Opeta nämä taidot tulevalle ekaluokkalaiselle!

En halua pelotella, mutta ekaluokkalaisilla alkaa koulu viiden kuukauden päästä. Olen listannut tähän joitain asioita, mitä sinun tulisi harjoitella tulevan ekaluokkalaisesi kanssa. Mutta älä ota paineita - ekaluokkalaisen ei tarvitse osata näitä kaikkia taitoja eikä mitään taitoa täydellisesti. Olen listannut nämä taidot ihan puhtaasti omien kokemusteni perusteella, kun jotkut asiat mentiin vähän niinkuin kantapään kautta ;)
Ota iisisti! Koulun ensimmäinen luokka on opettelua, eikä pelkästään kirjaimien tai numeroiden opettelua. Ensimmäisellä luokalla jatketaan monien sellaisten taitojen opettelua, mitä eskarissa on jo harjoiteltu. Oman vuoron odotus, ryhmätyötaidot, sosiaaliset taidot, käsien pesu, oman ruuan lastaaminen ja syöminen reippaasti ym. Pieniä askeleita uusien kavereiden kanssa.

Koulupäivän kulku. Kannusta lasta koulutielle, kertomalla vähän koulupäivän kulusta ruohonjuuritasolla. Eli ensin mennään koulun pihalle, sieltä luokkaan, jossa opiskellaan asioita hieman alle tunnin jaksoissa ja tuntien välissä on välitunti. Puolessa välissä päivää on ruokailu. Ensimmäisinä päivinä oppilaat saavat lukujärjestykset, mikä kertoo, että mihin aikaan koulu alkaa ja päättyy. Ensimmäisellä luokalla opettajat ohjaavat pieniä lapsia mahdollisimman paljon ja aina jos joku askarruttaa, voi kysyä opelta. Luokalle tulee parisenkymmentä lasta, joita varmaankin kaikkia jännittää ensimmäinen koulupäivä ja se on ihan ok.

Oman nimen lukeminen ja kirjoittaminen. Tästä on hyötyä, kun koulun alussa oma nimi laitetaan kirjoihin, vihkoihin ja vaatteetkin kannattaa nimikoida. Mitään muuta ei tarvitse osata lukea eikä kirjoittaa. Kouluun mennään juuri siksi, että siellä opetellaan lukeminen ja kirjoittaminen.

Vessatoimet. On hyvä, että lapsi osaa tunnistaa vessahädän, käydä vessassa, pyyhkiä itse ja pestä sekä kuivata kädet.

Pukeutuminen. On hyvä, että lapsi osaa pukea tarvittavat vaatteet päälleen sekä riisua ne. Jos lapsi käyttää nauhakenkiä, on hyvä harjoitella solmimaan nauhat itse. On tärkeää kannustaa lasta miettimään itse, mitä ulos pitäisi pukea päälle. Viime kädessä vastuu on harjoitteluvaiheessa aina aikuisella, mutta jos luettelet lapselle aina ulos lähtiessä, että kengät, takki, pipo, hanskat - laita vetskari kiinni, niin lapsi ei itse tule ajatelleeksi näitä asioita ollenkaan.

Säänmukainen pukeutuminen. On hyödyllistä, muttei suinkaan pakollista, jos ekaluokkalainen hieman tunnistaa esimerkiksi säätiloja, eli jos sataa vettä = pue kumisaappaan ja sadetakki.

Avaimet. Jos lapsen täytyy tulla itsekseen kotiin, on hyvä harjoitella avaimen käyttöä, kuinka kotiovi avataan ja suljetaan - huolellisesti.

Kello. Kelloa ei tarvitse osata ensimmäisellä luokalla, mutta jos lapsi joutuu itse kulkemaan esimerkiksi koulumatkat, on hyvä tunnistaa milloin kello on 8, 9 tai 10, sekä ajat 15 yli, koska niihin aikoihin koulu pääsääntöisesti alkaa. Jos lapsen ei tarvitse itse lähteä yksin kouluun, ei kelloa tarvitse erikseen opetella. Sitä opetellaan sitten koulussa.

Koulumatka. Jos lapsi kulkee koulumatkan itsenäisesti, on hyvä harjoitella koulumatkaa yhdessä mahdollisimman monta kertaa.

Kännykkä. Jos lapselle ollaan hankkimassa kännykkä ensimmäiselle luokalle, hankkikaa puhelin viimeistään kesällä, että lapsi ehtii harjoitella puhelimen käyttöä. Yksi tärkeimmistä asioista on opettaa, että puhelin pysyy koulupäivän ajan repussa äänettömällä ja että kotimatkalla puhelin on repussa tai taskussa. Pienet eivät osaa vielä ajatella kovin laajasti, joten kun opettaa, että puhelin pysyy koulumatkalla repussa, ei pääse käymään niin, että on "peli kesken" kun astutaan suojatielle.

Ohjeiden noudattaminen. On tärkeää kertoa lapselle, että opettajaa täytyy kuunnella ja opettajan antamia ohjeita noudattaa. Jos ohje unohtuu, opettajalta voi kysyä uudestaan. Ne opet on tosi mukavia ja pitkäpinnaisia!

**

Huh, oliko paha lista?


Toivottavasti ei ollut paha. Ja muistakaahan, että ennen koulun alkua nautimme vielä keväästä, kesälomasta ja lataamme akut syksyn haasteita varten. Ja hei - ei niiden pienten ekaluokkalaisten kanssa voi välttyä kommelluksilta ;)
Saron blogi on myös somessa:

Kommentit

 1. Ihan loogisia asioita :) Hyvä lista :)
  Meidän pieni esikoinen aloittaa koulun vuoden ja viiden kuukauden päästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, eskarivuosi on lempeä siirtymä päivähoidosta koulumaailmaan, lapsi kasvaa ihan hirveästi sen vuoden aikana. Lapsi pärjää mutta äidille se voi olla kova paikka ;)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!