Kuka pelkää pimeää?

Pimeät syysillat on täällä taas! Aika kaivaa villasukat jalkaan ja lapaset käteen. Punaiset kanervat laitetaan kuistille rottinkisiin koreihin ja sytytetään lyhtyjen sisällä olevat tuikut. Kotona laitellaan tunnelmavaloja päälle, aletaan miettiä kesätekstiilien vaihtamista syksyisempiin ja kaadetaan höyryävää juomaa mukiin, jota voidaan sitten kynttilänvalossa siemailla. Ihana, tunnelmallinen vuodenaika on taas täällä!


Pimeät illat ja pian hämärtyvät aamut on monen pikkukoululaisen kauhistus. Pimeässä tututkin kadut ja polut voi tuntua pelottavilta, koska ympäristöä ei näe niin hyvin. Pimeä hirvittää yhtälailla myös monia nuoria, aikuisia ja eläimiäkin. Varmaan moni koiran omistaja tietää tunteen, kun pimeällä iltalenkillä koirakin säpsähtelee tuulen puhaltamia kuivia lehtiä.

Pimeä tulee valoisan vuoden ajan jälkeen tosi nopeasti. Kuukaudessa sen huomaa, kun valoisat illat ovatkin muuttuneet totaaliseksi pimeydeksi. Ei siis ole ihme, ettei kroppa ja pää pysy muutoksissa mukana, vaan pimeä tulee liian nopeasti ja tuntuu hirvittävältä.

Monet pikkukoululaiset joutuvat selviämään yksin kouluun aamuisin, kun on vielä pimeää. Koulu päättyy yleensä valoisan aikaan, jolloin pääseekin valoisassa kotiin, paitsi ne jotka jatkavat iltapäiväkerhoon. Talvella pimeimpään aikaan iltapäiväkerhostakin täytyy kello neljältä tai viideltä kävellä pimeässä kotiin. Se voi tuntua joistain pikkukoululaisista tosi pelottavalta.

Pimeän pelkoa ei saa yhtään vähätellä.

Pimeässä ei ole mitään pelättävää, tietenkään, mutta se on varma, että monen pikkuisen mielikuvitus laukkaa hurjaa vauhtia. Eihän sitä voi tietää, mikä mörkö sieltä pimeästä pensaasta hyppää kimppuun! Siksi onkin tärkeää kuunnella, kun pieni kertoo peloistaan tai auttaa pientä sanoittamaan pelkoaan. Näkeehän sen, kun nappula esimerkiksi kävelee pimeällä kävelytiellä ihan sun kyljessä kiinni ja tukka pipon alla on pystyssä. Pimeä siis pelottaa, vaikka sitä ei osaisi pukea sanoiksi. Silloin onkin aikuisen tehtävä astua mukaan kuvioon ja ottaa asia puheeksi.

Pimeästä on tärkeää jutella. Mistä se pimeys johtuu? Miksi se pelottaa? On tärkeää kertoa, että omat tunteet on ihan ok, pimeän pelosta kannattaa puhua esimerkiksi tutulle aikuiselle, eikä se ole yhtään noloa. Ja on tosi tärkeää auttaa pientä ihmistä käsittelemään pelkoaan siten, että se tunne ei pääsisi paisumaan valtaviin mittasuhteisiin vaan, että lapsi pystyisi kuitenkin toimimaan pimeän vuodenajan alkaessa. Pakottamalla ei kuitenkaan voi toimia. Kävelylenkki sysimustassa metsässä ei ole itseänikään hivelevä ajatus, kun sinne ei ole mitään tarvetta mennä. Mutta ulkoilu valaistuilla kävelyteillä on oikein mukavaa. Miksi siis lapsi nauttisi pilkkopimeästä metsästä, jos pimeä pelottaa?

Meillä on kotona kaksi pikkukoululaista, joiden pitää aamuisin kulkea kouluun ja toinen tulee vasta iltapäiväkerhon jälkeen kotiin. Meidän perheen arjen täytyy rullata sateessa, kovassa pakkasessa, pimeälläkin. Miten meillä on varauduttu pimeään vuodenaikaan?

ILTAKÄVELYT
Kun illat alkaa hämärtyä, me aloitetaan iltakävelyt lasten kanssa. Me mennään niitä ihan tuttuja reittejä, mitkä näyttääkin hämärässä aivan erilaisilta, pimeistä illoista puhumattakaan. Me jutellaan pimeästä, miltä se tuntuu ja käymme katsomassa lähimetsää, mikä kesällä näyttää houkuttelevalta maisemalta ja pimeässä tuntuukin pelottavalta luolalta. Käydään sitten ihan järkiperäisesti läpi, mitä siellä metsässä tapahtuu. Kuten kesällä, se on nytkin eläinten koti. Linnut nukkuvat puiden oksilla, siili köllöttää omassa kolossaan ja hiiret loikkivat siellä hännät sojossa. Mahtaa eläimistä olla kivaa, kun saavatkin nauttia omasta rauhasta siellä nyt. Mutta onhan se totta, kyllä siinä menee aikansa, että silmät ja pää tottuu pimeään. Pikkuhiljaa, lempeästi.

HEIJASTIMET
Heijastin on hitsin halpa henkivakuutus. Nykyään on tarjolla jos jonkinnäköisiä heijastimia ja suosittelen lämpimästi että vuoratkaa lapsenne heijastimin. Onneksi monissa ulkovaatteissa on oletuksena jo heijastimia, mutta laittakaa heijastinnorsu reppuun tuomaan turvaa ja joku suosikkihahmoheijastin roikkumaan takin helmaan. Me tehtiin muutama vuosi takaperin heijastimia ihan itse, niin että jokainen sai juuri sellaisen, kuin halusi. Tsekkaa: Haluan näkyä!

KÄNNYKKÄ
Minä en koe, että nykyteknologia olisi uhka vaan pikemminkin mahdollisuus. Meillä molemmilla lapsilla on ollut jokseenkin alkeelliset älypuhelimet ensimmäisen luokan alettua ja kännyköistä on apua moneen. Niinä aamuina kun pikkutyyppi joutuu selviämään itse kouluun, voidaan soitella puolin ja toisin, että mikä meininki ja nyt pitäisi lähteä kouluun. Samoin pimeällä se kännykkä tuo turvaa: jos alkaa hirvittää ihan liikaa, voi kilauttaa mutsille, iskälle tai vaikka mummille ja purkaa ahdistusta. Me on myös harjoiteltu puhelimessa olevan "taskulampun" käyttöä: sillä on kätevä antaa lisävaloa tielle, jos vaikka joku katulamppu on pimeänä. Pelaaminen koulumatkoilla ei ole sallittua, mutta taskulamppua saa käyttää ja tietenkin soittaa.

Miltä pimeys sinusta itsestä tuntuu?
Onko teillä lapsia, jotka joutuvat kulkemaan pimeään vuodenaikaan kouluun tai koulusta kotiin?
Onko sinulla vinkkejä pimeänpelon selättämiseksi?

Kommentit

 1. Kyllä illan hämärässä varsinkin yksin koiralenkillä, tulee katsottua olan yli. Varmasti meille on luotu pimeän pelko, jolloin villieläimet liikkuvat yössä.

  Kivaa viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, vahvassa nämä vaistot meissä istuvat, kovaa hommaa saada pelot hallintaan noilla pienillä.

   Kivaa viikkoa sinullekin, toivottavasti voit jo paremmin ♥

   Poista
 2. Niinpä! Minä en ole koskaan tykännyt pimeässä olla ulkona...En tiedä mistä se johtuu... Sisällä on kiva olla ja poltella kynttilöitä 😊 Mukavaa tiistaita 💓

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä, kynttilät jees, ulkoilu iik. Muutama kuukausi vielä ja jo valostuu taas ;) Mukavaa päivää ♥

   Poista
 3. MÄ!

  Inhoan pimeää ja inhottaa, että lapset joutuvat kävelemään pimeällä yksin! Onneksi yleensä pimu menee ystävän kanssa kouluun!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihana asia, jos ei tarvitse kulkea yksin pimeässä kouluun! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!