Lapseni kävelee unissaan!

Havahdut unestasi. Kuulet rapinaa. Aulaan syttyy valot ja lastenhuoneen ovi aukeaa. IIK, unissakävelijä on liikkeellä!Meidän perheessä on vain yksi unissakävelijä. Ja on pakko tunnustaa, en voi sille mitään, että minusta se unissakävely on jotenkin vähän hämmentävää, vaikka mitään syytä siihen ei ole. Sitä on vaan tottunut, että yöllä nukutaan ja on hiljaista. Myös kanimme nukkuu ketarat oikosenaan, korkeintaan käy syömässä ja sitten jatkaa taas uniaan. Ja sitten kun kuuluukin ääniä, on tukka pystyssä!

Ensimmäisen kerran meidän tenavan unissakävely oli jotakin ihan harmitonta vessaan hiipparointia. Seuraavalla kerralla se menikin sitten vaatteet päällä suihkuun. Siinä olikin naurussa pidättelemistä, kun toinen oli ihan unissaan siellä pesuhommissa, autuaan tietämättömänä todellisuudesta. No en tietenkään siinä kohtaa nauranut, tirskuin vain sisäisesti, enkä silloinkaan pahansuopaisesti, vaan koska tilanne itsessään oli niin koominen. Kukapa olisi arvannut, ettei jää viimeiseksi äärettömän hassuksi tapahtumaksi?

Sanotaan, että unissakävelijää ei saa herättää. Niinpä silloinkin autoin vaan pientä hiipparia kuivaamaan, vaihtamaan kuivat vaatteet päälle ja menemään jatkamaan unia omaan sänkyyn. Aamulla hän ei muistanut mitään koko yöllisestä episodista ja nauroimme yhdessä tapahtuneelle.

Unissakävely, eli somnambulismi, on erittäin tavallista lapsilla, mutta myös jotkut aikuiset kävelevät unissaan. Unissakävely on usein miten täysin harmitonta eikä esimerkiksi lasten yksittäisiä unissakävelyitä tarvitse sen kummemmin tutkia. Unissakävely on usein perinnöllistä ja siihen vaikuttavia tekijöitä on esimerkiksi stressi, väsymys, univaje ja kuume. Unissakävelijää ei tosiaan saa herättää vaan hänet tulee ohjata lempeästi takaisin omaan sänkyyn jatkamaan unia.

Niin ja meillä unissakävelijä ei todellakaan ole sellainen "elokuvista tuttu", silmät ummessa ja kädet eteen ojentanut, eteenpäin raahustava tyyppi vaan hän liikkuu ihan silmät auki ja varsin sukkelasti. Eli tämä ehtii moneen paikkaan ja melkoisista paikoista hänet onkin bongattu! Onneksi hän ei ole, vielä, ehtinyt esimerkiksi lähteä ovesta ulos. Eikä edes auta, että laittaisin puhelinnumeroni teipillä yöpaidan helmaan, siis varuiksi jos se joku yö vaikka ehtisikin livahtaa ulos asti, kaikista takalukoista huolimatta, kun hän on aika sukkela vaihtamaan myös vaatteet - umpi unessa. Sehän tässä onkin hassua, että kun aamu koittaa ja pitäisi ihan hereillä ollessa saada aamu käyntiin, niin ei. Se ei vaan starttaa. Sukat ei vaan mene jalkaan eikä jaksaisi millään harjata hampaita. Mistä se yöllinen energia siis oikein tulee? Thih!

**

Onko teillä pieniä unissakävelijöitä?
Minne hän oli mennyt?
Mitä hän oli puuhailemassa?

Saa myös kertoa jos itse olet unissakävelijä - 
ollut lapsena tai edelleen aikuisena!
Mitä olet puuhaillut tai minne olet vaeltanut?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!