Jos sinulla on lapsi, unohda täydellinen joulu!

Lapset tuovat mukaan niin monta muuttujaa myöskin joulun viettoon, että voit unohtaa täydellisen joulun. Mutta pilaako lapset joulun?Joulun pitää olla täydellinen


Monilla tuntuu olevan sellainen käsitys, että joulun pitää olla täydellinen. Joulumielen soisi tulevan jo joulukuun alussa, mutta viimeistään viikkoa ennen joulua. Suomessa pitäisi jouluna olla lunta. Vaihtoehtoisesti voi mennä ulkomaille johonkin lämpimään. Ennen joulua koti pitää olla siivottu kaappien sisäseiniä myöten, matot pyöritetty lumihangessa. Jouluruuat pitää olla itse paistettu ja vain kinkku saa olla vaiheessa jouluaattoaamuyöllä. Ruokaa pitää olla runsain mitoin, perinteistä pidetään kiinni vaikka väkisin: ensin käydään haudoilla, sitten syödään vasta, kun saunassa on ensin käyty. Kaikki ovat onnellisia ja lapset iloitsevat saamistaan lahjoista. Someen postaillaan kuvia onnellisista lapsista piparkakkutaloa rakentelemassa tai joulukuusta koristellen, tonttulakit vinossa.
Joulumieli ei tule - joulu on pilalla!


Minäpä kerron. Jos sinulla on lapsi, unohda täydellinen joulu. Lapset nyt vaan tuovat mukanaan niin monta muuttujaa. Joulun alla et luultavasti ehdi muuta kuin käydä töissä, kuskata lapsia päiväkotiin tai kotiin, harrastuksiin sekä lääkäriin. Lapset imuroivat kaiken maailman influenssat, kihomadot ja norovirukset tietenkin ennen joulua, joten on todennäköistä että voit sanoa heipat Lapin laskettelureissulle tai Balin aurinkolomalle, koska lentokoneen lähtöaikaan vähintään yksi lapsista on pää vessanpöntössä. Äitinä et ole käynyt kaappeja läpi viimeisen muuttonne jälkeen joten turha kuvitella, että se tapahtuisi ennen keski-ikää ja/tai kun lapset on pieniä. Eli alle 18 vuotiaita. Lasten mielenkiintoiset muuttujat tarkoittavat myös sitä, että voit sanoa heipat perinteille: haudalla pitäisi ehtiä käydä ennen taloyhtiön joulusaunaa klo.15-17, mutta kun 13 kiloa uhmaikäistä makaa ja karjuu eteisen lattialla vielä klo.14.30, koska ulkona on kymmenen astetta pakkasta ja haudalle on osin käveltävä, eikä tämä sankari suostu pukemaan haalaria, täytyy perinteitä muuttaa. Joulupöydässä lapset irvistelee ällölle perunalaatikolle ja menevät konttaamaan pöydän alle ja etsimään pudonneita herneitä jotka voi työntää korvaan – jollei oman, niin perheen koiran. Yhtään kelvollista joulukuvaa ei tule, koska valo ei yksinkertaisesti riitä ja kaikki kuvat ovat enemmän tai vähemmän tärähtäneitä, lapset tappelee ja piparit palaa karrelle. Ja kun koitat lohduttaa itseäsi viinilasillisella, ei lapset käy nukkumaan millään. On painajaisia, mietityttää mistä monsterit tulee ja voiko tontut todella kiivetä kerrostalon ikkunoista kurkkumaan?

Eikä edes vielä aatonaattona ole piiruakaan joulumieltä! KOKO JOULU ON IHAN PILALLA! Vai onko?Vanhempi, laske rimaa ja hyväksy tosiasiat


Vanhempi, laske rimaa. Ihan hyvä joulu riittää. Takaan, että joulu tulee siivoamatta ja huhkimattakin. Koska joulun alla imurointiaika menee joululahjaostoksiin ja muihin valmisteluihin. Kaupasta saa tosi hyvää ja valmiiksi tehtyä jouluruokaa. Jos aikataulut menee uhmaraivareiden takia sekaisin, voisiko perinteitä sinä jouluna muuttaa? Ja muista, että kaikki mitä näet somessa, ei aina ole totta. Onko ne valetta? No ei. Tarkoitan sitä, että söpöjen lapset & piparkakku-kuvien takana voi olla pitkät väännöt ja kuvista on rajattu ydinräjähdykseltä näyttävä keittiö pois. Ja jos lapsen kuumemittarin lukema alkaa muistuttaa numeroiltaan varhaista keski-ikää tuntia ennen kentälle lähtöä, ei siinä auta muu kuin hyväksyä se tosiasia. Kiukku ei ainakaan helpota pienen potilaan oloa. Pettynyt saa toki olla, mutta kyllä se joulu tulee kotiinkin.


Joulumieli voi löytyä suklaarasiasta


Ja mikä se joulumieli on? Se on joku rakkaudenkaltainen maaginen tunnetila, mikä toisille tulee jo syyskuussa ja toiset odottaa sen käyvän päähän kuin jäykkä viina. Joulumieli voi tulla pienistä asioista. Täydellisen mehukkaasta jouluomenasta, suklaakonvehtirasiasta. Se voi yllättää kaupan kassajonossa tai illalla hampaita harjatessa. Pääasia on, että älä soimaa itseäsi siitä, että ”nyt ei ole tippaakaan joulumieltä”. Se tulee jos on tullakseen ja siihen saakka ei muuta kuin reippain mielin eteenpäin. Siis niin reippain, kuin vain suinkin pystyy.


Tavoite täydellisen joulun tilalle


Lapset ei pilaa joulua. Lapset tuovat vaan mukanaan muuttujia. Mitä enemmän suunnitelmat menevät päin mäntyä, sitä opettavaisempaa se meille vanhemmille on. Eikä tämäkään tarkoita sitä, että vain lapset aikaansaavat sen, että asiat menee päin mäntyä. Elämä itsessään tuo muuttujia kasapäin, tiedän kokemuksesta, heh heh ;) Mutta kun asiat "ei mene kuin Strömsössä", sitä oppii ottamaan joulun rennommin, eikä korpuksi palanut kinkku ole maailmanloppu. Tai kauppaan unohtuneet punasipulit, kyllä ilman niitäkin voi elää. Sitä osaa arvostaa kaikkea sitä mitä on. Joulut lasten kanssa ovat olleet aivan erilaisia kuin ilman lapsia. Koen, että esimerkiksi kaikki minun joulut on aina olleet hyviä. Niin omassa lapsuudessa, aikuisuudessa kuin nyt vanhempanakin. Tiedostan myös sen, että joskus omat lapset siirtyvät viettämään joulua omalla porukalla, siksi nautin nyt näistä yhteisistä jouluista täysin siemauksin. Kunhan jouluna saadaan viettää stressitöntä yhteistä aikaa, kaikki muu on silkkaa bonusta: imuroitu koti, jouluruuat jne.

Unohda tämä kummallinen konsepti nimeltään "täydellinen joulu". Ota tavoitteeksi omanlainen joulu!


Sari
Kommentit

 1. <3

  kun nuoriso oli vielä pientä, päätimme ystävien kanssa viettää perinteettömän ja aikatauluttamattoman joulun: sellaisen päikkäreiden, pottaharjoittelun ja epäperinteisten jouluruokien joulun.
  Se oli mahtavaa, mutta matkassa oli yksi valtavan suuri mutta: siitä tuli lapsukaisille Ainoa Oikea Täydellinen Joulu, mikä tarkoitti sitä, että kahlitsimme itsemme kiinni uuteen, joskin ihan mukiinmenevään, hälisevään mutta silti yllättävästi minuuttiaikataulutettuun perinteeseen.

  Kun lapset kasvoivat ja isovanhemmat vanhenivat, totesimme yhdessä ystävien kanssa, että on aika purkaa lapsiperhejouluperinne ja siirtyä nauttimaan vanhusten kanssa perinteis-perinteisestä joulusta, meinasi nuoriso mennä tyystin lakkoon: "aina jouluna me..." (levitämme lelukaappien sisällön lattialle /jäämme kielestä kiinni pihan roskikseen /menemme pulkkamäkeen/tmv)

  Tänä vuonna vietämme joulua isovanhempien ja isoisovanhemman kanssa, luvassa on mm. äärettömän epäperinteinen joulutietokilpailu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja teillä onkin ollut mielenkiintoiset joulukuviot! Ja hih, nyt tämä uusi äärettömän erpäperinteinen joulutietokilpailuhan kuulostaa kivalta!

   Ihanaa joulua teille <3

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus! Ei ole ollut ihan helppoa tuo täydellisen joulun tavoittelusta eroon pääseminen. Varsinkaan, kun se ei edes ollut täysin tietoista. Nyt meillä on valmisteltu joulu ilman, että kukaan on saanut raivareita tai pinna kiristynyt liikaa.

  Rennon mukavaa joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja ihana kuulla, että siellä teillä joulun valmistelut sujuivat leppoisissa merkeissä <3 Ja olet aivan oikeassa - näinhän se tuntuu olevan, että tämäkin on helpommin sanottu kuin tehty ;) Oli kyl hyvä joulu, laitetaan kirjoihin ja kansiin ylös!

   Mukavaa loppuvuotta sinne teille - vuoden viimeinen torstai käsillä, iiks!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?