Turvallista koulumatkaa!

Tänään on se suuri päivä, kun pienet ihmiset aloittavat koulunkäynnin.

Liikenteeseen ilmestyy kaikenikäisiä koululaisia. Ihan pikkuisia ekaluokkalaisia ja isompia lukiolaisia - sekä kaikkea siltä väliltä. Lapset eivät ole niin tottuneita liikkujia tuolla autojen ja liikenteen seassa, kuin me aikuiset ollaan. Joten vastuu lasten turvallisuudesta liikenteessä on luonnollisestikin meillä aikuisilla.

Kuva lainattu Huonon Äidin Facebook-sivulta

En ole voinut opettaa lapsilleni, että suojatie on Suomessa "suojattu". Koska täältä löytyy ihan liian monta kuskia, jotka eivät kunnioita suojatietä. He eivät anna tietä, ei eivät hiljennä ajoissa, he ehkä näpläävät kännykkää ajaessaan ja jo kolmessa sekunnissa, kun katse ei ole tiessä, voi tapahtua kaikenlaista. Hei autoilija: jos ajat, niin aja.

Me ollaan harjoilteltu ekaluokkalaisen kanssa tien ylittämistä varmaan tuhansia kertoja. Oltiinhan me vuosikausia autoton perhe, joten liikenne ja liikennetilanteet on tuttuja. Silti ekaluokkalaiseni ei aina osaa sanoa suoraan, että voiko nyt mennä tien yli, jos ei ole liikennevaloja. Siksi se on sinun tehtäväsi, aikuinen autonkuljettaja, antaa sitä tietä.

Ja muista aina, että jos toinen ajoneuvo on pysähtynyt suojatien eteen, sinä pysähdyt myös.

Vaikka jalankulkija olisi miten oikeassa, törmäyksessä auto voittaa aina, kuten kuvakin sen kertoo.

Lasta voi yrittää opettaa liikenteen käyttäjäksi vaikka kuinka paljon. Lasten aivot eivät kuitenkaan ole alakouluiässä vielä täysin kehittyneet, joten lapsi voi ihan tahattomasti unohtaa katsoa tuleeko autoja, kun hän lähtee ylittämään tietä. Tiedän, kuulostaa absurdilta, mutta näin se vaan on! Siksi meiltä aikuisilta odotetaan liikenteessä aikuismaista ja fiksua käytöstä - muulloinkin kuin tänään. Ja sehän me osataan, eikö vain? Tehdään yhdessä parhaamme, että noilla pienillä koululaisilla olisi turvallinen olo liikenteessä.

Varoitukset koskee myös niitä pendoliinon vauhdilla alamäkiä kiitäviä pyöräilijöitä. Olette mahtava näky mutta pikkuisen pelottava ohipyyhällys! Joten muistakaahan tekin ottaa varovasti, alamäen alla voi nimittäin pikkuinen koululainen poukkoilla tiellä eikä hän välttämättä osaa tai hoksaa väistää sinua.

**

Hyvää ja turvallista kouluvuotta kaikille koululaisille!

Meiltä löytyy nyt eka- ja nelosluokkalaiset tenavat.
Minusta on tullut koululaisten äiti.
Ihan mahtava juttu!

Kuinkahan monta kertaa ajan töistä suoraan päiväkodille
ja huhuilen siellä pihassa omaa lastani, ihan vaan todetakseni, että ainiin... ;)

**

SariKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!