Valehtelinko lapsille joulupukista?

Mä niin tiedän, että sinäkin olet miettinyt,
pitäisikö lapsille kertoa joulupukista vai ei. 


Vaihtoehdot kertomiselle ovat:
Voit kertoa Korvatunturilla asuvasta valkoparrasta, joka tuo lahjoja vain ja ainoastaan kilteille lapsille. Eli valehtelet silmät ja suut täyteen - myöskin ikkunoiden takana kurkkivista tontuista, joilla on lahkeessa teleskooppikoivet jolla kurkitaan myös yhdeksännessä kerroksessa olevan kerrostaloasunnon ikkunoista sisään. Aika karmiva ajatus, noin niin kuin aikuisellekin, kauhuelokuvia harottavien sormien takaa pälyilleille ihmisille (viittaan tässä nyt itseeni).

Tai.

Voit kertoa, että joulupukkia ei ole olemassa vaan äiti ja isä (+vaihteleva kööri) ostaa lahjat euroilla lähimmästä lelukaupasta.

No sitten on vielä se, että jos olet lähtenyt siihen valehtelukierteeseen, että olet kertonut pukista, tontuista, lentävistä poroista ja olet uponnut valheiden suohon korviasi myöten, niin mitenkä pyristelet sieltä pois? Milloin kerrot totuuden joulupukista ja rusennat lapselta pohjan pois jouluista? Lapsillekin opetetaan, että valehdella ei saa ja tässä sitä ollaan. Lirissä.

Mutta minusta hätä ei ole tämännäköinen. Minä pidän tätä joulupukkitarinointia harmittomana suomalaiseen kulttuuriin kuuluvana perinteenä. Maailmassa tapahtuu niin paljon pahaa, että ei se nyt yksistään lapsia kieroon saa kasvamaan, jos heidän annetaan uskoa tähän maagiseen punapukuiseen joulugubbeen.


Minä en ole valehdellut joulupukista lapsilleni. Kyllä, meillä on puhuttu joulupukista. Mutta lahjoja on tullut aina muualtakin kuin joulupukin lahjasäkistä. En silti koe valehdelleeni. Minun ollessa lapsi meillä kävi joulupukki enkä traumatisoitunut siitä vaikka totuus joulupukista jonain vuonna kävikin ilmi.

Olen antanut lasten uskoa joulupukkiin ihan niin kauan kuin ovat halunneet uskoa ja joulupukki onkin vieraillut meidän luonamme muutaman kerran. Se on ollut jouluaaton ehdoton kohokohta, kun pukin tulemista on seurattu nenät ikkunassa kiinni ja sitten on sydän pamppaillen haettu pukin lahjasäkistä ojentamia lahjoja.

Minä olen pitänyt kuitenkin rajana sitä, että ennen ensimmäisen luokan alkamista kesällä aletaan virittää keskustelua siitä, mikä se tarina joulupukin taustalla oikein on. Toinen lapsistani on jo hoksannut joulupukkihommien todellisen laidan, toinen ei ihan ole vielä kartalla, miten tämä homma menee. Hän miettii ja prosessoi ja sitten aikanaan tekee omat johtopäätökset ja sillä hyvä. Kumminkin tämä paremmin asiasta perillä oleva napero hihkuu edelleen joulupukin nähdessään, joten kenttätutkimukseeni nojaten voin todeta, että ei tässä joulupukkiperinteillä ole saatu aikaan muuta kuin tosi ihania joulumuistoja. Ja hei - kukapa nyt ei hihkuisi joulupukin tavatessaan? ;)

Ettei nyt kukaan pahoittaisi mieltään, niin todettakoon, että kyllähän se niin on, että kukin lapsi reagoi tarinaan joulupukista tai sen olemattomuudesta omalla tavallaan ja jokainen perhe tekee oman valintansa, kertooko joulupukista vai ei ja jos kertookin, niin mitä kertoo. Tärkeintä on, että jokainen perhe tekee ihan omanlaisen joulun 

**

Uskoitko sinä lapsena joulupukkiin?Kommentit

 1. Olen samaa mieltä siitä, että tästä uskoako vai ei -asiasta tehdään jotenkin liian iso juttu nykyään. Ei se lasten maailma yhdestä tarinasta kaadu.

  Minun vanhempani uskottelivat koko lapsuuteni ja nuoruuteni, että joulupukki on totta. Vielä silloinkin kun olin täyttämässä 18, isä totesi naama vakavana, että muista kirjoittaa joulupukille ajoissa. Koskaan en ole kuullut heidän suustaan lausetta ettei joulupukki ei ole totta. Silti ihan tasapainoiseksi kasvoin.
  En mä muista, että olisin koskaan uskonut täysillä siihen, että punanuttuinen ukkeli tuo lahjat kaikille maailman lapsille. Uskoin enemmänkin siihen, että joskus on elänyt mies, joka toiminnallaan on ollut nst. joulupukin esikuva. Ja sehän kait on totta, jos olen oikein ymmärtänyt?

  Antaa lasten uskoa mihin uskovat ja sitten lopettaa uskominen kun siltä tuntuu. En mä näe siinä mitään pahaa, että vanhemmat kertovat joulupukin olevan totta. Kyllä niistä lapsista suurin osa ihan järkeviksi aikuiksi kuitenkin kasvaa.
  Jouluiloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ihana kun avasit asiaa ajassa taaksepäin ja en olisi itsekään voinut tämän paremmin asiaa ilmaista: "Kyllä niistä lapsista suurin osa ihan järkeviksi aikuiksi kuitenkin kasvaa." Juuri noin!

   Jouluiloa myös sinulle!

   Poista
 2. Meillä pienenä joulupukki oli ihana satuhahmo siinä missä muutkin satutyypit<3 silti joulussa oli taikaa ja joulupukin näkeminen jännitti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja juuri noin, joulussa on sitä taikaa ja joulupukin näkeminen on niin jännittävää, edelleen, thih! ♥

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!