Muista nämä 5 asiaa helteellä!

Suomea on viime päivinä joidenkin mielipiteiden mukaan hellinyt helle, kun taas joidenkin mielipiteiden mukaan kuumuus on lähinnä piinannut. Aina, kun Suomessa on ns. "ääriolosuhteita", alkaa taistelu siitä, kuka on kovin jäbä tai gimuli, koska eihän tämä kuumuus nyt ole mitään! Tai kun talvella on -30, mitä siitä itkemään. Siinä kohtaa suomalaisen kuuluu vasta vaihtaa shortsit pitkälahkeisiin housuihin ja ei muuta kun ulos vaan!


Haluaisinkin muistuttaa, että meillä kaikilla on erilainen lämmön- tai kylmyyden sietokyky ja on ihan ookoo olla nauttimatta erityisen kuumasta tai erityisen kylmästä säästä. Hassua, kun helteestä valittaville sanotaan, että he eivät sitten saisi valittaa tosi kylmistä pakkasista talvella. Eihän se sitä tarkoita, että jos ei nauti +30 helteestä, niin automaattisesti rakastaisi -30 pakkasta!

Helle aiheuttaa monille ihmisille paljon haittaa. Tulee päänsärkyä, perussairaudet voi pahentua, iho voi palaa niin auringossa kuin varjossakin, monet kokee valtavaa uupumusta eikä jaksa puuhailla kuten normaalisti on tottunut puuhailemaan. Monille helteiset päivät olisi ok, jos pystyisi nukkua yöt kunnolla, mutta jos kodin sisälämpö ei laske alle +25, voi nukkuminen olla mahdotonta. Univelka syö hermoja. Nimimerkillä "kokemusta on" ;)

Muistuttelisin myös, että kaikilla ei ole mahdollisuutta paeta hellettä. On helpompi sietää hellettä, jos sen armoilla ei tarvitse koko ajan kärsiä. Mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta vetäytyä huilaamaan ilmastoinnilla viilennettyyn kotiin, ajella ilmastoidulla autolla paikasta toiseen tai viettää päivää ilmastoiduissa olosuhteissa.

Meillä ei ole ilmastointilaitetta eikä uima-allasta, joten viilennys vaatii luovuutta! Miten me ollaan selvitty hellepäivistä kotona?

Suljen kaikki verhot ja kaihtimet niistä huoneista, jonne paistaa aurinko. Avaan verhot ja kaihtimet vasta, kun aurinko on siirtynyt mollottamaan toiselle puolelle taloa. Pidämme asunnosta sen puolen ikkunat auki, minne aurinko ei paista. Koitamme saada jossain vaiheessa päivällä kuitenkin ristivedon aikaiseksi. Yöt ovat tyyniä, ei auta illalla enää saada ristivetoa, kun ei tuulekaan. Illalla ennen nukkumaanmenoa käyn kylmässä suihkussa. Ulkona ollessa suihkuttelen itseäni ja lapsia suihkepullolla, jossa on kylmää vettä. Pienikin tuulenvire yhdistettynä veteen viilentää ihanasti. Oikein kuumina hetkinä kastelen hiukseni ja annan niiden kuivua tuulessa, aika ihanaa. Kuvittelen ainakin kaiken tämän viilentävän sisäilmaa vähintään asteen pari ;) Monet kuulemma pakastavat lakanat ja nukkuvat kylmäkallet kainalossa, niihin minä en ole vielä joutunut tukeutumaan, mutta epäilemättä ovat kokeilemisen arvoisia juttuja! 

Meidän kani on aivan reporanka näistä säistä. Sitä en ole keksinyt, miten häntä voisi viilentää. Vinkkejä?

Nautitko helteestä? Hieno juttu! Nauti vaan! Aika harvinaisia nämä pitkät hellejaksot täällä pohjolassa joten siitä on otettava kaikki ilo irti!

Kunhan vaan muistaisimme, ettei kukaan saa urhoollisuusmitalia siitä, että kestää säätä kuin säätä. Toiset kestää paremmin, toiset huonommin. Kunhan voisimme olla myötätuntoisia niitä kohtaan, joiden olo on hankalampi. Tsemppiä kaikki te, jotka kärsitte helteestä. Koittakaa viilentää oloanne ja kotianne parhaanne mukaan. Kyllä nämä kuumat päivät pian menevät ohi. Toisten ilo, toisten suru!Muistathan nämä 5 asiaa helteellä

1) Juo! Muista juoda itse ja juottaa lapsillesi nestettä nyt helteellä, ettei ehdi tulla nestehukkaa. 

2) Suojaa! Suojaa ihoa aurinkovoiteella tai vaatteilla. UV-säteitä sinkoilee pilviselläkin säällä.

3) Älä jätä lapsia, koiria äläkä ketään muutakaan autoon, edes lyhyeksi aikaa, vaikka ikkunat jäisikin "vähän raolleen"! Lämpötilat autossa nousee tukalan kuumaksi ja sitten voi käydä huonosti!

4) Suojaa pää! Vaikka läträisitte vedessä koko päivän ajan, pää (ja silmät) altistuu koko ajan auringolle. Huivia, lippistä, hattua ja aurinkolasit pään ja silmien suojaksi.

5) Vahdi lapsen vesileikkejä! Helteellä monet suuntavat rannalle tai antavat lasten polskia lasten uima-altaissa, mutta muistathan että lasta ei saa jättää vahtimatta hetkeksikään! Siinä ajassa, kun katsot kännykällä Facebookista yhden hassun kissavideon, lapsi ehtii pahimmassa tapauksessa hukkua. Jos lapsi ei ole uimataitoinen, älä päästä lasta yksin vesilelujen kanssa veteen. Uimarengas ei kannattele lasta loputtomiin ja uimapatjan päällä köllöttelevä lapsi voi nopeasti joutua kauas rannasta, jos virtaukset ottavat patjaan kiinni. Pidetään lapsista huolta!

**

Rakastitpa tai vihasitpa hellettä, toivon, että pystyt nauttimaan kesäpäivistä ja auringosta! Säästä valittaminen kuuluu toki kuvioon, vaikka ei se sää siitä muutu. Tiedän kokemuksesta ;) Eikö olekin hurja ajatus, että viiden kuukauden kuluttua tähän aikaan valmistaudumme jo joulun viettoon?

Vielä hurjempi ajatus, että huomenna on minun viimeinen kesälomapäivä! Siitä se minun syksy alkaa.

ps. Nyt varmaan maistuisi aamupalaksi viileä tuorepuuro. Lue helppo ohje blogistani: Kesäaamujen viileä tuorepuuro!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!