Lastenvaatteita biojätteistä

Lastenvaatteita biojätteistä puristetuista kuidusta? No ei voi olla totta, ajattelin, kun ensimmäisen kerran törmäsin niitä käsittelevään juttuun Having a little morning-blogissa.

Tämän lastenvaateprojektin takana on espanjalainen taiteilija ja vaatesuunnittelija Esoes Mentira. Blogijutun perusteella päätin ottaa häneen suoraan yhteyttä näiden superkiinnostavien vaatteiden osalta ja laitoin hänelle sähköpostia pari viikkoa sitten kysellen, mistä tässä oikein on kyse?

Ilokseni Mentira vastasi viikko sitten minulle ja kertoi hyvin laajasti tästä projektista. Kaikki sai alkunsa siitä, kun hän oli muuttanut nuorena aikuisena Espanjasta Ruotsiin ja mennyt opiskelemaan tekstiiliteknologiaa. Opiskeluaikana hänellä oli tapana dyykata biojätteitä ja hän kiinnitti huomiota siihen, kuinka paljon ihmiset aiheuttavat ruokahävikkiä. Samalla Mentira innostui tutkimaan, voisiko biojätteitä hyödyntää tekstiiliteollisuudessa.


Hänen onnistui kehittää prosessi, jossa kotitalouksien biojäteastiasta kerätyt jätteet voidaan tiivistää ja prosessoida luonnonmukaisin menetelmin kuitupitoiseksi massaksi, jota puolestaan voidaan langata ikään kuin biomateriaaleihin soveltuvalla rukilla. Näin saadaan aikaan kuitupitoista lankaa, josta voidaan tehdä kankaita. Koska tuotanto on vielä pienimuotoista, he ovat keskittyneet tässä kohtaa vain lastenvaatteisiin.

Näitä biojätteestä valmistettuja lastenvaatteita on nyt tässä vaiheessa tulossa myyntiin vain yksittäisille yhteistyökumppaneille eri puolille Eurooppaa. Huhut kertovat, että nämä vaatteet olisi tarkoitus lanseerata Suomessa 1.4.19.

Koska meidän perheessä ollaan tosi herkkäihoisia, tiedustelin myös, voiko näistä vaatteista olla jotakin haittaa niiden käyttäjille, kun ne kuitenkin valmistetaan allergisoivista materiaaleista? Mentira kertoi, että haittapuolia näissä vaatteissa ei ole – esimerkiksi kahvinporoille allergiset eivät saa iho-oireita langasta, jossa on pieniä määriä kahvinporoja tai vaikka biojätteen seassa olisi ollut suodatinpussi, koska allergeenit saadaan purettua valmistusprosessin aikana. Mutta toisaalta kuituihin on pyritty jättämään hyvät ominaisuudet mukaan, joten esimerkiksi avokadopitoiset sukat hoitavat päivän aikana jalkoja avokadoöljyn ansiosta. Ihan huippu juttu - vain parasta noiden maailman tärkeimpien tyyppien iholle!

Mentira innostui yhteydenotostani siinä määrin, että hän halusi pelkkien tuotekuvien sijaan lähettää minulle kuvia vaatteista ihan arkisessa käytössä, hänen omien lastensa päällä. Niistä myöhemmin lisää, mutta esimerkiksi tässä kuvassa on lakritsajämistä ja retiisistä työstettyjä kuituja, joihin on jätetty maitorasvan hyviä ominaisuuksia ihoa hoitamaan.

Loppuun vielä - tiedän mitä ajattelet. Että haisevatko nämä vaatteet, kun ne nyt on kuitenkin tehty biojätteestä? Minua ainakin se askarrutti kovasti ja Mentira kertoi, että vaatteet eivät haise. Luonnonmukainen käsittely mahdollistaa tuoksujen neutralisoinnin. Osana prosessia on aivan erityinen kuumakäsittelyvaihe, mikä tavallaan "polttaa loppuun" käynnissä olevan mätänemisprosessin, kuitu siis kuivuu muttei pala - eikä haise. Täydellistä!

**

Ihan mahtava juttu!
Meinaatteko ostaa, kun tulevat myyntiin?


//Aprillipäivää vietetään 1.4.18.


Kommentit

 1. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen juttu! Oliko näille jotain hintahaarukkaa olemassa jo? Hienoa, että kokoajan tulee uusia innovaatioita, jotka ovat toinen toistaan ekologisempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai sit tää olikin aprillipila 🙄😂

   Poista
  2. Kyllä, ehdottomasti! Hintahaarukka on satasen molemmin puolin! Mutta nyt en ehdi kommenoida pidemmästi, täytyy lähteä kauppaan hakemaan sitä Valion värimaitoa (https://tinyurl.com/ybfhwbev), ennenkuin loppuu lähikaupasta kesken!

   Poista
 2. Ai vitsi tää olis ollut niin mielettömän hieno juttu :D Olisin ostanut!

  VastaaPoista
 3. Meni kyllä ihan täydestä 😂 sitten välähti... ei kai vaan... 😂😂Hyvä juttu! Pisteet sinulle!

  VastaaPoista
 4. No mitäää! Mistä sä nyt näin luovan jutun keksit ? :-D Menin ihan täydestä. Ois ollu magee !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe! No siitä olen samaa mieltä, että olisi ihan huippua kun keksittäisiin jotain hyviä kierrätyskulttuureita ja miten biojätteitä voisi vielä a) vähentää kansallisella tasolla ja b) hyödyntää entistä tehokkaammin, kas siinä meillä pulma :) Toivottavasti joku fiksu vielä ottaa tämän sydämenasiakseen ja kehittää meille uusia ekologisia ratkaisuja asian tiimoilta!

   Poista
 5. Argh, olisinkohan mennyt halpaan jos olisin lukenut jutun kuukauden ekana? Nyt nimittäin menin ja sitten mietin vielä sekunnin miks oot merkannut aprillipäivän ajankohdan alle :D Aprillipäivä ei ole ikinä kohdellut mua kauhean kivasti, terveisin: sinisilmäisin kaikista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thih hih, ihana :D Kiva kuulla, että tämä aihe oli osuva ;) Mukavaa iltaa!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!