Asiantuntijalasten joukkopako päiväkodista

Pienet lapset pakenivat viime viikolla oikein joukolla päiväkodista. Mistä tämä kertoo? Ehkä huonoista hoitajista tai tylsästä päiväkotielämästä?
Uusi varhaiskasvatuslaki nostatti suomalaisten hiuksia pystyyn kuluneena keväänä sillä, että sen esiintuoma moniammatillinen osaaminen jäi lähinnä jalkoihin, kun esille nousivat ihan muut painopisteet. Kuulosti siltä, että lastenhoitajia tullaan jatkossa pahasti aliarvostamaan ja lastentarhanopettajan pätevyyden itselleen hankkineet sosionomit pelkäsivät työpaikkojensa puolesta, koska uusi varhaiskasvatuslaki nosti jalustalle yliopistokoulutuksen saaneet lastentarhanopettajat.


Kuunneltiinko varhaiskasvatuslakia turistaessa lapsia?

Se on ihan totta, että aika pitkälle on tultu niistä ajoista, kun itse olin lapsi. Puhutaan siis ajasta hieman sen jälkeen, kun viimeiset dinosaurukset katosivat maapallolta. Tai että kun mehua myytiin vielä niissä pyramidin mallisissa mehutetroissa. Maailma on muuttunut kaikenlaisten digiloikkien myötä, mutta onko lasten perustarpeet muuttuneet yhtä rajusti? Ymmärtääkseni lapset tarvitsevat edelleen syliä, halia, lohdutusta. He tarvitsevat aikuista ohjaamaan päivän kulkua, mahan täyteen ruokaa, päiväunet ja viimeisimpänä ja varmaan tärkeimpänä: jokainen lapsi haluaa tulla kuulluksi.

Niinpä ihmettelenkin, että kun uutta varhaiskasvatuslakia turistettiin kasaan, kuunneltiinko näitä oman alansa varsinaisia asiantuntijoita laisinkaan? En nyt puhu lto:sta enkä elto:sta enkä hoitajista. Vaan lapsista!


Mitä uudesta varhaiskasvatuslaista jää edelleen puuttumaan?

Tällä viikolla lehdissä uutisoitiin siitä hirvittävästä tapauksesta, kun helsinkiläisestä päiväkodista lähti omille teilleen kuusi 2-4 vuotiasta lasta. Kukaan ei huomannut lasten puuttumista, ennen kuin yksi hoitajista lähti kotiin ja bongasi leikkipuistosta tutun possen. Jutulla oli loppu hyvin, mutta onko kaikki hyvin?

Varhaiskasvatuslaki ei kerta kaikkiaan voi onnistua, vaikka päiväkotiryhmiin lisättäisiin millaisia moniammatillisia osaajia tahansa. Vaikka siellä olisi lastentarhanopettajan lisäksi armeijan komentaja, tarvitaan arkeen kuitenkin niitä ihan konkreettisia tekijöitä:

käsipareja pukemaan kurahousuja, pyyhkimään pyllyjä, auttamaan askarteluissa, ottamaan syliin kun harmittaa

sekä

silmäpareja vahtimaan, kun pienet elohiiret kirmaavat joka suuntaan. Suomalaisiin lapsiin on jo äidinmaidossa istutettu ulkoilutarve, joten ei puhettakaan, että lapset voisivat nyhjöttää sisätiloissa aamusta iltaan vaan ulkoilu on lähes jokaisen lapsen perustarve ja siihen tarpeeseen päiväkodin on vastattava. Se onkin yksi päivähoidon heikoimmista lenkeistä, jos lauma lapsia laitetaan ulos kahden hoitajan turvin ja kyllähän sen tietää: ulkoillessa rapa roiskuu ja kakka - ellei lennä, se turahtaa vaippaan ja silloin täytyy mennä pyllypyykille, jolloin pahimmassa tapauksessa tilapäisesti resursoinnit ylittäneessä lapsitilanteessa joku aikuinen jää yksin, no ei ihan varsinaisesti, vaan kymmenen naperon kanssa ulos. Eikä se auta, vaikka ulkona olisi kaksi tai kolme hoitajaa vs. iso lauma vilkkaita lapsia. Ryhmäkoot, kröhöm.


On investoitava lisää fyrkkaa maailman tärkeimpiin ihmisiin. Ketä ne on?

Varhaiskasvatuslakia siis pitäisi muuttaa niin, että päiväkotiryhmiin saadaan lisää tekijöitä. Siksi me olemme äänestäneet päättäjät valtaan (kansanedustajat, ministerit, kuntapäättäjät), että heidän tehtävä on keksiä miten priorisoidaan, että saadaan lisää fyrkkaa investoitavaksi maailman tärkeimpiin ihmisiin. Koska jos noita lapsia ei olisi, ei veroeuroja kilahtelisi tulevaisuudessa kassaan. Perheet tekee kyllä lapsia ihan muista, kuin verotuksellisista syistä. Vai oletko sinä budjetoinut asiaa niin, että sinun lapsesi maksaa veroina sinun eläkkeesi? Ai olet. No eipä siinä. Hyvä juttu, jatkakaa.


Minunkin lapseni on hukattu. Herääkö päättäjät vihdoin miettimään resursointeja?

Kun kuuden pikkunassikan lauma lähti omille teilleen, keskustelun tasohan lähti välittömästi väärille raiteille: huonot hoitajat, mitäs eivät vahtineet. Montako hoitajaa oli, mitä ne tekivät, mikseivät huomanneet, taasko ne seisoi ringissä juttelemassa keskenään - ja mitä näitä nyt oli? Kyllä suomalaiseen keskustelun tasoon voi aina luottaa, tattis vaan ;) Nyt olisi kuitenkin syytä heristää sormea ohi hoitajien, opettajien ja suoraan kohti päättäjiä. Kuinka monta vastaavaa tapausta tarvitaan, että resursoinnit saadaan kohdalleen?

Tragikoomiseksi tilanteen tekee juuri tämä: kun valvonta ei ole kohdallaan ja oli vähän tylsää, päätti naperot piristää päivää menemällä katsomaan laivoja. Kekselistä! Mutta kiitos lapset, ehkä teidän ääntä ja tarpeita nimenomaan nyt kuullaan.

Mitenkään en siis vähättele tapahtunutta, kauhea juttu, mutta tunnen syvää helpotusta, että lapsille ei käynyt kuinkaan, vaikka omista lapsista ei ollutkaan kyse. Toisaalta sydämeni on syrjällään niiden kyseisten lasten perheiden suuntaan - kuinka sitä uskaltaisi enää jättää lapsensa samaan paikkaan uudelleenhukattavaksiko? Täydet sympatiani myös päiväkodille. Ei ole huonoja hoitajia, on vaan rajalliset resurssit.

On minunkin lapsi hukattu, pariin otteeseen, tosin se tapahtui vasta koulussa. Se on kyllä ihan toinen juttu. Päiväkodilla jouduttiin kyllä kerran turvautumaan ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, kun naperot, omani mukaan lukien, siinä notkuivat päiväkodin aidalla rennosti, mennessäni omiani poimimaan kotiin ja ääneen suunnittelivat reittiä, että mistä pitää lähteä ja minne sitten kuljetaan ja mistä kohtaa käännytään, jos mennään Robin-kaverin kotiin noin niinku ihan itsenäisesti. Muuten hyvä, mutta Robinin kodin sijainnin varmuudella tietäen, naperoiden alkukartoitus oli mennyt nurin ja ilmansuunnat oli lähtökohtaisestikin ihan väärät. Toisekseen lavertelin heti hoitajille ja karkumatkalaisten suunnitelmilta leikattiin siivet asap. On kyllä sangen näppäriä ne avaruuteen asti loistavat huomioliivit, joita pidettiinkin sitten muutamana päivänä jokaikisessä ulkoilussa. Mutta olisihan se ihmisresurssi kivampi kuin huomioliivi.

**

Tsemppiä teille, lasten kanssa työskentelevät!
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!