Lemmikkieläimen kuolema (ei herkille)

Meidän pieni Laventeli-hamsterimme kuoli marraskuun alussa. Hamsteritytöllemme tuli kohtutulehdus, joka havaittiin vasta tuona kohtalokkaana päivänä. Veimme hamsterin Vantaan Evidensian eläinsairaalaan, jossa hänet tutkittiin ja verenvuoto oli niin massiivista, että ottaen huomioon eläimen iän, eläinlääkäri suositteli eutanasiaa eli lopettamista. Kyllä meiltä molemmilta tuli siinä kohtaa itku: sekä minulta että mukana olleelta 10-vuotiaalta. Minäkin häpeillen pyyhin kyyneleitä silmälasieni alta ja sympaattinen eläinlääkäri totesi, että kyllä hän ennemminkin ihmettelisi sitä, jos eläimen lopettaminen ei aiheuttaisi minkäänlaisia tunteita. Kiitos vaan Evidensian väelle, jotka hoitivat tilanteen kaikinpuolin myötätuntoisesti ja hyvin.

Meidän perheelle lemmikki on koosta riippumatta aina perheenjäsen ja lemmikkieläimen kuolema koskettaa syvältä. Mutta miten lapselle pitäisi puhua kuolemasta? Minun täytyy myöntää, etten ole hyvä näissä jutuissa. 10-vuotiaani vaatimalla vaati päästä mukaani eläinlääkäriin, hän varmasti aavisti tilanteen vakavuuden, vaikka itse kotoa lähdön hetkellä en myöntänytkään ääneen, että minäkin aavistin tämän olevan rakkaan lemmikkimme viimeinen matka. Niinpä tämä viisas lemmikkieläimen yhteisomistaja oli mukanani kuulemassa eläinlääkärin näkemystä ja tekemässä eutanasiapäätöstä yhdessä kanssani. Päätös oli viimekädessä toki minun, mutta me molemmat ymmärsimme eläinlääkärin puheesta, ettei mitään olisi tehtävissä, tilanne oli niin paha. Mutta kotona odotti 7-vuotias lemmikin yhteisomistaja, jolle pitäisi avata tätä asiaa, että miksi Laventeli ei tullutkaan enää kotiin.

Päätin kertoa asiasta rehellisesti. Ainoa mitä muistan itse jostain kuulleeni, oli se, ettei lapselle kannattaisi puhua nukuttamisesta tai poisnukkumisesta, ettei lapsi alkaisi pelkäämään nukkumista. Niinpä kerroin rehellisesti ja ikätason mukaisesti, kuinka sairas hamsterimme oli, mikä häntä vaivasi, mitä eläinlääkäri oli suositellut ja miten eutanasia suoritettiin. Ja että nyt rakas lemmikkimme oli kuollut.

Hamsterimme kuolema tuli lapsille mieleen yleensä iltaisin ja siihen auttoi vain puhuminen ja aika. Kävimme läpi avoimesti kaikkia kuolemiseen liittyviä asioita, mitkä askarruttivat lapsia. Tieto helpotti lasten ahdistusta ja lopulta tuli ilta, kun me käytiinkin hyvillä mielin nukkumaan, eikä enää sydän mennyt kippuralle surusta ja ikävästä. Mutta suru - onhan sekin osa elämää.


Pienenkään lemmikkieläimen ylläpitäminen ei ole halpaa hommaa, etenkään silloin, kun lemmikki sairastuu. Näinkin pienen eläimen käyttäminen eläinlääkärissä ja meidän kohdalla vielä laskuun ynnättiin eutanasia-operaatio, aikaan sai kolmenumeroisen loppusumman. Koska olemme vastuullisia lemmikkieläimen omistajia, tämä hoidettiin asianmukaisella tavalla loppuun saakka. Joten jos olet ikinäkoskaan harkinnut itsellesi halpaa lemmikkiä, voin kertoa ettei sellaista olekaan vaan myös nämä pienet otukset maksaa rahaa ja sairastuessa kuitin pituus on pitkä ja loppusumma voi olla hyvinkin iso. Mutta niinhän sitä sanotaan, että lemmikki ottaa - ja antaa. Kyllä tämä meidän karvaturri oli ihan kaiken väärti.

Kiitos kaikesta meidän pienelle Laventelille, olit kyllä mainio kaveri 

Halusin avata teille tätä lemmikin kuolemisasiaa ensin, koska Laventeli toi meidän perheeseen iloa niin paljon, että päätimme hankkia uuden lemmikin. Mikään hetken mielijohde uuden lemmikin hankinta ei siis todellakaan ollut (kuinkahan monta unetonta yötä, surffattua gigatavua, käytettyä bensalitraa ja ajokilometriä tämänkin asian päättämiseksi tehtiin) ja kerron siitä lisää myöhemmin, kokonaan omassa postauksessa.

**

Voimia teille kaikille,
jotka olette menettäneet rakkaan lemmikkinne
Kommentit

  1. Voih hän on niin soma ja todellakin ei ole suru eläimen koosta kiinni. Meillä Lulu nukkui pois joulukuun alussa ja Nipsu marraskuussa <3 Juuri eilen katselin Lulun kuvia, miten kaunis hamtaro se oli. <3

    Sydämellistä uutta vuotta teidän perheelle <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!