Parempi pätäkät pankkikortilla, kuin kymmenen kukkarossa?

Me kaikki käytämme sitä. Me kaikki tarvitsemme sitä. Toisilla sitä on enemmän, toisilla sitä on vähemmän. Se pyörittää maailmaa ja joidenkin koko maailma pyörii sen ympärillä. Se on nimittäin raha.
Tolkuttoman rikas mummo

Meidän lapsilla on vielä ihanan lapsenomainen suhtautumistapa rahaan. Muistan kun toinen lapsistani tokaisi (aikoja sitten) mummon olevan tolkuttoman rikas, se kun hakee rahaa seinästä! Siis kuinka näppärää! Mikset äiti säkin hae, hän tiedusteli seuraavaksi. No niinpä!

Tämä kielii siitä, että minä en juurikaan käytä käteistä rahaa, eikä lapset ole kovinkaan montaa kertaa nähneet minua pankkiautomaatilla. 

Olen niin "old-skool", että nyt ajateltuna, minusta oli tosi opettavaista, kun lapsena sain pyöritellä viikkorahamarkkoja kukkarossani ja oli helppo havaita, milloin rahakirstu oli tyhjä, kun sormet hapuilivat tyhjää kukkaron pohjaa. Toki säästin myös rahaa säästöpossuun. Työnsin tietenkin sinne aivan kaiken mitä siitä pienestä kolosta mahtui laittamaan sisään, kaikki napeista Barbien henkareihin. Pankkivirkailija sitten ojensi minua, kun säästöpossuni tyhjennettyään sinne kolikkolaskuriin, oli melkein kaikki ylimääräinenkin huvennut vekottimen uumeniin. Hups. Kaikki säästöön mitä irti lähtee ;)


Kotiäidin talous tiukilla: ruokarahat käteisenä kukkaroon

Kun aikoinaan jäin esikoisen kanssa äitiyslomalle ja vaikka tulojen tilapäiseen kutistumiseen oli varauduttu jo etukäteen, vanhempainvapaa veti talouden minusta silti tosi tiukille. Niinpä minä budjetoin meidän viikon ruokarahat tosi tarkasti ja nostin ruokarahan käteisenä erilliseen kukkaroon. Ei tullut lipsuttua budjetista, koska kun kukkarossa oli vain X euroa rahaa, eikä minulla ollut muuta käteistä ja sääntö oli, että korttia ei saanut käyttää. Joo, kuulostaa ihan sekosekolta tämä itsensä holhoaminen, mutta niin vaan selvittiin taloudellista tilannetta heiluttaneesta vanhempainvapaasta ilman taloudellista vararikkoa. 

Kaikki sympatiani teille, jotka olette hoitovapaalla kotona. Tiedän, että ei ole helppoa.


Viikkorahaa säästäjälle sekä kansantalouden virkistäjälle

Nyt olemme tulleet siihen vaiheeseen, että minun pitäisi opettaa lapsilleni rahan arvo ja sen vastuullista käyttöä. Minä maksan heille viikkorahaa ja viikkorahan saamisen edellytyksenä on nimetyt kotityöt. Jos sohvalla istuskelu maistuu paremmin kuin kotityöt, ei tipu viikkorahaakaan. Lapset ovat sitten saaneet tehdä omilla rahoillaan mitä haluavat. Toinen on säästeliäämpi, toinen on aktiivisempi kansantalouden virkistäjä.

Ongelma tässä viikkorahan maksussa onkin nyt nimenomaan tuo raha. Käteinen raha. Sitä kun ei minulla koskaan ole, tuottaa hyvinhoidetut kotityöt lähestulkoon päänvaivaa, kun pitäisi keksiä mistä viikkorahat?! Onneksi lapsityövoima ei ole vielä keksinyt vaatia korotusta mukavaan tasalukuun 20€, hih!


Pätäkät pankkikortille?

On väistämätöntä, että käteisraha alkaa väistyä muovirahan ja virtuaalivaluuttojen tieltä. 

Olenkin alkanut pyöritellä ajatusta, että mitäs jos vaihtaisimme käteiset viikkorahat pankkikortille siirrettäviin numeroihin? Tietenkin ensimmäinen ajatukseni oli, että miten lapset voivat oppia rahan merkityksen, kun raha ei olekaan enää kilisevää taskunpohjalla vaan numeroita pankkitilillä? Onhan se ihan eriasia nähdä nettipankissa 17,60€ kuin pitää samaa summaa käteisenä lompakossa. Kamoon, realiteetit tiskiin, mietippä osaisitko sinäkään hahmottaa, jos tililläsi olisi vaikka se huikeat 90 miljoonaa euroa? No en toki tiedä, tarvitseeko niin suuria summia hahmottaakaan - senkun vinguttaa menemään vaan ;) 

Aikani asiaa funtsittua totesin, että kyllä ne oppii rahan arvon. Sitten, kun noi meidän lasten sukupolvi saa lapsia, ei varmaan käteistä rahaa ole enää ollenkaan. Mitä luulet?


Pankkikortin plussat
- ei tarvitse isoa kukkaroa, kun raha on läpyskä-muodossa
- ei tuskallisia maksuhetkiä kaupankassan kauhuksi, kun pitää kaivaa 3,50e 10 senttisistä
- eli helpottaa lapsen rahankäsittelyä
- lähimaksuominaisuus +++
- Visa Electronissa ei tilin saldo voi mennä miinukselle
- voi siirtää nopeasti rahaa lapsen käyttöön jos tarve vaatii
- äidin ei tarvitse stressata kolikkotilanteesta ;)

Pankkikortin miinukset
- sen voi kadottaa helposti, kun raha on tosiaan muoviläpyskä-muodossa
- liiankin helppokäyttöinen
- no oppiiko ne nyt varmasti sen rahan merkityksen, hih hih...


**

Voiko rahan arvon oppia ilman käteistä rahaa?
Minkä ikäiselle antaisit pankkikortin?


ps. oliko tossa otsikossa nyt mitään järkeä, en todellakaan tiedä, thih hih!


Kommentit

 1. Tosi hyvä postaus! Meillä annetaan lapsille kolikot enkä ole ajatellutkaan siirtyä virtuaaliseen :D meillä tosin lapset vasta 2ja pian viisi.

  Käytän itse tosi vähän käteistä, mutta tulee sitä joka kuu nostettua parkkiin yms. Pieneen ja jämät siten lasten possuihin. Kiinteä summa menee lapsilisistä pankkitileille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Tämä on mielenkiintoinen aihe, tässä eletään niin jännittävää siirtymäkautta, kun käteinen vähenee ja kaikenmaailman virtuaalirahat lisääntyy: viikonloppuna jatkojalostettiin tätä ajatusta, voisiko viikkorahat maksaa bitcoineina. Siinä onkin meillä pohdittavaa! ;)

   Kiva kuulla, että kolikot on siellä yhä voimissaan!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!