Pitääkö opettajalle tai päiväkodin työntekijöille antaa lahja?

Tätä lukuvuotta on jäljellä enää kuukauden verran ja taas on se aika, kun pitää laittaa mietintämyssy päähän:

pitääkö niille opettajille tai päiväkodin työntekijöille antaa joku lahja? Ja jos kyllä, niin mitä ihmettä sitä veisi?

Keskustelu tämän aiheen ympärillä käy kuumana kuin grilli. Toiset on sitä mieltä, että mitä sitä turhaan lahjoja viemään etteivät vaan ylpisty: nehän tekee kuitenkin vaan työtään ja siitä heille maksetaan kuukausittain ihan rahallista korvausta ikään kuin kiitokseksi. No nyt ainakin lastentarhanopettajien kohdalla on havahduttu jäätävään palkkakuoppaan, joten kyllä se liksa taitaa olla laiha lohtu tai hyvä vitsi.

Toiset taas ajattelevat, että ilman muuta pitää hommata joku pieni lahja ja osoittaa, että kiitos kun olet taas selvinnyt vuodesta/puolesta vuodesta näiden lasten kanssa.Onko me annettu lahjoja? Miksi?

Meillä on ollut tapana muistaa sekä opea että pk:n työntekijöitä noin suurin piirtein puolivuosittain. Mutta väliin on mahtunut joulu- tai kevätjuhlia, kun lahjahanat on väännetty kiinni. Kyse ei ole siitä, että meillä olisi ollut jotakin hankaavia erimielisyyksiä, vaan yksinkertaisesti ruuhkavuosimörkö on nielaissut meidät arkineen päivineen ja ajatus tulevasta kevätjuhlasta on iskenyt päähän vasta aamulla, kun on pitänyt jo iltapäivällä olla menossa! Voiko ruuhkavuosiaivoihin ostaa lisää muistia, tiedättekö?

Miksi me sitten lahjomme heitä? Sillä luonnollisesti takaamme hyvät arvosanat ja lempeän kohtelun…eiku viiitsi vitsi. Ei vaan. Me ollaan saatu matkallemme monenlaisia pk:n työntekijöitä ja heti kärkeen kun saatiin sukeltaa ihan pohjamutia myöten, on sen jälkeen kaikki tuntunut pelkältä auringonpaisteelta. Lahjan antaminen on ollut henkilökohtainen kiitos siitä, että on ollut just niin ihana kuin on ollut. On hoitanut mun lasta lempeästi ja jämäkästi. On antanut ottaa etkopäikkärit päiväkodin sohvalla aamulla kello 6.15, eikä ole pakottanut lapsia ulos kaatosateeseen. On kuitenkin pitänyt jöötä jos on keksitty jotain kiellettyä kivaa. Kuten vaikka ruuvattu leikkihuoneen kaapeista kaikki ruuvit irti, hupsista.


Mitä lahjaksi?

Minähän en itse ole tällaisessa lahjansaajan asemassa koskaan ollut, mutta ihan mutulla voisin heittää muutaman suosituksen, koska tunnen jokusen tyypin päiväkodeista ja koulusta.

Mitä suosittelen, että jätä kauppaan: koriste-esineet (makuja on monia), astiat (kuulemma mukeja tuppaa olemaan herkästi liikaakin), isot suklaarasiat (niillä pötkitään jopa vuosi eteenpäin jos vaan parasta ennen-päivä antaa myöten), hoitoa vaativat kukat (jengi suuntaa kauden päätösjuhlista liki suoraan lomalle ja kukat jää joko naapureille tai heitteille) ja liian kalliit lahjat (koska suomalaiselle se on kiusallista).

Ja sitten ne varsinaiset lahjasuositukset:
kimppalahjana esimerkiksi lahjakortti hierojalle, kohtuullisesti syötävää tai juotavaa, anna lapsen duunata itse: avaimenperä, kirjanmerkki tai tehkää yhdessä vaikka saippuaa tai jalkakylpyseos tai vaikkapa kuorintavoidetta. Markkinoilla on tarjolla myös kaikenlaisia söpöjä kahvi-, tee- ja kaakaopurkkeja. Sellaisen kun kietaiset söpöön pakettiin, on muistaminen hoidettu helposti mutta nopeasti ja voin vakuuttaa, että pienikin muistaminen lämmittää tuon palkkakuopassa olevan, mutta täydellä sydämellään työskentelevän ammattilaisen mieltä.Onko alkoholi hyvä lahja?

Yksi lahja kirvoittaa mielipiteitä joka kerta: voiko alkoholia antaa lahjaksi? Ideanahan ei ole, että vihjaillaan että lahjan saaja voisi juoda itsensä mukavaksi (joka hän siis on jo, ihan juomattakin) vaan monet yhdistävät esimerkiksi skumpan siihen, että tuodaan pientä luksusta arkeen. Monien mielestä se on tahditonta, mutta jos yhtään tunnette minua, olen vähän tämmöinen vastavirtaan uiva kala. Mitään jäykkää en antaisi lahjaksi muutenkaan (paitsi pullollisen armanjakkia olen kerran antanut lähipiiriläiselle lahjaksi), mutta pienet kuoharipullot oli minusta silloin kohdallaan, kun universumin mukavin päiväkotiryhmä kokoontui viimeistä kertaa. Sen jälkeen lapset suuntasivat eri ryhmiin samoin kuin ryhmän aikuisetkin. Onneksi aikuiset suurin piirtein jäivät taloon, eli ne ei olleet ihan lopullinen goodbye, ja pari hoitajaa jatkoi lapsen kanssa uudessa ryhmässä, mutta silti se hetki oli niin liikkis, että eihän siitä ilman kuohuvaa selvitty. Kuvittelin mielessäni, että ne pk-aikuiset menee auringonlaskun aikaan partsille tai terdelle, heittää arskat nenälle ja sihhauttaa pullonsa auki, nostaa jalat ylös (ei nyt sentään korkkarit kattoon – ainakaan niin pienestä pullosta!) ja siemailee kiitokset nautiskellen. Ja olen aika varma että niin he tekivätkin. Mutta, jos sinusta alko ei sovi lahjapakettiin eikä isomman paketin hankkiminen tule kysymykseenkään, niin hei, hanki jotakin muuta. Luotan sinuun ja vaistoosi lahjan hankkijana. Jos meidän hankkimat kuoharit kiinnostivat, niin kurkkaa TÄÄLTÄ lisää.

Mehän ei siis enää olla päiväkodin asiakkaita vaan nyt meillä on lahjottavanamme kaksi opettajaa. Kaksi miesopettajaa. Olen jotenkin lokeroaivo, kun tuntuu joskus vaikealta keksiä sopivaa lahjaa miehelle, kun kuitenkin halutaan jotenkin kiittää, vähintään kerran vuodessa plus miinus ruuhkavuosikiireet ja muut sekoilut siihen päälle. Mitähän sitä siis tänä keväänä keksittäisiin, vielä ei kuitenkaan ole kuoharin aika, sori tyypit ;) (Katsotaan sitten uudestaan, kun kutosten kevät koittaa. Siihen on enää pari vuotta, ii-ii-iik!) No miten ois omena? Hmm... Kommentit

 1. Itse olen ollut ihan surkea hoitajien ja opettajien lahjoja. Välillä suorastaan nolottanut. Sanallista kiitosta olen sitten antanut senkin edestä. Joskus olemme yhdessä lasten kanssa jotain tehneet ja joskus olen myös kirjoittanut tyttären kanssa kirjeet opettajlle, kun tyttö vaihtoi koulua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Nyt noloudet syrjään - sanalliset kiitokset on tosi hyvä juttu, koska moni suomalainen ei muista sanoa edes sitä! Kirjeestä ekstraplussat, ne ovat varmasti jääneet mieleen parhaana mahdollisena muistona! Ei se määrä, vaan todellakin se LAATU ❤ Hyvä sinä, hyvä te :)

   Poista
 2. Ihan vaan korttikin riittää, pieni huomioiminen, koska usein se arjessa unohtuu. Olen myös tykämnyt hyötykasvien saannista, tee1 js kahvilahjoista ja vaikka leffalipusta. T:Tarhatäti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mahtavaa saada alan asiantuntijan kommentti myös! Hyötykasvivinkistä plussaa ja aivan, leffaliputkin on mukava ylläri - kuinka en ole tullut ajatelleeksikaan?! Kiitos vinkistä ❤

   Poista
 3. Me ollaan lahjottu ahkerasti jouluin ja keväisin sen lisäksi, että ihan siinä arjessa olen kiittänyt tekemästään työstä. Kaikkein fiksuin on mielestäni kimppalahja koko ryhmältä, silloin opettaja tai hoitaja saa kunnollisen lahjakortin esim. tavarataloon, Lippupisteeseen, urheilukauppaan, kirjakauppaan, ravintolaan tms. Minä itse asiassa lähetin jo molempien poikien opettajille viestit, joissa kiitin keväästä ja heidän panoksestaan jo tässä vaiheessa. Ajattelin etten halua jättää sitä siihen viimeiseen päivään, vaan kerron jo nyt kuinka onnekkaita olemme, kun lapsillamme on heidät opettajina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja kiva että sinäkin tykkäät suosia kimppalahjoja! Ja voi että, ihanaa että olet jo muistanut lasten opettajia. Kevät on sellaista pölläkkää ja mylläkkää, että viestit menee opettajien silmiltä ohi, onkin hyvä idea kiittää jo ennakkoon. Tässä asiassa minunkin täytyy ryhdistäytyä! Kiitos vinkistä!

   Poista
 4. Siis minähän en olisi edes muistanut lapseni muskarin opettajaa edes muistaa jos ei olisi toinen vanhempi kysynyt että osallistutaanko me yhteislahjaan :D Musta ajatus on kiva, vaan imstä sitä tämmöinen lahopää oikeasti muistaisi onkin sitten aivan kokonaan toinen kysymys.

  Kimppalahja on ihana idea, mekin saatiin 80€ lahjakortti kauneushoitolaan joka on muskarin lähellä. Ei tiedetty missä opettaja asuu, mutta pääteltiin että on hyvä kun on työpaikan lähellä niin pääsee töistä haluamaansa hoitoon. Yksittäisten lahjojen kanssa olisinkin sitten ihan sormi suussa :D Mistähän tämmöisen tuoreen vanhemman manuaalin oikein saisi jossa nämä kaikki kerrotaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thih, ihana sinä! Mutta juuri noin se parhaiten sujuu, kun on näitä konkareita opastamassa, kuten muskarissa :) Kauneushoitolalahjakortti kuulostaa sitäpaitsi tosi ihanalta kiitokselta mukavasta kaudesta! Oih!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?