Älä sano tätä lapselle!

Vaikka joskus nuorena äitinä kuvittelin, että kaiken maailman kasvatuslogiikat aukeaa minulle sitä mukaa kun tilanteita tulee eteen, täytyy myöntää, että aika monta settiä on mennyt silti ohi. Kun kaikki kasvatuslogiikat ei vaan aukea. Kuten esimerkiksi tämä:

lapsi kaatuu, lyö polven, polvesta tulee verta ja mitä tekee aikuinen?
Sanoo, että "ei se sattunut"!


Pixabay


Siis mitä hitsiä? Sattuihan se! Lapsi itkee, polvesta tulee verta. Kolaus tuntuu sekä fyysisesti - polveen koskee, että henkisesti - luultavasti ylpeys on ainakin koetuksella, koska todennäköisesti lasta on juuri varoitettu, että "älä juokse sinne alamäkeen täysillä". Ja lapsethan tunnetusti kuulevat ohjeista vain sen lopun. Eli:"juokse sinne alamäkeen täysillä".

Pohditaanpa hetki tätä "ei se sattunut"-logiikkaa.

Onkohan se "ei se sattunut" joku refleksinomainen lause? Vähän samaa sarjaa kuin se, kun heräät päiväunilta puhelimensoittoon ja soittaja kysyy, "nukuitsä?" ja vastaat siinä umpipöpperössä "eeeen...", eli se vaan tulee kuin refleksi ja vastaat jotakin ihan pölvänderiä.

Vai onko se lähinnä lohdutus itselle, että ei tässä minulla mitään hätää? Minäkin olen nimittäin erittäin kylmähermoinen mimmi, joka laastaroi isommatkin haavat sujuvasti, mutta kun oma lapsi tulee polvi veressä kotiin, en voi ees katsoa mikä on tilanne vaan hälytän miehen tutkimaan. Paitsi silloin kun ei ole miestä paikalla. Sitten on pakko koittaa olla pökertymättä ja kurkistaa tilannetta itse.

Onko tässä "ei se sattunut"-lausahduksen takana myöskin jonkinlainen pelko siitä, että me suomalaiset viikingit olisimme kasvattamassa jotakin nössösukupolvea, joka alkaa narisemaan pienimmistäkin asioita? Että jos myöntäisikin, että ohhoh, kylläpäs sinua taisi sattua kovasti, lapsi huutaisi jatkossa kurkku suorana kaikkia elämässä kohtaamiaan vääryyksiä?

Ei se sattunut-kommentointihan on suoranaista tunteiden ja tuntemusten mitätöintiä. Halutaanko me todella viestiä noille pienille ihmisille, että vaikka sinuun sattuu, niin mitä siitä, eteenpäin sano mummo lumessa? Hyvin ohuena aasinsiltana tähän - minusta kivunhoito Suomessa on ihan retuperällä ja kai nyt onkin, kun kiputuntemusten tietynlainen epääminen on iskostettu tähän kansaan jo äidinmaidossa.

Toisaalta lapsi oppii senkin, kun mikään ei koskaan saa sattua, ei lapsi myöskään välttämättä jatkossa kerro, että hei, minuun muuten sattui.

Eli, kun lapsi seuraavan kerran kompuroi, älä sano, että ei se sattunut.

Kokeile todeta ihan vaan tapahtunut, että "ohhoh, sinua taisi sattua". Valitse jatkolauseet tarpeen mukaan, kuten esimerkiksi: puhalletaanko pipiin, mennäänkö hakemaan lääkkeeksi jätskiä, tämä paranee varmasti tai muuta nokkelaa. Voihan myös todella olla niin, ettei tosiaan sattunut. (Monta kertaa ainakin meillä lapsi itse on ällistynyt vasta esimerkiksi suihkussa, että oho, kyynärpäässä on naarmu ja kun kartoitetaan milloin se on tullut, niin ainiin, kaaduin koulussa aamulla liikkatunnilla.) Ja hei, tarkoitus ei ole jäädä tuleen makaamaan, mutta pieni empatia ei ole pahitteeksi.

**

Lempeää päivää sinne teille!

-äiti joka tietää, että tekevälle sattuu ja tapahtuuKommentit

  1. Itsehän en ole äiti enkä mikään tietopankki kasvatusasioissa, mutta oon joskus kuullut tähän asiaan selityksen! Varsinkin pienempien lasten kohdalla tuo "ei se sattunut" -lausahdus on kuulemma ihan ok ja näin mulle valaistiin asiaa joskus: lapsi pelästyy enemmän, jos vanhempi on heti pörräämässä "apuapua miten sä nyt noin, voi apua miten pahasti sattui" ja lapsi saattaa myötätuntoelää vanhemmalleen itkemällä reilummin, vaikkei lasta oikeasti olisikaan sattunut, ainakaan paljon. Järkevää? No, en nyt tiedä onko tossa jotain pohjaa, että onko asia oikeasti näin, mutta näin mulle valaistiin asiaa.

    Mutta toisaalta, jos vanhempi ei ole nähnyt koko kaatumista mitä lie, eipä siinä vaiheessa oikein voi sanoa "ei se sattunut", koska juurikin, mistäs sitä tietää. Ehkä olisi ihan parempi kysyä lapselta, että sattuiko ja miten pahasti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!