Kanin kanssa eläinlääkärissä

Voin kertoa, että kanilapsen "mutsina" on ihan yhtä stressaavaa kuin noiden vähemmän karvaistenkin lasten mutsina. Kun lapset on kipeenä tai joutuu lääkäriin, sydän on aina syrjällään.


Miksi päädyimme kastraatioon?
Meidän karvainen perheenjäsen on saanut kevättä rintapieliin oikein olan takaa ja on innostunut uudesta vuodenajasta ja elämänvaiheesta ihan älyttömän kovalla intensiteetillä. Sunnuntaina kyllästyin ketaroissa roikkuvaan mustaan karvapalloon ja heti seuraavana päivänä varasin ajan eläinlääkärille kanin kastraatiota varten. Minun yllätyksekseni saimme ajan jo heti keskiviikolle!

Päädyimme kastraatioon monestakin syystä: koska emme halunneet hänelle jälkeläisiä ja jos haluaisimme hänelle kaverin, sen pitäisi olla tyttökani ja pääsemme takaisin listan kohtaan 1, emme halua kansoittaa kotiamme näillä johtoja pureksivilla töpöhännillä.

Mitä kastraatiossa tehdään?
Kastraatiossa siis uroskanilta poistetaan kivekset ja se on sangen nopea operaatio. Kania ei tarvitse paastottaa ennen leikkausta. Ymmärtääkseni kanin voi kastroida kun se on vähintään 6kk ikäinen.

Eläinlääkärillä kani punnittiin ensin, sitten kani sai rauhoittavan piikin kankkuun ja eläinlääkäri antoi kanin minulle syliin, että kani nukahtaa siinä tutussa sylissä. Kanin sammuttua me muut suuntasimme Ikeaan ja kani leikkaukseen.

Pääsimme hakemaan kanin parin tunnin päästä leikkauksesta. Kani oli herätetty operaation jälkeen ja hän sai antibioottia ja kipulääkettä. Siellä se loikiskeli ihmeissään omassa kuljetuskopissaan olosuhteisiin nähden hyvävointisena. Täytyy myöntää, että kyllähän se jännitti, että meneekö kaikki nappiin, mutta tietenkin huoli oli turha osaavan eläinlääkärin käsissä.

Kotona sitten putsattiin kanin häkki huolellisesti, vaihdettiin puhtaat matot alle (joo meidän kanilla ei ole purua kuivikkeena) ja nostettiin kani omaan tuttuun turvapaikkaansa huilaamaan, jossa se makoilikin silmät viirullaan ja ihmeissään vähän kaikesta.

Kani ei kestä paastoa
Koska oli tärkeää seurata, että kani alkaa syömään, vaihdoin kanille puhtaan veden ja annoin tasan 10 isoa pellettinappulaa ruokakuppiin, että voisin laskea niiden menekkiä. Lisäksi kani sai 5 viipaletta banaania. Meni pitkälle iltaan, eikä mikään herkuista kelvannut pöhnäiselle pitkäkorvalle. Vähän jo siinä taisin hätäillä, että mitäs jos ruoka ei ala maistua, koska paasto on kanille vaarallinen, niin sitten muistinkin että kanillehan voi antaa löysää kaurapuuroa. Siispä mikrossa pyöräytin nopeasti veteen tehdyn suolattoman kaurapuuron, jäähdyttelin sen ja lykkäsin viileän puuron kanin nenän eteen ja sehän alkoi syödä heti! HUH! Aamuun mennessä banaanit ja puurot oli syöty ja vessalaatikossa oli kumpaakin laatua olevia tuotoksia! Voi sitä riemua!

Nyt sitten meidän kani on "saikulla" muutaman päivän ajan ja se tarkoittaa sitä, että ei mitään riehakkaita hyppelyitä, ei ulkoilua missään määrin eikä vierailijoita kania katsomaan. Tikkitilannetta pitää päivittäin seurata ja tikkien pitäisi sulaa 10 päivän kuluessa.

Mitä lapset tuumasivat tästä asiasta?
Niitähän jännitti ihan hirveästi ja edellisenä iltana vähän itkettikin, että mitäs jos kani kuolee? Koitettiin jutella operaatio läpi ja pysyä totuudessa: lähes rutiinitoimenpide mutta elämäähän ei voi ennustaa. Sovittiin, että pidetään kanista hyvää huolta koko toipilasaika ja eiköhän kaikki mene sitten ihan hyvin. Toista lasta leikkaukseen vienti jännitti niin paljon, että hän ei halunnut lähteä eläinlääkäriin mukaan ollenkaan. Toinen taas on sellainen, että hän haluaa olla aina eturintamassa kuulemassa, mitä eläinlääkärissä tapahtuu. Kumpikin lapsi halusi tulla mukaan, kun haettiin kani kotiin ja siellä ne istuivat auton takapenkillä kanin kuljetusboksin molemmin puolin ja seurasivat kanin vointia koko kotimatkan ajan. Kotona on sovittu, että annetaan kanille nyt rauhaa toipua rauhassa. Ainakin päivän verran se sääntö on muistettu. Toivottavasti muisti pelaa jatkossakin.

Mököttävä kani
Kani itse mököttää. Se makoilee pesämökissään ja kun sille menee juttelemaan, se vetäytyy vaan syvemmälle mökkiinsä ja onko tuo nyt mikään ihme? Sen kerran kun pääsee autolla pidemmälle reissuun, mennään paikkaan jossa lähtee tajun lisäksi pallit myös. On tämä mutsina oleminen tosi kiitollista hommaa ;) Ehkä kanikin osaa sitten isompana arvostaa tätä?Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?