäivän päätteeksi. Ei harrastuksia tai kyläilyjä joka illalle. Varmista, että lapsi (ja sinä sekä kumppanisi) saa syödä, liikkua ja levätä riittävästi.

Ennenkaikkea, ole läsnä. Ole syli ja mieli avoimena, valmiina vastaanottamaan ja antamaan halauksia. Pienet ihmiset tarvitsevat aikuisen tukea kasvaakseen vahvaksi ihmiseksi.


En voi kyllin alleviivata sitä, että arki - olipa se sitten koulun aloitus tai paluu vanhaan päivähoitopaikkaan on aina lapsille tosi iso juttu. Älä siis ole huolissasi jos lapsi kiukuttelee ja on kuin eri lapsi, kuin aiemmin. Se menee kyllä ohi, kun arki tasoittuu. Toisilla nopeammin ja toisilla hitaammin. Meillä ainakin on ihan tuttu juttu, että ensimmäinen kuukausi menee ihan vaan totutellessa arkeen, herätyksiin, rutiineihin, läksyihin ja tuttuihin mutta niin ihmeellisiin kuvioihin. Tänä vuonna meiltä lähtee toinen ekalle, toinen neloselle. Olen henkisesti varautunut siihen, että lokakuuhun saakka yritän vain suoriutua töistä, kotitöistä, blogi tulee siinä sivussa - tärkein tehtäväni on nimittäin olla äitinä läsnä.


Mitä jos se arki päiväkotihommineen tai koulukuvioineen ei vaan ala sujumaan? Jos päiväkoti tökkii tai koulu ei maistu vielä viikkojen tsemppaamisen jälkeenkään, niin kannattaa ottaa asia puheeksi päiväkodin tai koulun kanssa. Yksin näitä ei kannata jäädä murehtimaan ja silloin apunasi on päivähoidon tai koulun ammattitaitoinen väki.


Hyvää ja turvallista arkea toivon kaikille perheille
Ota rauhallisesti, hengitä ja ole läsnä. Se riittää.

Sari


Kommentit

  1. Hyvä postaus! Meillä on myös tällä viikolla rauhoitettu arkea, etenkin iltoja jotta koulun alku sujuisi mahdollisimman helposti. Virkeitä ja reippaita nuo pojat aamulla olivat kun reput selässä yhtämatkaa lähtivät ♥

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!