Pelaatteko Pokemon Go:ta?

Kun Pokemon Go rantautui Suomeen muutama vuosi sitten, siitä nousi melkoinen somekohu. Joidenkin mielestä lasten tulisi tehdä jotakin järkevää, kuten vaikka poimia marjoja metsästä sen sijaan, että kävelevät puhelimet kourassa ja nakkelevat virtuaalipalloilla jonkunlaisia virtuaaliörkkejä. Toinen riski liittyi siihen, että lapset juoksentelevat naama kiinni puhelimessa autojen eteen. Hirveää ja vaarallistakin. Mutta edelleen Pokemon Go:ta pelataan. Voiko se olla pelkkää hömppää?


Pokemon Go:ta pelaamassa


Pokemon Go:n peruslogiikka 10:llä lauseella


Pokemon Go on peli, jota pelataan maailman laajuisesti. Pokemon Go pelin voi ladata ilmaiseksi omaan älypuhelimeen. Siihen voi ostaa lisäkilkkeitä mielin määrin ja ne maksaa sitten oikeaa rahaa. Mutta mikään pakko ei ole ostaa yhtään mitään. Ja ellet tällää omia pankkikorttitietojasi lapsesi (tai omaasi) puhelimeen, niin ei tarvitse pelätä pitkää puhelinlaskuakaan. Sitten kun ohjelma on puhelimessa, ei muuta kun lenkkarit jalkaan ja ulos! Pokemonia ei voi pelata sohvalla makoillen vaan täytyy liikkua, että saisi Pokemoneja kiinni. Pokemonin tullessa kohdalle sitä heitetään pallolla päähän ja toivotaan, että saa Pokemonin kiinni. Sen lisäksi täytyy köpötellä pitkin lääniä, että pääsee pyöräytyspaikoille, josta saa esimerkiksi palloja ja muita hyödyllisiä kilkkeitä ihan vaan pyöräyttämällä. Ja niiden lisäksi välillä täytyy käydä ottelupaikoilla (gymillä) katsomassa kenen (sinisten/punaisten/keltaisten) sali siellä on, käydä ottelemassa tai laittaa oma Pokemon vahvistamaan nykyistä vallitsevaa salia. Ja tämä on siis ihan vaan alkua: Pokemonissa on munia joita täytyy hautoa ja ne kuoriutuu vasta kun tietty kilometrimäärä on kävelty (esim. 7km) ja Pokemoneja täytyy evolvata ja raidissa täytyy ehkä olla isompi porukka pelaamassa, jotta voi voittaa vahvan Pokemonin... Koukuttavaa, kyllä ;)

Pokemonia ei voi huijata esimerkiksi ajamalla autolla ympäriinsä, vaan se tunnistaa sinun liikkuvan liian lujaa eikä täten tarjolle tule ainuttakaan Pokemonia eikä kilometrejä kerry. Jep, sangen houkuttelevaa pakkoliikuntaa.

Metrolla Stadiin


Koko perhe pelaa!


Kuulostaako tylsältä? Voin vannoa, että ei ole. Meidän perheestä puolet pelaa Pokemon Go:ta innokkaammin, kaksi satunnaisemmin. Minä pidin Pokemonista liki vuoden tauon laiteteknisistä syistä johtuen (olin Pokemon Go-koukussa jo vuonna 2016) ja kuopus puolen vuoden tauon. Tänä kesänä olemme pelailleet taas paljon ja on kivaa käydä eri paikoissa pelailemassa. Helsingin keskusta on pelaajan paratiisi, kuten Suomenlinna. Itse olen kyllä tiukkana siitä, että pelipaikoille siirryttäessä ei olla nenät kiinni puhelimessa vaan katsellaan maisemiakin ja keskitytään ihan vaan yhdessä olemiseen.

Pokemon Go:ta pelaamassa


500 kilsaa Pokemonia...


Suomessa on jo pitkään vallinnut se ongelma, että lapsia ja nuoria ei saada liikkumaan. Vanhemmat kuskaa urheilijanuoret autolla treeneihin ja loput sitten keskittyy pitämään sohvaa paikoillaan. Ainakin mitä olen kuullut tapahtuvan. Ja sitten kun tuli Pokemon Go, se leimattiin turhana ja vaarallisena pelinä. Menkää vaikka poimimaan marjoja, ne sano...

Turvallisuus tietenkin ennen kaikkea. Lapselle on tehtävä selväksi, ettei Pokemonia pelailla miten ja missä sattuu. Ja mikä parasta: sinun täytyy itse lähteä Pokemon Go-kävelylle lastesi kanssa jolloin itse näet mahdolliset vaaranpaikat omin silmin. Ja voi miten monta kärpästä samalla iskulla: hyötyliikuntaa, raitista ilmaa ja yhteistä kivaa lasten kanssa. (Ja miksei siinä samalla itsekin niitä Pokemoneja katselisi, kun kerran tulee pelipaikoilla hengailtua... Arvaatko jo, miten allekirjoittanut jäi aikoinaan tähän Pokemon Go-koukkuun, hih...)

Meillä on tosi liikkuvaiset lapset. Meillä pyöräillään, skeittaillaan, luistellaan, pulkkaillaan, pelataan fudista, heitellään frisbietä ja skabaillaan mökki-mölkyssä. Sen lisäksi lasten koulumatkat on pitkät eli hyötyliikuntaa tulee ihan joka päivä. Jokin aika sitten tulin kurkanneeksi, että meidän innokkaampi Pokemon Go-pelaaja on liikkunut yli 500 kilometriä Pokemonia pelaten. Jos tässä välissä ei olisi ollut harmillista pitkää taukoa johtuen laiteperäisistä toimitushankaluuksista, olisi hän liikkunut takuulla tuplaten tuon, ellei enemmänkin. Eikä 500 kilsaa ole Pokemon Go:n näkövinkkelistä matka eikä mikään, monet ystäväni ovat köpötelleet yli 2000 kilometriä Pokemonia pelaten. Joten ei kyllä ole mikään turha peli vaan oikein mielenkiintoinen ja ennen kaikkea: ihmiset liikkeelle saava ihmetys!


Annostus: silleen sopivasti


Eilen kävimme pelailemassa Ruttopuistossa, meille sattui tosi ihana ilma ja liikkeellä oli mukavia kanssapelaajia. Että kun sanotaan suomalaisten olevan juroja tuppisuita, jotka eivät puhu eikä pukahda, niin höpö höpö! Oli oikein kiva kuulla millaisia pro-pelaajia oli liikkeellä! Näiltä pitkään pelanneilta oppii aina jotakin uusia kikkakolmosia, joita ei muuten tulisi ajatelleeksikaan, joten jutustelu samanhenkisten kanssa on tärkeää. Ja kyllä ne samanhenkiset aina tunnistaa ;)

Mutta tiedättekö, ei mekään pelata joka päivä. Välillä voi olla viikonkin pelitauko, kun taas jollain viikolla käydään Pokemon Go-kävelyllä perheen kanssa monena päivänä. En näe kännykkäkulttuuria uhkana millekään, niin kauan kun peruselämä sujuu normaalisti. Mutta silti koen että on tärkeää osata tehdä asioita myös ilman teknisiä vekottimia. Haluan, että lapsilla pysyy kynät, kirjat ja hyppynarut kädessä. Ja että voidaan lenkkeillä yhdessä ilman kapuloitakin!

Syksy Helsingissä

Helsinki


Joskus jaksan ihmetellä sitä muutosvastarintaa, mikä kaikkeen uuteen aina sisältyy. Tietyllä tapaa muutosvastarinta on hyväksikin, muutenhan ei saisi kritiikkiä, mutta Pokemon Go:n saama vastatuuli oli kyllä lähes kohtuutonta, nyt kun tätä on pidemmän aikaa nakutellut, niin kivaa hommaahan tämä on. Ehkä ilman lapseni innostusta en olisi näin kiinnostunut tästä pelaamisesta, joten kiitos inspiksestä ja hyötyliikuttamisesta tenavalleni ja kiitos naapurin rouvalle asiantuntija-avusta aina tarpeen tullen!

Onko siellä minun lukijoissani yhtään Pokemon Go-pelaajaa? Halutessasi voit kommentoida, millä levelillä olet, mikä on vahvin tai suosikki Pokemonisi. Ja jos se pelaaja on perheessäsi se pieni, nyt on hyvä hetki alkaa osoittaa kiinnostusta pelaamista kohtaan ja käypä kysymässä nuo tiedot ;)Terveisin, Sari
joka on vasta tasolla 25 ja jonka lemppari Pokemon on Hoot Hoot.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!