Lahjotut ekaluokkalaiset

Tänä vuonna Helmet-kirjasto jakoi pääkaupunkiseudun ekaluokkalaisille ihka oman kirjan. Kirja on Paula Norosen ja Kati Närhen "Yökoulu ja kauheat naapurit". Siis mikä mainio idea tsempata noita pieniä lukutoukan alkuja! Kirjat itsessään ei varmaan ollut mikään vuosibudjetin rikkova menoerä vaan valtavan hieno satsaus ekaluokkalaisiin, tulevaisuuteen! Mikä houkuttelisikaan paremmin harjoittelemaan lukemista, kuin oma kirja? Toisille se on kirjahyllyn kolmaskymmenesviides oma kirja, joillekin se on ensimmäinen. Ainutlaatuinen, jokatapauksessa.

Kirja tuntui ensivilkaisulla aika hurjalta, mutta kun sen sisältöön ollaan tutustuttu, niin olen itseasiassa tosi iloinen, että aihe oli sopivan jännittävä. Mitä se pääkallokeli oikeasti tarkoittaakaan tai miltä se näyttää kun mennään pää kolmantena jalkana - kirjassa ne on nimittäin kuvattu kirjaimellisesti. Jaiks.


Ja nyt sitten meilläkin on koettu ne ilon hetket, kun ekaluokkalaisen lukutekniikka on harjaantunut ja kirjan välillä pitkätkin kirjainyhdistelmät todella muodostaa selkokielisiä sanoja. Kyllä on ekaluokkalainen ollut innoissaan uudesta taidosta ja täytyy myöntää, että olen itsekin meinannut haljeta ilosta: tätä päivää on odotettu! Toiset oppivat lukemaan jo ennen kouluikää, jotkut ekalla luokalla ja jotkut hieman myöhemmin - kukin omassa tahdissa ja omalla tavallaan. Lukemisen oppii vain harjoittelemalla. Ja jos lukeminen ei kiinnosta muuten, kuin välttämättömien lukemisten verran, niin hei - sekin on ihan ok!

Lukutaito on minusta tosi ihana asia. Uppoutuminen hyvän kirjan maailmaan on täydellistä vastapainoa hektiselle arjelle ja hyvää vaihtelua esimerkiksi ruutuajalle. Aika näyttää, tuleeko lapsistani lukutoukkia vai jotakin muuta. Itse luen paljon, mutta vain hyviä kirjoja. Kuten Roope Lipastin teoksia. Eli ihan oikeasti muutakin kuin IKEA-katalogeja.

Kiitos Helmet lahjasta!
kiitos Paula ja Kati hyvästä kirjasta!
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?