5 minuutin tietoisku vanhemmille: diabeetikon ensiapu on sokeri

Lapsellasi on kaveri kylässä, yhtäkkiä kaveria alkaa hikoiluttaa ja silmissä sumenee. Ranteessa on näköjään joku koru, siinä lukee "diabetes". Mitä teet?


Diabetes tietoisku

Jatka lukemista. Vain viiden minuutin kuluttua sinulla on käsitys siitä, mitä diabetes on ja miten annat ensiapua lapsen kaverille, jolle tuli ”hypo”.

Mitä on diabetes?
Diabeteksessä on kyse siitä, että haima ei tuota riittävästi insuliinihormonia ja se puolestaan aiheuttaa sen, että verensokeripitoisuus kasvaa. Diabetekseen voi sairastua kuka vain: lapsi tai aikuinen, tyttö tai poika, sokerihiiri tai terveysintoilija. Vaikka sinulla tai perheenjäsenelläsi ei olisi diabetestä, teille voi tulla kyllä esimerkiksi lapsen kaveri, jolla on. Haluat varmaan osata toimia, jos lapsen kaveri tai työkaverisi tarvitsee ensiapua?

Diabeetikon tunnistaa diabetes-tunnuksesta
Monet diabeetikot käyttävät joko kaulassa tai ranteessa korua, jossa lukee ”diabetes”. Tunnuksesta on hyötyä etenkin ensiaputilanteessa. Katso kuva Diabetesliiton D-kaupasta. Diabeetikolla voi myös olla mukanaan luottokortin kokoinen Minulla on diabetes-kortti.

Diabetes-tyypit?
Diabetestä on olemassa useaa erilaista tyyppiä. Lue lisää Diabetesliiton sivuilta: Diabetes1Diabetes2Raskausdiabetes

Mitä on insuliini?
Insuliini on haiman erittämä hormoni, joka auttaa sokerin pääsemään verenkierrosta soluihin ja näin veren sokeripitoisuus laskee. Eli kun insuliinia ei ole (riittävästi), sokeri varastoituu vereen ja verensokeripitoisuus on korkealla. Korkea verensokeripitoisuus on haitallista elimistölle. Pahimmillaan insuliinin puutteesta voi syntyä happomyrkytys eli ketoasidoosi. 

Liian alhainen verensokeri, hypoglykemia, hypo
Joskus diabetestä sairastavan henkilön verensokeri voi laskea liian alas. Liian alhaisen verensokerin tilaa kutsutaan hypoglykemiaksi eli hypoksi.


Hypon oireet


Ensiapu hypoglykemiassa
Jos diabeetikon verensokerit laskevat liian alas, anna diabeetikolle ensiavuksi jotakin helposti ja nopeasti saatavaa sokeria sisältävää ruokaa tai juomaa. Esimerkiksi:
 • 4-8 palaa sokeria tai rypälesokeria (glukoositabletteja, esim. SiriPiri)
 • 1-2dl täysmehua tai sokerillista limua
 • keskikokoinen hedelmä
 • jäätelöpuikko
 • ruokalusikallinen hunajaa
 • 1-2 ruokalusikallista rusinoita
Jos oireet ei helpota 10 minuutissa, anna uusi annos. Muistathan, että verensokerin ollessa alhainen, diabeetikolle ei saa antaa insuliinia!

Insuliinisokki
Jos insuliinituntemuksiin (oireet) ei reagoi, uhkana on tajuttomuus eli insuliinisokki. Jos diabeetikko menee tajuttomaksi, toimi näin:
 • soita 112 (tai toimita henkilö sairaalaan)
 • tarkista että henkilön hengitys kulkee vapaasti, käännä hänet kylkiasentoon
 • älä anna syömistä tai juomista tukehtumisvaaran vuoksi

Lisätietoja
Nämä tiedot on koottu Diabetesliiton sivuilta, pääasiassa Ensiapu-sivulta. Jos haluat tutustua diabetekseen tarkemmin, käythän heidän sivuilla lukemassa. Kiitos Diabetesliitolle, että sain käyttää sivuanne lähdemateriaalina!

Ja kiitos sinulle ajastasi, lukija. Oli äärettömän tärkeää, että sinä luit tämän tekstin. Suomessa on arviolta yli 300 000 diabeetikkoa. Siitä tiedetään hyvin vaihtelevasti, koska näinhän se on: jos sairaus ei kosketa omaa perhettä, ei tietoa välttämättä ole. Mutta nyt sinäkin tiedät mistä on kyse, kun puhutaan hyposta ja osaat toimia tosipaikan tullen. Jos et ole varma mitä tehdä, soita 112.

Tekstin taustalla oli se hätä ja huoli, mitä minun ystävilläni on heidän lapsista, joilla on ollut vähemmän tai pidemmän aikaa diabetes. Että jos tulee hypo, osaako paikalla olevat henkilöt toimia oikein? Mitä jos lapsen verensokerit tipahtaa kesken koulumatkan? Osaako joku kaivaa ensiapusokerit repusta, älyääkö auttaja katsahtaa ranteessa olevaan diabetes-merkkiin? Puhutaan aiheesta, levitetään sanaa ja silloin osataan hätätilanteessa toimia oikein, olipa kyseessä lapsi tai aikuinen!

Pidetään toisistamme huoltaKommentit

 1. Tajun menettäneelle voi sivellä hunajaa poskien limakalvoille mistä sokeri lähtee imeytymään limakalvojen kautta verenkiertoon. Otsikko on kuitenkin vähän kyseenalaistava koska Diabeetikko voi saada myös Hyperglykemia eli liian korkea verensokeri ''kohtauksen'' jolloin tosiaan ei saa sokeri pitoista antaa. Tällöin myös hengitys haisee asetonille, joka poikkeaa liian alhaisesta verensokeri kohtauksesta, jos siis ihminen on tajuton etkä ole oireita kerennyt näkemään. :-)

  VastaaPoista
 2. Hei ja kiitos kommentistasi! Ihanaa, että kerroit toimintaohjeen myös hyperglykemian varalta, oireineen päivineen, kiitos siitä! Myös tämä hunajajuttu oli minulle uutta tietoa, hyvä tietää myös sekin :-)

  Hyvää viikonloppua sinulle Anonyymi!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!