Äitiyspakkausta ei saa myydä!

Äitiyspakkausta ei saa myydä ja seuraavaksi pohdin sitä, että miksi. Hätähousut voi hypätä suoraan kommenttilootaan kertomaan mielipiteensä asiasta.

Oi maamme Suomi on siinä mielessä ainutlaatuinen paikka, että täällä on mahdollista saada äitiysavustus. Eikä siinä kaikki - vaan on jopa kaksi vaihtoehtoa. Perinteisen 1) ota, 2) jätä-asettelun sijaan vaihtoehdot ovat: joko äitiyspakkaus tai rahaa, jos ei nyt puhtaana käteen, niin digitaalisena tilille. Tänä vuonna kesäkuun jälkeen äitiysavustuksen määrä nousee 170 euroon nykyisestä 140 eurosta.

Monet valitsevat pakkauksen, monet rahan. Onhan nyt äitiyspakkaus sekä hyödyllinen että nostalginen pläjäys, jos vaan saa säilöttyä ne minivaatteet parin vuosikymmenen ajan hapertumatta ja voi sitten esimerkiksi omille mahdollisille lapsenlapsille niitä esitellä ja antaa uusiokäyttöön ja kyynelehtiä sitten ripsivärit poskilla, kun sama body on jo toisella, kolmannella tai ties miten monennella kierroksella saamassa luumusoseet rinnuksille, ai että. Toisaalta äitiyspakkaus aiheuttaa aina vastarintaakin: kun ne kuosit on aina joidenkin mielestä rumat ja värit sopii vain tytölle tai pojalle, miten milloinkin kukin sen näkee. Ja loput vaan toteaa, ettei ole tarvetta äitiyspakkaukselle, kun kaapit tursuaa vaatteita, jolloin on tietysti fiksumpaa ottaa äitiysavustus rahana, jolloin voi ostaa muuta tarpeellista.

Kuva: Kela


Yksitellen vai koko laatikko kerrallaan?
Pientä kenttätutkimusta tehdessäni huomasin, että äitiyspakkausta myydään joko kokonaisena settinä, rykelminä (esim. makuupussi+toppapuku-tyyppisesti) tai ihan yksittäin. Kokonaisen äitiyspakkauksen pyyntihintana on jopa satoja euroja! Huh huh! Makuupussista ja toppapuvusta saa pulittaa kirppiskaupassa jopa puolet äitiysavustuksen hinnasta (siis jos vertaan rahaan) ja yksittäiset vaatekappaleet lähtee edukkaammin, mutta kyllä niilläkin rahan makuun pääsee. Myyjä ainakin.

Kuka niitä sitten ostaa?
Kirpputorien kiertäjät. Ne jotka haluavat kerätä jonkun tietyn vuoden äitiyspakkauksen laatikoineen tai sisältöineen itselleen. Joko siksi että kuosit olivat juuri sinä vuonna kivat tai haluaa koota oman lapsen syntymävuoden laatikon muistoksi tai jos laatikosta puuttuu jotakin vaatekappaletta tai tarvikkeita. Ihan vaan muistoksi, syystä tai toisesta. Ehkä tähän osaisi antaa vielä kymmenen syytä lisää kaikki ne, jotka kuuluvat somessa asiaa käsitteleviin kirppisryhmiin. Ja kysyntäähän äitiyspakkauksille on, eihän kauppa muuten kävisi.

Saako äitiyspakkauksen myydä?
Minun ensimmäinen ajatus oli, että ei missään nimessä! Äitiyspakkausta ei missään nimessä saa myydä, koska se on "ilmaiseksi" saatu. Moraalisesti ajateltuna olisi oikein antaa tavarat ilmaiseksi eteenpäin. Kaikilla ei toki ole ketään jolle lahjoittaa eikä mitään hyväntekeväisyyspistettä lähellä, joten jos omat säilytystilat natisevat liitoksissaan, eikä niitä pikkuvaatteita halua säilyttää, niin mitä niille pitäisi tehdä - nakata roskiin? Vai sittenkin myydä?

Tästä päästäänkin mielenkiintoiseen kysymykseen. Jos "ilmaiseksi" saatua ei saa myydä eteenpäin, niin jospa oletkin ottanut äitiysavustuksen rahana ja ostaisit sillä, "ilmaisella", rahalla vaikkapa toppahaalarin ja talvikengät, eihän niitäkään saisi sitten myydä eteenpäin vaan antaa ilmaiseksi?

Siis onko tässä pähkäilyssä järkee vai ei?

Kela ei saa myydä äitiyspakkausta
Kela ei voi myydä pakkausta itse, koska se ei ole kaupallinen tuote ja se on äitiysavustuslain mukainen sosiaaliturvaetuus. Saako kuluttaja sen silti myydä? Kukaan sitä ei ainakaan valvo ja kaikki mikä ei erikseen ole kiellettyä, on sallittua?

Toki Suomesta löytyy ainakin yksi firma joka myy äitiyspakkausta omalla konseptillaan. Eli kysyntää todella on.

Onko se nyt siis niin kamalan paha asia, jos joku perhe sen äitiyspakkauksensa syystä tai toisesta päättää myydä?

Mitä meidän äitiyspakkauksille kuuluu nyt?
Minä otin aikoinaan kummallekin lapselle äitiyspakkauksen. Enkä myynyt tunnepitoisista syistä kummankaan laatikon sisältöä, vaan ne laatikot lähtivät kierrätykseen (koska nuo lapset oli jo pienenä aikamoisia termiittejä ja tuhosivat kaiken mikä tuli eteen, hih hih) ja kaikki ehjät ja porkkanatahroista selvinneet vaatekappaleet pistin jemmaan vaatesäilöön, juurikin sen parin vuosikymmenen tulikokeeseen. Katsotaan sitten 10-15 vuoden kuluttua, mitä sieltä pusseista löytyy, missä kunnossa ja kenelle ne pääsevät jatkokäyttöön. Ilmaiseksi.

**

Mitä sinä ajattelet?
Saako äitiyspakkauksen myydä?Kommentit

 1. Tietenkin saa myydä. Tosin paljon olen pahaa kuullut noiden vaatteiden laadusta. Itse en juuri siitä syystä pakkausta ottanut. Kakkaa saa pyytämättäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Laadusta olen joskus kuullut itsekin huonoa sanottavaa, mikä yllätti itseni, kun tuntui että meidän pakkausten vaatteet oli tosi kestäviä. Maanantaikappaleita liikenteessä?

   Poista
 2. Kyllä minusta saa myydä. Toki sain palautetta oman pk kirppiksellä siitä että myyn makuupussia. En tarvinnut sitä koska olin ostanut samanlaisen jo muualta. Äp kirppiksellä taas nämä kaikki on ok. Jotkut vaan kauhistelee jos myyt jotain äp juttuja 🙄 ite annan ilmaiseksi jotain ja yleensä myyn koska rahat tiukalla. Sä voit saada kokonaisesta avaamattomasta äp paketista jopa 200€ etenkin jos ulkomaille myy. Se on parempi raha kuin avustusrahana 👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Mielenkiintoista, että vaikka joku olisi itselle tarpeetonta, sitä ei saisi toisten myydä. Koska periaatteet ja ymmärtämys toisten tilanteisiin voi olla pyöreä nolla. Mutta näinhän se on, ei pidä välittää mitä muut paapattaa.

   Poista
 3. Ymmärrän kyllä pointin siitä, että ilmaiseksi saatua ei tulisi myydä. Mutta no onhan siitä maksuksi annettu yksi lapsi lisää vanhusvoittoiseen Suomeen. Kirjoitustapasi on muuten mukavan rempseä. Tavallisesti vauva-aihetta sivuavat kirjoitukset ovat niin sokerisia, että hampaisiin sattuu.

  https://aatenarikka.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Hih, tämä on niin totta: "onhan siitä maksuksi annettu yksi lapsi lisää vanhusvoittoiseen Suomeen." :)

   Poista
 4. Totta kai saa myydä! Äitiyspakkauksella on selkeästi ilmoitettu rahallinen arvo ja jokainen perhe saa itse valita, ottaako kyseisen rahasumman rahana vai tarvikkeina. Mun mielestä on ihan absurdia toitottaa, että äitiyspakkaus on ilmainen. Ei ole. Minä ”käytin” 140€ äitiysavustuksen pakkauksen saamiseen.

  Ja vaikka kyse olisikin ilmaisista tavaroista, niin on mun mielestä tosi typerää nillittää niiden myymisestä. En näe mitään syytä, miksi itselle tarpeettomiksi muodostuneita tavaroita kierrättäessä pitäisi erotella kaikki myyntiin ja lahjoitettavaksi sen mukaan, onko jotain saanut ilmaiseksi esim. lahjana tai äitiyspakkauksessa. Kiskurihinnoittelu on asia erikseen, ja se on sopimatonta riippumatta siitä onko myyjä saanut vai ostanut tuotteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Oikein hyviä pointteja ja tästä olen tismalleen samaa mieltä: "Kiskurihinnoittelu on asia erikseen, ja se on sopimatonta riippumatta siitä onko myyjä saanut vai ostanut tuotteen." Noinhan se on!

   Poista
 5. Mä näen tän kierrätysnäkökulmasta enemmän. Mä myin osan pois, osan lahjoitin pois. Pääosin siis vaatteet lahjoitin koska en pitänyt kuoseista ja olen sen verran etuoikeutettu että pystyn ostamaan just sen värit mistä tykkään. Myin sen itse laatikon, 8€ taisin siitä saada. Meillä ei ole sille käyttöä. Makuupussi menee kesän jälkeen myyntiin,varmaan samalla summalla. Muuten ne jotka ei ole käytössä on kierrätetty eteenpäin.

  Musta sen saa myydä, mutta millä summalla on sitten eri asia. Mä tykkään kiertää kirppareita ja haluan maksaa kirpparihintoja. Myös myydä omia niillä hinnoilla. Ennemin kyse on mulla siitä että saan tavaran pois jota en tarvitse. Meillä säästettiin sitten muuta lapsen ihan niitä pieniä juttuja. Mutta ei pakkausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, oikein hyvä näkökulma! Äitiyspakkauksen kierrättäminen ei voi olla muuta kuin hyvä asia!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!