Jollei jouluna ole viinaa, voiko joulumieli tullakaan?

Senkin kukkahattutäti, älä nyt viitsi alkaa niuhottaa. Yksi lasillinen on ihan ookoo.

Vai onko?Olen joskus miettinyt, kun joka vuosi haihattelen Blossat sujossa täällä blogissa, että mitähän lukijat oikein ajattelee? Että täällä sitä bloggaaja iltaisin tuuppaa naperot sänkyyn ja tissuttelee Blossat muumimukissa ja tammikuussa alkaa hirveät tärinät kun mamman joulupullo onkin loppu? Nämä alkopohjaiset jouluglögit kun eivät edes ole mitään mietoja, vaan prosentit on kaksinumeroisia. Tai kun kesällä blogissani vilahtaa viinilasillinen ja teksti "oon ansainnut tän".

No voin kertoa, etten tissuttele Blossat muumimukissa lasten valvoessa, enkä silloinkaan kun lapset menevät nukkumaan. Aikuisten juomat kuuluu aikuisten iltoihin nyt kun lapset ovat pieniä.

Jollei jouluna ole viinaa, voiko joulumieli tullakaan?
Monissa perheissä ei voi tulla. Ja se on tosi surullista. Minun lapsuudessani joulumieli ei edellyttänyt viinaa ja samaa tapaa olen jatkanut omien lasten kanssa. Joulumieli rakentuu ihan muista jutuista, kuten piparkakuista, kynttilöistä ja joululauluista.

Ja sitten sanotaan, että riittää, kun sellaisessa seurueessa, jossa on lapsia, on yksi selvin päin. Yksi ajokykyinen. Minusta se ei riitä. Kamalaa, jos lapsi joutuu viettämään joulua änkyräisessä seurassa, jossa on yksi ajokykyinen. Yksi.

Sitä humaltuu yllättävän nopeasti. Ihan huomaamatta. Ääni muuttuu. Ääni kovenee. Kielenkannat aukeaa. Motoriikka muuttuu. Haju. Alkoholin haju. Ne on asioita, joita pieni lapsi näkee, kokee ja aistii. Kun tuttu aikuinen muuttuu yhtäkkiä, se on pelottavaa. Me on säikäytetty meidän esikoinen pahanpäiväisesti sillä, kun kerran hänen ollessa ihan pieni isimies leikkasi itselleen kaljun (selvin päin, jos joku jäi miettimään). Lapsi oli ihan ihmeissään: kuka TOI on?

Lapsi ansaitsee kivan ja iloisen joulun. Läsnä olevia aikuisia.

Onko se lasillinen sitten ok vai ei?
Sen määrittelet sinä itse. Jos lasillisesta tulee helposti paha mieli tai se muuttuu nopeasti pullolliseksi, kannattaa miettiä, pitäisikö se yksikin lasillinen jättää juomatta. Jos haluat ottaa lasillisen viiniä jouluaterialla ja se jää siihen, en näe siinä mitään pahaa. Sehän tässä aikuisuudessa on, kun itse olet vastuussa omasta käytöksestäsi ja samalla myös lapsesi hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.

Niin ja toki siitä voidaan väitellä hamaan tappiin saakka, että ei pidä sotkea viinejä ja viinoja, mietoja ja vahvoja jne. Alkoholia ne on joka tapauksessa kaikki.

Sinä olet vastuussa myös siitä, millaisessa paikassa ja millaisessa seurassa lapsesi viettää joulua. Tee siis hyviä valintoja.

**

Hyvää joulunaikaa niin pienille kuin suurillekin!


ps. Ja jos tuntuu että viinamopo ei pysy lapasessa, muista aina että apua on saatavissa.Kommentit

 1. Tätä mä aina mietin, että mikä ihmeen alkoholin haju �� Pitäisikö olla juomatta myös kahvia ja syömättä sipulia, ettei piltti nyt vaan järkyty? Me aikuiset yhdistämme hajun alkoholiin liittyviin epämiellyttäviin seikkoihin omasta kokemuksestamme, mutta ei lapsi. Mun mielestä muutaman juoman voi aivan hyvin ottaa lastenkin kanssa, jos tietää itse ettei siitä näkyvään humalaan tule. Eikä tilanteesta tule lapselle pelottavaa, jos ei ole mitään aiempaa kokemusta, jossa lapsi yhdistää alkoholin ja jonkin epämiellyttävän kokemuksen. Meillä vanhemmat ovat aina juoneet alkoholia (sivistyneesti, mutta puhuivat kyllä kovaa ja nauroivat) juhlapäivinä, enkä muista lapsuudesta mitään huonoa. Enemmänkin kaikilla oli tosi kivaa kun vanhemmat oli myös rempseällä tuulella �� Meillä siis juodaan
  jouluna glögit ja viinit ruuan kanssa ja leikitään lasten kanssa ihan yhtälailla ����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tosi hyviä pointteja! Vanhempien antama esimerkki kantaa varmasti pitkälle - niinkuin sinulle on jäänyt hyvät muistot!

   Oikein mukavaa joulua sinulle ja perheellesi ♥

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!