Vinkki kuinka nimikoit lapsen vaatteet helposti!

Vaatteiden nimikointi, tuo pienten lasten vanhempien [ keksi tähän kuvaava adjektiivi ] tehtävä. Minulle tuli ehkä mieleen adjektiivi 'piinaava'. Mites teillä? ;)

Lasten vaatteiden nimikointi alkaa heti päivähoitoiässä. Muistan ne loppukesän illat, kun päivähoidon aloitus kesätauon jälkeen oli taas ajankohtaista. Lapsi oli kasvanut ja vaatevarasto oli muuttunut ja siihen vaatteiden nimikointi-suurtapahtumaan sai menemään ihan tuhottomasti aikaa, kun ihan kaikki piti nimetä, kalsareita myöten. Lopulta miehenkin kalsareissa taisi lukea nimi. Tehokasta, sanoisinko!

On ihan uskomatonta, miten se on mahdollista, että sitten kun jätät yhteen sukkaan nimen laittamatta, lapsihan tietysti aamulla haluaa juuri ne sukat jalkaan ja iltapäivällä se nimetön sukka on lentänyt päiväkodissa taapertavalta lapselta johonkin mustaan aukkoon. Ennen sitä sukka on tietysti kastunut, sitten laitettu kuivumaan ja sitten HUMPS - se on kadonnut. Kasvattiko se sukka itselleen jalat vai siivet, en tiedä, mutta jotenkin se pääsi liukemenaan paikalta ilman, että kukaan näki mitään. Eikä sitä sukkaa enää sen koommin nähty.

Eihän se tietysti ole aivan varma tie onneen, vaikka kaikki vaatekappaleet nimeäisikin, silti osa joutuu hukkaan, kun kuitenkin kyse on pikkuihmisistä joilla on muutakin tekemistä kuin vahtia missä se oma myssy on ja sitten kun heitäkin päiväkodissa paimentaa sekalainen sakki työntekijöitä, joista osa sijaisia, ei voi millään hahmottaa missä Maijan sukkahousut hiihtää, vaikka miten ne yrittäisi tähdätä Maijan lokeroon päiväunien ajaksi. Mutta ne nimettömät vaatteet joutuu melkolailla useammin omille teilleen joten suosittelen, että nimikoi lapsesi vaatteet.

Sen olen huomannut myös, että ekaluokkalaisetkin ovat vielä niin pieniä, etteivät hekään tunnista kaikkia omia varusteitaan, etenkin jos jollain toisella on vieläpä samanlaiset. Eli vielä pikkukoululaisenkin vaatteisiin pitää muistaa laittaa nimi, etenkin jos he käyvät iltapäiväkerhossa. Minä laitoin nimen vielä kenkiin, sateenvarjoon, sadetakkiin ja reppuunkin - varmuuden vuoksi.

Monissa lastenvaatteissa nykyään onkin valmiiksi lappunen, mihin nimen saa kirjoitettua, mutta usein ne lappuset on niin pienet, ettei siihen saa mitenkään piiperrettyä lapsen nimeä selkeästi. Mietippä nyt kun ryhmässä on Jare ja Jere ja sitten tulkitset niitä sateenhuuhtomia nimilappusia tumpun syrjässä, ei ole mikään helppo nakki. Ja toisinaan ne lappuset ovat niin lyhyet, ettei siihen mahdu pidempää nimeä kuin esimerkiksi Mio. En ymmärrä miten Katariina-Johannan nimeä niihin saa muka mahtumaan. Pelkät puumerkit K-J H. ei taas välttämättä sano päiväkodissa sijaisuutta tekevälle tuuraajalle yhtään mitään, joten siksi nimi on syytä merkitä selkeästi vaatteeseen.

Ja sitten on tietysti esimerkiksi itse neulotut villasukat- ja lapaset. Niissä kun ei ole nimilärpäkkeitä ollenkaan! Yksi helppo tapa on tietysti kirjailla lapasen kuvioon lapsen nimi, mutta jos se on jo myöhäistä, minun vinkki vaatteiden nimikointiin tulee tässä:

Kangasteippi
Kangasteippiä löydät apteekista. Leikkaa teipistä sopivan kokoinen pätkä, olipa nimi Mai tai Johannes-Antoonio, kirjoita lapsen nimi sellaisella tussilla mikä ei liukene veteen ja painele teippi huolellisesti vaatteeseen nurjalle puolelle kiinni. Teippi ei näy esimerkiksi lapsesta ulospäin, se kestää vaikka minkälaista vääntämistä ja jonkun verran pesuja tietenkin myös. Teippi ei ärsytä ihoa eikä lapsi oikeastaan huomaa sitä käytössä ollenkaan. Teipin saa sitten tarvittaessa irti, jos vaikka lapsen villasukat käyvät pieneksi ja ne menee uudellee omistajalle.


Nyt on nämäkin nimetty ja ehkä nämä lapaset on tallessa vielä joulunakin ;) Ja mistäkö tämä aihe tuli mieleeni? Lapsi sai upouudet sormikkaat, jotka parin päivän käytön jälkeen katosivat mystisesti. Kun niitä oli etsitty kissojen ja koirien kanssa, nehän olikin iltapäiväkerholla naulakossa. Mutta kun niistä puuttui nimi, ei lapsi ollut älynnyt, että ne ovat hänen, kun meillä on opittu siihen, että kaikki on aina nimikoitu ja toisten tavaroihin ei kosketa. Eli mitä me tästä opimme? Tee mitä teet, kunhan nimikoit lapset vaatteet jokaista sormikasta myöten!
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!