TOP 5 sisustusvinkit perheen olohuoneeseen

*Kaupallinen yhteistyö: Nettilamppu.fi

Sitä aina luulee, että vanhemmat kasvattavat lasta, mutta todellisuudessa se onkin niin, että oikeasti lapset on ne jotka kasvattaa vanhempia. Kun nuori pari muuttaa ensimmäiseen kotiin, valitaan huonekaluja siten, että ne mahtuvat pieniin neliöihin, miellyttävät silmää ja että riittävän paljon ystäviä mahtuu juhlimaan! Lapsiperheen olohuone onkin sitten ihan toinen juttu. Osta vaikka 10 hengen sohva: jos sinulla on yksikin lapsi ja vaikka kuinka koitat mennä sohvalle katsomaan futispeliä ihan kaikessa rauhassa, saat huomata että pikku-prinsessa on kutsunut juuri silloin kaikki metsän eläimet (pehmolelut) katsomaan lastenohjelmaa, eikä he aio lähteä pois. Lapset asettaa ihan uudenlaisia haasteita, joita et ole koskaan tullut ajatelleeksikaan.


TOP 5 sisustusvinkit toimivaan lapsiperheen olohuoneeseen

1. Irtotyynyt


Irtotyynyt jakavat monesti mielipiteitä, mutta minusta ne on ehdottomasti lapsiperheen valinta. Irtotyynyt tuntuvat toki kivalta sohvalla pehvan alla, mutta niistä saa rakennettua majoja, ne voi levittää lattialle patjaksi ja leikkiä, että soutaa sohvatyynyillä krokotiilien jahdatessa. Irtotyynyissä on sekin hyvä puoli, että jos taapero hyppää yhdelle tyynylle ketsupit paidalla, riittää kun laitat yhden tyynyn pesuun ja kaikki muut ovat yhä käytössä eikä koko sohvaa tarvitse julistaa käyttökieltoon. Lisäksi yksi irtotyyny on helpompi parsia kasaan kuin sohva, jos pikkutyyppi on leikannut kuvia lehdestä sohvalla istuen ja parturoinut sohvaa siinä samalla. 


2. Vesipestävät kankaat


Unohda luontoa kuormittavat kemialliset pesut - vesipestävää sen olla pitää. Voidaan pitää vaikka bingo: kun saat kaksi oikein, huuda hep (ja pelästytä kanssaolijat).

Sohvassamme (teillä tai meillä) on ollut:
*jätskiä
*ketsuppia
*tussia
*liitua
*mustikkaa
*punaviiniä (olispa)
*pissaa (koska pottaharjoitukset)
*vanukasta
*lyijäriä

BINGO!

Vesipesu helpottaa elämää, kun voit saman tien napata irtotyynystä päällisen pois ja huiskauttaa pesuun puhdistumaan, vaikka pikku-Picasso olisikin juoksuttanut tussia tehden jonkun hienon abstraktin taideteoksen. En ehkä laittaisi lapsiperheen olohuoneeseen silkkisiä koristetyynyjä tai verhojakaan vaan sellaista matskua mikä saa vähän mennä ryyppyyn ja tosiaan pestä vedessä. Monta kertaa kuukaudessa.

Vinkki! Käytä huuhteluaineena etikkaa, poistaa myös epämiellyttäviä hajuja. Laitan itse lorauksen (alle desin) etikkaa huuhteluainelokeroon ja jos pyykki tuoksahtaa pesun jälkeen etikalta, se tuoksu kyllä haihtuu pyykin kuivumisen myötä ja lopputuloksena on raikkaan tuoksuiset, pehmeät pyykit.


3. Sopivasti värejä


Kun valkoinen kyllästyttää, tekee mieli ahmia värejä. Värit on hyvä juttu, mutta jos värejä on liikaa, siitä voi henkinen fengshui kärsiä. Tiedoksi niille, jotka ihmettelee, miksi joku haluaa valkoisen kodin, niin minäpä kerron. Lapsiperheen kodissa vallitsee ajoittain kaaos. Vaikka ei haluaisi, vaikka vastustaisi kaaosta ja vaikka tekisi kaikkensa, se kaaos valtaa koko kodin. Ei jatkuvasti mutta joskus. Kaaos näyttää lähes taiteelta valkoista kotia vasten, jos oikein siristää silmiä ja himmentää valoja. Jos olohuone näyttää värien sekamelskalta ja täyttyy kaaoksesta, tuntuu että seinät kaatuu päälle.

Joku sanoo, että valkoinen ei ole lapsiperheen väri, koska mietippä, kun tenava juoksuttaa mustaa tussia valkoisella sohvalla. No voin lohduttaa: yhtä kivalta se näyttää harmaassa ja ruskeassakin. Älä pelkää valkoista! Sitä paitsi valkoisen voi pestä kaikenlaisilla valkaisuaineilla, eikä tarvitse pelätä värien haalistumista.

En tiedä mitä on tapahtunut, mutta minun maailmaani on alkanut puskemaan värit. Olen haaveillut punaisesta Ektorpista ja mustista verhoista, joissa olisi punaista ja vihreää. Ostin vihreät koristetyynyt sohvalle antamaan suuntaa, tykkäisinkö vihreästä vai en ja kyllä tykkään. Nyt tuo värikäs Rosenrips-kangas on ehdolla verhokankaaksi. Minusta tuo kuvio olisi ehdottomasti kaaoksen kestävä! "Not too much", niinkuin lontooksi on tapana sanoa. Siis etenkin jos himmentää valoja. Tai sammuttaa ne kokonaan. No siis se toimii vaan talvikaan, eli elokuusta huhtikuuhun. Tai sitten vaan poistuu huoneesta ja sulkee oven perässään. Kaaos kunnossa!


4. Hyvä yleisvaloOlen suosinut yleisvalaisimena valkoisia paperivarjostimia, mutta arvaa vaan kun välillä villit keppihevoset laukkaavat pitkin olohuonetta, että mitä toiselle valaisimelle kävi? Siinä ammottaa nyt keppihevosen mentävä reikä. Hup-sis!


Yleisvaloa tarvitaan, että lapset näkee leikkiä, piirtää ja askarrella - vaikka siinä sohvalla. Tai suositeltavaa on toki tehdä glitterliimaukset pöydän ääressä. Mutta tiedättehän lapset: luovuus iskee missä tahansa ja sen pitää antaa tulla, ettei se mene ohi. Vaikka joskus se ohimeno olisi suotavaakin. Yleisvaloa tarvitaan myös siivoamiseen. Ja Lego-ukkojen osien etsintään lattialta. Ja hyllyn alta. No siinä tarvitaankin jo ihan fikkaria.

Suosittelen lapsiperheen olohuoneeseen siis katon kanssa samansuuntaisia litteähköjä kattovaloja, ellette asu kartanossa jossa huonekorkeus on monta metriä, koska noihin ei yllä villeimmätkään kepparit! Toki kymmenmetrisessä kattokorkeudessa on se riskinsä, että salin käyttötarkoituksessa erehdytään, kun on vaan pakko kokeilla osuuko pallo kattoon jos oikein kovaa heittää! Valitsin kolme suosikkia Nettilamppu.fi-sivustolta, koska tässä täytyy itsekin vaihtaa uudet lamput ainakin olohuoneeseen. Oma suosikkini on tuo keskimmäinen Ilada (ylin on Elaina, alin on Marlon). Tulee vähän pallovalosarja-fiilis, eikö?


5. Pienet yksityiskohdat jotka miellyttää SINUA ITSEÄSI


Vaikka lapsiperheen kodin sisustuksen pitää olla simppeli, kestävä ja vesipestävä, niin hei kamoon, sinähän sen asumisen oikeasti maksat. Kyllä rahoille pitää saada vähän vastinettakin, eli kyllä siellä lapsiperheen kestävässä kodissa pitää olla itseäkin miellyttäviä yksityiskohtia. Perinnöksi saadut, mittaamattoman arvokkaat vaasit jättäisin vielä ehkä jemmaan, jos kotoa löytyy riehakkaita lapsia, mutta mitä muuta ne pienet ihanat yksityiskohdat voisi olla?

Minulle ne ihanat yksityiskohdat olivat pitkään nuo yksinkertaisen kauniit paperivalaisimet, liilan ja harmaan sävyissä loistavat pallovalot ("serkku Paulin pallot") ja messulöytönä hankittu valokirjaintaulu, jonka tekstit on kuin twiitit: sisältö pitää saada mahdutettua ihan vaan muutamaan merkkiin ja tällaiselle kilometrikirjoittajalle se voi olla aika haastavaa mutta onpa tullut opeteltua tiivistämisen jalo taito. Sen lisäksi meillä on vaihtelevasti kukkia, kynttilöitä, erilaisia asetelmia, joita lapset sitten tuunaa mieleisekseen, eli kynttiläasetelman (led-kynttilät) väliin tulee kasa Lego-ukkoja tai tusseja, miksei myös sukat voi laittaa sinne talteen (huoh!). 

Lamppuaiheesta inspiroituneena mietin, että jos on oikein riehakkaat tenavat, niinkuin meillä, voisiko se silmää miellyttävä yksityiskohta olla vaikka sitten se valaisin? Se kun on ylhäällä katossa, lapset ei yllä sinne mitenkään joten se ei ihan ensimmäisenä ole rikki tai vuorattu sukilla. Mitäpä sanot vaikkapa kuvassa alinna olevasta Emin-lampusta (ylin on Gerbera, keskimmäinen Quinn), mikä on ihan kuin väärinpäin ja suojattu metallikehikolla. Onnea vaan pienet himakoripalloilijat, ei mene pallo sisään vaikka kuinka yrittäisitte ;)


ps. Nettilamppu.fi:ssä on nyt kesäale ja tuotteita jopa -70%. Tutustu tarjoushintaisiin sisä- ja ulkovalaisimiin tästä. Tarjonta on oikeasti huikea, kannattaa kurkistaa!

pps. laita myös seurantaan mun Insta-tili SARON BLOGI, jos haluat tietää, uskallanko vaihtaa sohvan ja verhojen väriä tai miten meidän lamppuasia tulee ratkeamaan... Minäkin haluan tietää, hehe, mutta se vaatii pitkää harkintaa, monta kupillista järkeilykahvia, ehkä uuden maton ja... ;)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!