Ostaisitko sinä alkoholia alaikäiselle?

Koulujen päättäjäisviikonloppuna viina virtaa. Myös jotkut alaikäiset juo. Ostatko sinä alkoholia alaikäiselle? Tai annatko nuoresi maistella kotona valvotuissa olosuhteissa?

Koulujen päättäjäisviikonloppu on aivan käsillä. Se tarkoittaa Suvivirren lisäksi päähän painettuja valkolakkeja, iloista naurua, herkullista kakkua (ne ei ole juhlat eikä mitkään jossei ole kakkua!) ja ehkä myös vähän sihisevää kuplajuomaa skumppalasissa. Viinahan on tunnetusti wiisasten juoma ja ilmeisesti juuri siksi monet opinahjoistaan valmistuneet tuntuvat sitä kulauttavan kurkustaan. Mutta kun ottaa pään pois pensaasta, huomaa, että myös jotkut alaikäiset juo.


Kyllä minä ostan kaljat lapsilleni!

Myös minä olen juonut ensimmäiset limuviinat alaikäisenä. En muista kuka ne hankki, mutta vanhemmille siitä ei kerrottu mitään. Viinaksien hankkiminen alaikäisenä oli yllättävän hankalaa, kun piti löytää luotettava hakija, joka ei vaan häipyisi rahojen kanssa mutta toisaalta ei ilmiantaisi meitä. Jostain niitä hakijoita aina löytyi, kunnes alettiin ostaa itse. Ilman papereita, silloisesta lähikaupasta.

Silloin päätin, että kunhan joskus omat lapseni tulevat siihen ikään, niin kyllä minä ostan ne kaljat ja siiderit heille, ettei tarvitse tukeutua petollisiin hakijoihin. Minusta olisi paljon turvallisempaa, kun tiedän itse mitä lapset juo, missä paikassa ja missä seurassa. Siinä iässähän tietää ja osaa kaiken. Vaan kuinkas kävikään.

Pixabay

No sitten tapahtui elämä. Vuodet vierivät ja minusta tuli kahden lapsen mutsi. Esikoinen teki minusta äidin ja kuopus teki minusta aikuisen. Nähdessäni nuorehkon näköistä jengiä päättäjäisviikonloppuna kaupungilla tillin tallin, tulin pohtineeksi niitä omia alaikäisenä nautittuja kosteita iltoja, kun darra kesti pari päivää ja tehtiin kaikkea hauskaa - mikä ei kyllä ehkä näin jälkikäteen ajateltuna ollut kovinkaan viisasta.

Nyt kun ajattelen näitä nuoruuden viisauksiani, ettäkö alkoholia alaikäisille? No ei todellakaan! Pieni hetki, säädän kukkahattuani ja kerron sitten lisää.


Aikuinen, sinä olet vastuussa nuorista!

Joku varmaan ajattelee, että yksi-kaksi pulloa sinne tänne, so what? Sinä et ole vastuussa vain siitä yhdestä olutpullosta, jonka olet ostanut. Se voi päätyäkin ihan jonkun muun nuoren huulille, kuin oman nuoresi. Se voi päätyä vaikka lääkekuurin aloittaneelle nuorelle, joka ei ymmärrä, että alkoholi ja lääkkeet eivät sovi yhteen. Tai se voi päätyä diabeetikkonuoren kurkkuun, joka voi saada insuliinishokin eikä voikaan humalatilassa huolehtia itsestään. Sinun nuoresi voi kumota sen olutpullon kurkkuunsa ja jos hänelle sattuu jotain, se on sinun syytäsi.


Alkoholinkäytön aakkoset opitaan jo kotona

Monet tuntuu perustelevan alaikäiselle alkoholin ostamista sillä, että nuori oppii alkoholikulttuurin jo kotoa ja että alkoholin käyttö pitäisi jotenkin taktisesti normalisoida.

Njoo, ei se kodin esimerkki aina ole kiveen nakutettu: ei kaikista alkkisten lapsista tule alkkiksia. Eikä kaikista kohtuukäyttäjien lapsista tule alkoholin käyttäjiä. Pelkkiä hyviä uutisia teille lapseni: minä en tule olemaan teidän viinatrokari koskaan.


Saako maistaa?

Pitäisikö alaikäisen saada kuitenkin maistaa alkoholia kotona valvotuissa olosuhteissa? Viiniä ruualla, skumppaa juhlissa? Voiko se toimia karkotteena tai houkuttimena? Voiko yksi hörppy johdatella pahoille teille? Juoko joku ensikännit kotona äidin ja iskän silmien alla? Olipa niin tai näin, alkoholia alaikäiselle tarjoileva on juuri sillä hetkellä siirrättänyt itsensä rikoslain piiriin, sinne rajan pahemmalle puolelle.


Anna humalaisen nuoren tulla kotiin

Kaikki aikuiset eivät ole yhtä ajattelevaisia, kuin sinä tai minä. On edelleen niitä, jotka ostavat nuorille alkoholia. Ja ne nuoret juo, joille se maistuu

-Anna nuoren tulla kotiin, olipa hän missä kondiksessa tahansa.
Se, että nuori tuli kotiin humalassa ei ehkä ole huonoin vaihtoehto. Mietippä jos nuori ei olisi tullut ollenkaan kotiin.

-Älä ripitä, keskustele, mutta vasta myöhemmin
Humalassa kotiin tulevaa ei kuitenkaan kannata ripittää, vaikka mieli tekisi, koska se menee ihan harakoille. Tarjoa nuorelle aamulla (alkotonta) juotavaa ja särkylääkettä. Keskustelkaa seuraavana päivänä vasta selviytymisprosessin loppupuolella, että miten meni noin niinkuin omasta mielestä. Ripittäminen ei luultavasti tehoa edelleenkään.

-Kerro, että sinä olet tärkeä
On tärkeää kertoa, että nuori on rakas vaikka mopo saattoikin lähteä hieman lapasesta. Ja hei, virheistähän me kaikki ollaan opittu. Muistat varmaan omat nuoruuden aikaiset seikkailusi?

-Jatkokeskustelu
Se, että nuori on juonut itsensä humalaan alaikäisenä on kuitenkin vakava asia. Rakastaminen on myös rajojen asettamista. Siksi teidän täytyy miettiä myös jatkokeskustelu. Miten jatkossa humalahakuiset juopottelut voidaan estää? Mitä ongelmia humalasta voi seurata? Nuoren aikuisen näköinen ihmisenalku ei vielä voi mitenkään hahmottaa, millaisia seurauksia humaltumisella voi esimerkiksi olla: psyykkisesti (jäädä koukkuun), fyysisesti (joutua rikoksen uhriksi), taloudellisesti (kaikki massit palaa). Koita välttää paasaamista. Tämä oli siis huomio minulle itselleni, hehe.

Alkoholin myyminen ja välittäminen alaikäiselle on kielletty. Älä osta alaikäiselle alkoholia. Kiitos!


**

Hauskaa päättäjäisviikonloppua kaikille!Kommentit

 1. Välillä mä mietin, että ollaanko me kaksosia. Niin samalla tavalla ajattelen tästäkin.

  VastaaPoista
 2. En ostaisi enkä ole ikinä ostanut alaikäiselle, täysi-ikäisellekin omalle lapselle vähän pitkin hampain joskus jonkun olen ostanut. Minusta aikuisen vastuuseen kuuluu, että alaikäisille ei osteta ja kun kaikki täysi-ikäiset toimisivat niin, niin meillä olisi vähemmän ongelmia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja juuri näin, kunpa kaikki aikuiset muistaisivat tämän!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?