Mitkä oli lapsesi ensimmäiset sanat?

Lasten kasvu ja kehittyminen on ensimmäisten vuosien ajan ainutlaatuista ja huikeaa. Se, että sitä saa seurata läheltä, on mittaamattoman arvokasta. Ensimmäisten vuosien aikana opitaan pötköttelyn sijaan liikkumaan ja ilmaisemaan itseään muillakin tavoin kuin itkemällä. Suurin piirtein taaperoiässä monet lapset sanovat ensimmäiset sanansa. Ensimmäinen sana, sehän on tietenkin äiti, eikö?Puheenkehitys on yksilöllistä


Se nyt vaan on kutkuttavan jännittävä hetki, kun pieni taapero alkaa näyttää siltä, että kohta se tapahtuu! Kohta hän sanoo jotain! Toiset sanovat jopa alle vuoden ikäisenä, jotkut sitten panttaavat vähän pidempään. He kyllä kertovat sitten, kun on jotain asiaa. Toiset tarvitsevat vähän puheterapeutin apua ja sekin on ihan ok.


Mutta mikä sitten on lapsen ensimmäinen sana?


Lienee elokuvien syytä, että monien vanhempien päässä pyörii se oletus, että lapsen ensimmäinen sana olisi äiti. Tai mahdollisesti isi. Tai joku muunnelma niistä. Niin kai minäkin odotin. Koska en ollut aikaisemmin kuullut kenenkään muun ensimmäisiä sanojani, kuin omiani, eikä ne ole jäänyt mieleen sen kummemmin, en voinut muuta kuin odottaa maltillisesti.


Minun lapsen ensimmäinen sana...


Sitten se hetki koitti. Minun ihana lapseni sanoi ensimmäisen sanansa. Ja se oli äit...


MOPO!

Kyllä. Se oli mopo! (Jo pelkkä tämä kirjoittaminen naurattaa, ihan paras pikkutyyppi!) Siitä se sitten lähti ja melkoinen puhuja tuosta tenavasta onkin tullut. Kyllä se äiti ja isikin sieltä sitten lopulta tuli, mutta oltiinhan me niin paljon kaikkia kuormureita ja muita moottoriajoneuvoja ihailtu, niin mopo oli ihan looginen valinta ensimmäiseksi sanaksi. Kerrassaan mainiota!


Puheen kultainen keskitie


Näin koululaisten äitinä naurattaa ne pöhköt pikkulapsivuodet. Tiedättekö, tai muistatteko, kun ensin sitä odotti, että kunpa se alkais puhua ja sitten sitä toivoo, että kunpa se olis joskus hiljaa? ;) No nyt näin teini-iän kynnyksellä sitä vaan toivoo, että kunpa noi lapset puhuisi jatkossakin eikä vetäytyisi teinikuoreensa ja patoaisi tunteitaan. Siksi sitä saakin olla melkoinen agentti, että osaa lähestyä esiteiniä juuri oikealla tavalla, ettei kysele liikaa mutta kyselee kuitenkin sen verran, että lapsi tietää että hänen asioista ollaan aidosti kiinnostuneita. Puheen kultaista keskitietä etsiessä ;)


Kerro!


Mikä tai mitkä oli sinun lapsen ensimmäiset sanat?Kommentit

 1. Kissa, kummankin lapsen ensimmäinen sana :D

  VastaaPoista
 2. Kakka, ihan perus :D eikä ollu mitään satunnaista tavujen yhteenjärjestämistä, vaan aina osas sanoa ku tuli kakka. Nyt tyttö 1 v 7 kk ja aika harvoja sanoja edelleen tulee, mutta kai ne sieltä. Äiti, isi, vettä, kakku, kukka, bussi, kiitti ja paappa (=koira) kuuluu sanavarastoon, mut kaiken hän kyl ymmärtää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, no kakka on ehkä ällö mutta sangen tarpeellinen tuotos ja tärkeä osa sanavarastoakin! Hyvä, siitä se lähtee - hyvä pötkö sanoja onkin jo plakkarissa!

   Poista
 3. Ei se vielä ole alkanut puhumaan. Ammammammaa ja titititititi ja pappapappaapaap on tähän mennessä tulleet suusta ulos :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, palaamme siis asiaan ensimmäisen sanan jälkeen! Ja kun eihän tuota tiedä, vaikka ensimmäinen sana olisi Balmuir, hih! ;)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!