Lapsilisät pois hyvätuloisilta

Lapsilisät pois hyvätuloisilta ja näin lapsiperheisiin kohdentuvat säästökuurit on tältä ja monelta tulevalta vuodelta hoidettu.


Koko maailma kärvistelee vaikeassa taloustilanteessa: millään valtiolla ei ole varaa hurrata - päinvastoin. Vyötä kiristellään niiltäkin, jotka eivät käytä moista asustetta. Suomi on erityisen hienossa asemassa, kun meillä on käytössä tällainen erihieno lapsilisäsysteemi. (Toki vastaavia systeemeitä on myös muissa maissa, Suomi ei tietenkään ole ainoa laatuaan.) Jokaisesta lapsesta tilille kilahtaa kuukausittain tietty summa riihikuivaa ja summa kasvaa lapsiluvun myötä. Ja tämä kaikki on verotonta hupia!

Aika ajoin keskusteluissa vilahtaakin tuo voimakkaita mielipiteitä kirvoittava kysymys: lapsilisät säästöön vai käyttöön?

Keskustelu käy poikkeuksetta tulikuumana. Lähes kiehuvana. Nykysuomessa lapsiperheet ovat melkolailla kahdessa junassa: on paljon niitä jotka laittavat lapsilisät viimeistä hilua myöten elämiseen ja sitten on paljon niitä, jotka pistävät ne välittömän ostovoiman sijaan säästöön tai rahastoon. Siinä sitten ollaan aikuisten hiekkalaatikon reunalla savu korvista tupruten:

Miksei teillä köyhillä ole elämänhallintataitoja, kun kerran lapsilisät on pakko laittaa suoraan elämiseen? Eikö olisi järkevämpää säästää?

Miksei tätä ongelmaa vaan voitaisi ratkaista niin, että otetaan lapsilisät pois hyvätuloisilta?

Aikoinaan, jos minä olen ymmärtänyt oikein, lapsilisää alettiin maksamaan siksi, että se kompensoi lapsista aiheutuvia kuluja. Lapsilisä nykyisellään (94,88 €/kk) on jäänyt kyllä kehityksestä pahasti jälkeen. Usein ensimmäinen lapsi aiheuttaa perheeseen isoimmat kulut, kun täytyy hankkia kaikki varusteet lapselle aina vaunuista pinnasänkyyn. Vaikka ne hankkisi kierrätettynä, silti kuitti on pitkä ja loppusumma iso. Toki oletus on, että vauvan ruokinta sujuisi ensimmäisten kuukausien aikana rintamaidolla, nolla euroa, mutta sepä onkin helpommin sanottu kuin tehty. Eli jos vielä perustarvikkeiden lisäksi ynnätään laskuun tuttipullot, tutit ja korvikemaidot - sekä vaipat, olipa ne kertsit tai kestot, niin 94 euroa hupenee kuin henkäys ilmaan. Arvelen, että 94 eurolla olisi saanut ah niin rakkaaseen mummonmarkka-aikaan paljon enemmän kuin nyt saa. Arveletko sinä samaa?

Toki, pitää olla iloinen että meillä suomalaisilla on tällainen hieno etuus käytössämme, mutta jos ei vähän purnaa, niin mikään ei koskaan muutu ;) En siis ole lapsilisän lakkauttamisen kannalla, jos sitä satuitte jostakin syystä ounastelemaan, vaan minusta sitä pitäisi porrastaa vähän paremmin, niin että ensimmäisestä lapsesta saisi ensimmäisinä kuukausina lapsilisää vaikka tuplat verrattuna nykymalliin. Toki sekin raha pitäisi jostain taikoa. Vieläkö teidän huumorintaju kestää jos rallatan, että: "verot kattoon, tää lasku on meille. Mun sielunsiskoille ja muille veronmaksajille. Suonissa kuohuaa, silmissä sumenee. Ja veronpalautuspäivään on ikuisuus aikaa..." ;)

Mutta se iänikuinen somevääntö, missä vähävaraisempia perheitä syytetään täysin aiheettomasti huonosta elämänhallinnasta ja rikkaita pröystäilystä ja vaaditaan heitä luopumaan lapsilisästä, saa nyt luvan loppua. Missä vaiheessa äiti on alkanut olla äidille susi? Minne hiekkalaatikon uumeniin on tipahtanut ymmärrys siitä, että lapsilisä on suotu kaikille perheille tasapuolisesti? Siinäpä olisikin mielenkiintoinen rajaveto, että kuka on köyhä, joka ansaitsee lapsilisän ja kuka on niin rikas, jolta pitäisi pakottaa lapsilisät kokonaan pois? Halutaanko me todella pistää napit näin vastakkain?

Mitä olen valtion taloutta tässä lyhyellä matematiikalla sivusta silmäillyt, vaikuttaisi siltä että valtiomme kassassa on isompi kuin elefantin kokoinen reikä. Sitä en tiedä minne ne rahat valuu, mutta sen tiedän ettei sitä lapsilisäleikkurilla tukita. Ei sillä, että lapsilisää saksitaan vuosittain eikä sillä, että valittaisiin yksi saajaryhmä jotka ovat liian rahoissaan sitä saamaan.

Toivoisin tässä asiassa ymmärrystä puolin ja toisin. Annetaan perheiden pitää lapsilisät. Ei arvostella niitä jotka ovat erilaisessa tilanteessa kuin itse olemme. Ajat ja asiat muuttuvat. Suurin osa ei arvaisikaan, missä he ovat 6 vuoden kuluttua. Ja sitä kutsumme elämän suolaksi.

Rauhaa, vanhemmat!


-kirjoittaja ei ole rikas eikä halua myöntää olevansa köyhä, vaan kokee omaavansa valtavasti henkistä pääomaa ja elelee tyytyväisenä kuplassaan.
Kommentit

 1. Aina ollut sama keskustelu käynnissä, ei tuo ole muuttunut mihinkään siitä kun 23 vuotta sitten sain esikoiseni. Olenkin sanonut, että meillä ei voi koskaan olla tasa-arvoa koska äidit laittavat toisensa epätasa-arvoiseen asemaan, aina. Oli sitten kyse köyhistä-rikkaista, kotiäideistä-uraäideistä, yksinhuoltajista-liitossa olevista. Tasa-arvo lähtee näistä asioista, ei vain miesten ja naisten välisistä. Ei vain ymmärretä, että tämä on meitä kaikkia varten, ei vain tiettyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kommentista! Tasa-arvo, sitä nimenomaan ❤️

   Poista
 2. Mielestäni lapsilisän kaltaiset etuudet kuuluvat kaikille lapsiperheille. Mitä hyvätuloisempi henkilö tai perhe, sitä enemmän hän maksaa veroja, joista tulonjakoa tehdään. Sitähän lapsilisä on. Miten säilyy veronmaksuhalut, jos etuudet koskevat vain ns. köyhiä.
  Sama koskee monta muutakin etua: jos jokainen tietää saavansa esim. hammashoidon halutessaan terveyskeskuksen, kautta, on varmasti valmiimpi maksamaan tästä mahdollisuudesta kuin, jos se on vain muita ns."köyhiä" varten. Vaikka nettomaksaja itse käyttäisi yksityistä hammashuoltoa.
  Ja tilanteethan muuttuu, kuten Sarikin sanoi. Onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tosi hyvä kannanotto! Nimenomaan, lapsilisä kaikille ❤️

   Poista
 3. Itseäni on ihmetyttänyt se, että jos perheessä toinen on työtön perhe jää ilman kotihoidontukea. Luulisi, että sille tuelle olisi silloin tarvetta varsinkin kun työttömyyskorvausta leikattiin 5%. Ehkäpä lapsilisää leikattaisiin enemmän jos sitä saisi vain köyhät?

  http://belleepoquewedding.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja kerrassaan hyvä pointti! En ymmärrä tuota yhtälöä minäkään. Milloin me saadaan kunnollinen lapsiperheiden edunvalvoja estämään lapsiperheiden köyhtymisen kierrettä? Tulevia veronmaksajiahan tässä yritetään kasvattaa. Seuraavia vaaleja odotellessa... 😊

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!