Mikä lapselle sukunimeksi?

Kun lapsi syntyy, täytyy lapselle antaa nimi.  Sukunimen valinta voi olla hauskaa ja haastavaakin, jos vanhemmilla on eri sukunimet. Mikä siis lapselle sukunimeksi?


Pieni vauva nukkuu


Lapselle vain yksi sukunimi


Tähän saakka on toimittu ja tullaan vielä tovin aikaa toimimaan niin, että lapselle sallitaan Suomessa vain yksi sukunimi. Eli jos vanhemmilla on yhteinen sukunimi, myös se sukunimi tulee lapselle. Mikäli vanhemmilla on eri sukunimet, vanhemmat saavat päättää, kumman sukunimi lapselle annetaan. Avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten kohdalla tämä edellyttää tosin sitä, että isyys pitää olla vahvistettu, ennen nimen antamista. Mikäli isyyttä ei ole vahvistettu silloin, kun lapsi ilmoitetaan väestörekisteriin, lapsi saa äidin sukunimen.


Nimilaki 2019


Uudet tuulet kuitenkin puhaltavat. Uusi etu- ja sukunimilaki astuu nimittäin voimaan vuonna 2019. Se tuo mukanaan uudistuksia, jonka johdosta lapselle voidaan antaa esimerkiksi kaksiosainen sukunimi, joka voi olla yhdistelmä vanhempien sukunimistä. Tämä uudistus kuulostaa oikein lupaavalta ja on varmasti miellyttävä asia monessa perheessä!


Lähes puolet lapsista syntyy avioliiton ulkopuolella


Nykyään sillä ei ole enää niin suurta merkitystä, syntyykö lapsi avioliittoon vai avioliiton ulkopuolella. Ennen vanhaan oli tietysti tavanomaisempaa, että lapset syntyivät avioliittoon ja kun silloin suurin osa naisista otti avioliitossa puolisonsa sukunimen, oli sukunimiasia varsin yksinkertainen. Ettei väitteeni avioliittoon syntymisestä tai avioliiton ulkopuolelle syntymisestä jäisi pelkäksi aavistukseksi, kurkistin Tilastokeskuksen sivuille ja vertailin kahta vuotta: 2017 ja 1970 (josta ei muuten tule kuluneeksi 30 vuotta, heh heh). Tarkastelin kahta lukua: äiti avioliitossa ja äiti ei avioliitossa, kun lapsi syntyy.

Vuonna 2017 syntyneet lapset
äiti avioliitossa 27 766
äiti ei avioliitossa 22 555

Vuonna 1970 syntyneet lapset
äiti avioliitossa 60 793
äiti ei avioliitossa 3766

Luvuissa on aivan huikea ero vuosi tasolla tarkasteltuna! Eli nykyään lähes puolet lapsista syntyy avioliiton ulkopuolella ja reilu puolet syntyy avioliittoon. Toisaalta monet parit haluavat pitää omista sukunimistään kiinni, joten sukunimipähkäilyt on vauvaperheissä aina vaan yleisempiä.


Lapselle se miellyttävämpi sukunimi?


Mikäli perheessä on käytössä kaksi sukunimeä, siinä ollaankin isojen ja ehkä vaikeidenkin päätösten edessä, kun lapselle täytyy valita sukunimi.

Sukunimen valintaan vaikuttaa monet asiat. Yksi on varmasti sukunimen miellyttävyys: nimet aikaansaavat mielikuvia ja luonnollisesti jokainen haluaa lapselleen parhaan mahdollisen nimen, eli annetaan se miellyttävämpi sukunimi. Joka on tietysti se oma sukunimi, mikä itsellä on. Joissain perheissä valitaan sukunimeksi se harvinaisempi sukunimi.  Kun taas joissain perheissä sukupaine voi olla ratkaiseva tekijä, että tämä nimikäytäntö on ollut tähän saakka ja on ollut tästä eteenpäinkin. Lisäksi etunimen täytyy sointua hyvin yhteen sukunimen kanssa. Huh, ei ole mikään helppo nakki tämä sukunimiasia!

Jatkossa sukunimiasia helpottuu tai mutkistuu entisestään, kun lapsi voi saada yhdistelmänimen, jonka järjestyksestä vanhemmat voivat itse päättää. Onko lapsi siis Mäkinen vai Virtanen vai Mäkinen-Virtanen vai Virtanen-Mäkinen. Mielenkiintoista päästä näkemään, tuleeko yhdistelmänimet yleistymään vai pysytelläänkö enemmän yhdessä nimessä.


Yhden sukunimen taktiikalla


Meillä oli lasten syntymähetkellä sellainen tilanne, että lasten isällä ja minulla oli eri sukunimet. Meillä oli kuitenkin yhteinen näkemys siitä, että lapset saisivat minun sukunimen. Lasten etunimien päättäminen oli yhtä helppoa, toinen päätti esikoisen nimestä ja toinen kuopuksen nimestä, niin ei tarvinnut niistäkään vääntää.

Nyt tätä juttua kirjoittaessa mietin, että olisiko lapset saaneet yhdistelmänimen, jos se olisi ollut silloin aikoinaan mahdollista antaa? Mutta päädyin vastaukseen, että ei. Kyllä me oltaisiin silloinkin menty ihan yhden sukunimen taktiikalla.

Ja onneksi nimen voi myöhemmin vaihtaa jos siltä tuntuu. Me vanhemmat ei oikein voida tehdä muuta kuin koittaa valita paras mahdollinen nimi joka miellyttäisi lasta myös aikuisena.

Kumman vanhemman sukunimen teidän lapsi sai?


SariKommentit

 1. En ole naimisissa, saati äiti, mutta olen miettinyt tätä asiaa silloin tällöin. Syynä on nimittäin se, että haluaisin ehkä pitää oman sukunimeni naimisiin mentäessä, kuten myös poikaystäväni. Mitään ongelmaa en tässä näe muuten, paitsi joutuisimme tämän kysymyksen eteen myöhemmin. Kumpikaan ei halua olla yksin eri sukunimeä lasten ollessa toista, mutta meidän sukunimistämme tehty yhdistelmä on todella hölmö.

  https://aatenarikka.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää pohdintaa. Sukunimien esteettinen pohdinta on tärkeää sekin, että miellyttää itseä pitkällä tähtäimellä. Aika näyttää mihin päädytte, kun uusi nimilaki sallii vaikka mitä muutoksia :)

   Poista
 2. Hmm, varmasti monelle hankalakin asia, jos lapsi ei synny avioliittoon tai vanhemmilla on eri nimet. En tiennytkään, että tähän tulee lakimuutos, ihan mahtava asia! Vanhempani menivät naimisiin, kun tuli lakimuutos, että nainen saisi pitää oman nimensä. Olisi ollut hauska tietää, mikä mun sukunimeksi olisi tullut, jos äiti olisi pitänyt oman sukunimensä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämäpä. Onneksi ajat ja lait muuttuu - ja tällä kertaa hyvään suuntaan!

   Poista
 3. Emme ole naimisissa, mutta esikoisen synnyttyä oli selvää, että hän saa isänsä sukunimen. Tässä oli muutamakin "syy", miksi emme valinneet minun sukunimeä: ensinnäkin oma sukunimeni on todella yleinen. Toisekseen, kun joskus menemme naimisiin, otan mieheni sukunimen, sillä haluan koko perheellä olevan yhteinen sukunimi. Kolmantena se, että lähes kaikki tuntemani avioliiton ulkopuolella syntyneet (ml. minä) ovat saaneet isänsä sukunimen, joten tämä oli ikään kuin oletus :) Onneksi olimme mieheni kanssa samoilla linjoilla tästä asiasta, mikä on tärkeintä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja hyvin olette nimivalinnan tehneet! Hienoa!

   Poista
 4. Meillä oli sama pohdinta sekä naimisiinmennessä, että kun saimme lapsen.
  Yhteistä säveltä ei oikein tuntunut löytyvän, joten mentiin sitten "luonnollisella" tavalla. Mikä se sitten on, sen voi lukea blogiltamme :)

  VastaaPoista
 5. Lapsemme saivat minun sukunimeni ja sen otti lopulta miehenikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Minusta tämä on ihan huippu juttu, kun miehetkin voivat vaihtaa sukunimen niin halutessaan. Erinomaista!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!