Kamala lelupäivä!

Vanha läppä kertoo, että kun koululaiselta kysyttiin, mikä tunti koulussa on parasta, hän vastasi, että ”välitunti”. Totuus kertoo, että kun eräältä nimeltämainitsemattomalta pikkutyypiltä kysyttiin, mikä päiväkodissa on parasta, vastaus oli, että lelupäivä.Kahden lapsen ja monen päiväkodin myötä meillä on monenlaisia kokemuksia päiväkotien lelupäivästä. Osassa päiväkodeista lelupäivää ei vietetty ollenkaan. Yhdessä päiväkodissa joka päivä oli lelupäivä. Oman lelun sai siis ottaa mukaan, mutta esimerkiksi oman lelun esittelyhetkeä ei ollut ollenkaan.

Tiedän, että lelupäivät voivat olla haastavia: joku tuo mukanaan helposti särkyvän lelun, joka ei saisi tietenkään särkyä. Joku tuo mukanaan aidon näköisen pyssyn joka voi nostaa joidenkin karvat pystyyn ja jotkut sitten taas kisailevat, kenellä on hienompi lelu. Ja sitten kun jotain kurjaa sattuu, niin ollaankin ihmeissään, että kuka korvaa. Erään kerran tuolla ”meillä on lelupäivä joka päivä”-päiväkodissa yksi lapsi oli tuonut mukanaan laavalampun, joka oli tuhannen päreinä eteisen pukeutumistilojen lattialla, kun tulin hakemaan omaa pilttiäni. Ohikiitävän hetken mietin, että eikö vanhemmilla kilkuta mitkään kellot, mikä ei kenties olisi ihan soveltuva esine lelupäivään mutta sitten muistin, että ainiin, ne ruuhkavuosiaivot. Joskus voi vaan olla niin sumusssa, ettei huomaa onko se lapsi ottanut kainaloon pehmoponin vai kahvinkeittimen.

Meillä on viimeisimmät lelupäiväkokemukset päiväkodista, missä lelupäivä oli pari kertaa vuodessa. Koen olevani tähän osasyyllinen, koska kun päiväkodista kysyttiin, onko toiveita päivähoidon suhteen, minä kysyin tätä tietenkin siltä pikkutyypiltä, joka vietti siellä kaiket päivät ja virkeimmät valveillaolotuntinsa, minun itseni raataessa töissä voidakseni maksaa päivähoitomaksut niin pikkutyyppi vastasi aina, että LELUPÄIVÄ! Luulen, että jos me ei oltaisi pyydetty lelupäivää, ei sitä olisi ollut ollenkaan. Mistäkö päättelen niin? (Jos jäit miettimään, niin kyllä meillä oli muitakin toiveita kuin lelupäivä. Niistä on tulossa juttua tuonnempana.)Joka kerta, kun hoitajien kanssa oli puhetta lelupäivistä, hoitajan silmät muljahtivat ympäri ja kyllä siinä alkoi oma housunpuntti tutisemaan siihen malliin, että aloin hamuta puhelinta taskustani soittaakseni manaajan tai muun henkimaailman puhdistajan paikalle (ei sillä että minulla olisi sellaisen numeroa tallennettuna puhelimeeni, mutta olisin googlannut) ja kun sai silmät muljautettua takaisin normaaliin asentoon, sain kuulla, kuinka kamalia lelupäivät ovat. Kuulemma leluilla ei leikitä ollenkaan ja että koko tuokio menee ihan sekoiluksi. Siinä sitten haavi auki kuuntelin ja mitä olisin voinut sanoa? Ahaa, kiitos tiedosta?

Kun päivähoitohommelit meidän osalta loppui, meillä koettiinkin aikamoinen ylläri. Ekaluokkalaisten iltapäiväkerhossa on nimittäin kerran viikossa lelupäivä, jolloin saa viedä oman lelun mukana. Ihan joka viikko! Me vaan ei itse meinata muistaa edellisenä iltana pakata sitä lelua reppuun, eikä se toisaalta ole haitannut menoa ollenkaan. Riittää, että on se mahdollisuus olemassa. Tuntuuhan se lasku koulumaailmaan vähän pehmeämmältä, kun kerta viikkoon saa ottaa kaikkien virallisten tykötarpeiden lisäksi jotain tuttua ja turvallista mukaan. Ja onhan ne lelut nyt vaan niin tärkeitä noille pikkutyypeille tässä iässä.Ei sillä, että meidän maailma olisi johonkin lelupäivärituaaliin kaatunut, jos niitä ei vaikka olisi päiväkodissa ollut lainkaan. Se jäi kyllä mietityttämään, mikä niissä lelupäivissä oli sellaista, että kamelin selkä tuntui menevän ihan katki nimenomaan niistä? Mua vaan jälkikäteen nauratti, että jos lelupäivät oli kauheinta mitä päiväkodissa voi tapahtua, niin ihan hyvinhän ne asiat sitten loppujen lopuksi oli. Olisihan siellä voinut olla pahempiakin ongelmia. Sisäilmakatastrofi tai vaikka kiusaamista. Tämä ei sitten ole mikään napina päiväkodin henkilökuntaa vastaan. Aidosti muistelen heitä yhä lämmöllä ja toivonkin oikein kovasti tsemppiä kaikille päiväkodeissa työskenteleville! Päivähoitoala ei ole kevyimmästä päästä henkisesti eikä fyysisesti. Arvostan isosti teitä siitä työstä mitä te teette. Kiitos, kun jaksatte hoitaa noita pikkuisia, ihan joka päivä.

Kyllä meille loppujen lopuksi jäi lelupäivistä ihan kiva maku. Nautitaan niistä siis nytkin vielä kun voidaan. Tai toi lapsi nauttii. Ja mä yritän edellisiltana muistaa muistuttaa pakkaamaan sen pikkuauton repun keulalokeroon. Onneksi on mahdollista ajastaa kaikenmaailman piipityksiä puhelimen kalenteriin helpottamaan tätä muistamistarkkuutta ;)

Onko teidän päiväkodissa lelupäivä?
Millaisia lelupäiväkokemuksia teillä on?

**

Ja mitä tuohon mun nykyään koululaiseen tulee. Kun häneltä kysyy, mikä koulussa on parasta, et kyllä varmaan arvaa mitä hän vastaa?

Matematiikka.

**

Sari

ps. mustahan ei siis pääse somessa eroon. Instasta löytyy Saron blogi. Tuu moikkaamaan :)
Kommentit

 1. Meillä on dagiksessa kerran viikossa lelupäivä. Kokemuksia ei vain ole, sillä meidän poika on vain osa-aikaisesti hoidossa ja ei koskaan perjantaisin, jolloin lelupäivää vietetään.

  Ihanaa lokakuuta! :)

  http://kotonajakaupungilla.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, onkohan teidän päiväkodissa muitakin jotka ovat perjantaisin pois, ehkäpä joskus voisitte neuvotella, että joku kerta (poikkeuksellisesti) lelupäivä voisi olla kahtena päivänä saman viikon aikana, niin muutkin pitkää viikonloppua viettävät pääsisivät mukaan lelupäivärientoihin? :)

   Ja kiitos samoin, ihanaa lokakuuta myös sinne teille!

   Poista
 2. Repesin tuossa pehmoponi vai kahvinkeitin. Niin osuva ilmaisu 😆 Joo meillä kanssa päiväkodin vanhempainillassa sanottiin jotenkin negatiivisesti et pitäisi ottaa sellaisia leluja että lapset leikkii niillä jää sit et ei sen leikin tarvisi olla pelkkää autoilla ympyrän pyöritystä. Olin vähän huuli pyöreänä. Jos lapsi valitsee lelupäivään lelun ja ei leiki sillä ni ketä haittaa? Ja eikös ne isommatkin pojat niillä autoilla ympyrää monesti aja. Lapsilähtöisyyttä kyl muuten korostivat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Tämä oli muuten hyvä pointti: lapsilähtöisyys on se mistä lähdetään mutta lelupäivät on joko ei tai sitten ne pitäisi olla tietynlaisia, hehe.

   Kivaa uutta viikkoa!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!