Nyt loppui uudenvuoden juhlinta: rakettien ampuminen halutaan kieltää!

Nyt Suomessa ajetaan ilotulituskieltoa kansalaisaloitteella. Loppuiko nyt uudenvuoden juhlinta teidänkin perheessä?

Uudenvuoden ilotulitukset
Kuva: Pixabay

Aamulla hieraisin silmiäni, kun näin uutiset. Nyt on pistetty pystyyn kansalaisaloite, jonka tavoitteena on lopettaa ilotulitukset, koska niiden valot ja äänet stressaa eläimiä. Siis mistä on oikein kyse?

Kansalaisaloitteella haluttaisiin rajata ilotulitusrakettien ampuminen vain ammattilaiskäyttöön. Miksikö? 

No yhtenä syynä on tietenkin se, että ilotulitteista lähtevät äänet ja valot stressaavat eläimiä. Mutta  ne aiheuttavat myös ihmisille haittaa, kuten erilaisia vammoja: käsiin, kasvoihin ja tietenkin silmiin. Kansalaisaloitteen mukaan kolmannes ilotulitteista silmävammoja saaneista on lapsia. Miten se on mahdollista? Koska raketit pystytetään huolimattomasti laukaisualustalle? Koska ilotulitteita päätyy lasten käsiin? Koska ilotulitteita päätyy ajattelemattomien ihmisten käsiin ja niitä ammutaan ihmisiä kohti?

Meidän perhe käy joka vuosi katselemassa kun muut ampuvat ilotulitusraketteja. Joka ikinen vuosi jonkun raketti sinkoaa sinne, minne ei pitänyt. Ja minähän olen tietysti se nolo mutsi, joka pakottaa lapset käyttämään suojalaseja uudenvuodenaattona ulkoillessamme. Ihan vaan koska niin monta kertaa on käynyt "hupsistarallaa", noille muille nimittäin. Me emme itse ammu raketteja. Koska minä en luota rakettien turvallisuuteen. Semmoista säätämistä on noiden tähtisadetikkujenkin kanssa, joten on parempi jättää rakettihommat muille. Tiedostan myös, ettei ilotulitusraketin roskat katoa mitenkään "kuin pieru saharaan" vaan ne muovit, pahvit ja muut putoavat suoraan maahan. Ja jonkunhan ne on kerättävä. Enkä minä viitsi roskata. Tsori.

Mutta mitäs nyt, kun uudenvuodentinaa ei saisi enää valaa, kun ne hopeanharmaat möykyt ovatkin hirveän myrkyllisiä ja vaarallisia? Ilotulitusrakettien ampumista ei vielä ole kielletty, mutta onhan se nyt sanomattakin selvää, että jollain aikataululla ne tullaan kieltämään yksityiskäytöstä ja dedikoimaan tosiaan vain ammattilaiskäyttöön. Miten me sitten juhlitaan uutta vuotta, kun kaikki kiva on joko pahasta tai kielletty?


Mitä sinä ajattelet?

Pitäisikö ilotulitusrakettien ampuminen kieltää (yksityishenkilöiltä)?


Sari
Kommentit

 1. Minusta tuo on vähän epäreilua niitä kohtaan, jotka osaavat turvallisesti ja asiallisesti käsitellä ilotulitteita. Eihän täällä kielletä alkoholin myyntiäkään vaikka se aiheuttaa kamalasti haittaa ja vahinkoja. En itse ammu raketteja mutta tykkään katsella niitä ikkunasta. Minulla on eläimiä joilla on hermot kohdillaan, joten ne eivät häiriinny paukkeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tämäpä juuri, aihe kirvoittaa mielipiteitä puolesta ja vastaan! Alkoholinäkökulma on ihan relevantti! Jään mielenkiinnolla seuraamaan kansalaisaloitteen etenemistä.

   Poista
 2. Tavallaan ymmärrän tuon aloitteen varsinkin turvallisuusnäkökulmasta mut toisaalta jos ja kun ne kielletään niin kyllä se vähän tylsää on 🤔 me ollaan pari kertaa ostettu muutama rakettijuttu itse kun mies on toivonut. Enkä ole itse ollut koskaan missään läheltä piti tilanteessa rakettien osalta. Sen sijaan pienenä mulla on palanut useampiin rukkasiin reikä tähtisadetikuista 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja näinhän se on: osaavissa käsissä raketit on ihan OK. Ja tähtisadetikut on minustakin hurjia, meillä ei ollut niitä kun lapset olivat pieniä, vasta nyt myöhemmin ollaan niitä jokunen ostettu, lähinnä kuvausjuttuihin vain. Nekin pitää muistaa kerätä jälkeenpäin talteen ja metallinkeräykseen (makuutan niitä aina hetken lumihangessa ennen roskiin laittoa, ettei ne vaan jää kytemään - olen oikea epäileväinen-elli...) No, katsotaan miten aloitteen sitten jatkokäsittelyssä käy :)

   Poista
 3. Tinan voi korvata mehiläisvahalla, testattu on ja toimii. Raketeissa puolestaan on selvä ekologinen ongelma. Sen lisäksi, että roskaa päätyy luontoon ihan järjetön määrä (ihan oikeasti, kuka meistä voisi taskustaan viskoa vastaavan määrän roskaa vaan maahan?!), myös niiden valmistaminen ja kuskaaminen kuluttavat luonnon varoja. Omasta mielestäni turhaan. Aiheesta voi totta tosiaan olla montaa mieltä, mutta itsellä ympäristöarvot menee edelle ja olin kiitollinen huomatessani, että aloitteessa on kohta tarvittava määrä nimiä. On kai sitä muitakin tapoja juhlia kuin sulattaa tinaa tai ampua raketteja? Tai ainakaan en itse ole kaivannut kumpakaan ja ihan hauskaa on ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin, hyvä kommentti ja kiitos siitä! Nyt vaan jäämme seuraamaan, miten aloite lähtee etenemään eteenpäin :)

   Poista
 4. Kyse ei vaan aina ole siitä osaako raketteja käsitellä vastuullisesti. Markkinoille eksyy aina viallisia raketteja, jotka aiheuttavat vaaraa.
  Kyse on räjähteitä ja mielestäni kaikkia räjähteitä saisi käsitellä vain alan ammattilaiset.
  Ammattilaisten ilotulituksissa sattuu vahinkoja vain äärimmäisen harvoin kun taas normi kansalaisten ampuessa vahinkoja on satoja joka uusi vuosi.

  Eli ehdottomasti ammattilaisten haltuun räjähteet ja uutena vuotena voi ihailla lähintä kaupungin järjestämää tulitusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet tässä ihan oikeassa, että markkinoille eksyy viallisia raketteja ja vaaraa voi tosiaan aiheutua muullakin tavalla kuin käsitellessä. Kiitos siis tämän näkökulman tuomisesta keskusteluun. Onhan se jännä, että raketit on vuosi vuodelta suurentuneet ja riskit tietysti sitämyöten kasvaneet. Jos tätä aloitetta ei olisi, millaisissa mittakaavoissa mentäisiin 10 vuoden päästä? No, katsotaan nyt miten aloite etenee. Mielenkiinnolla jään odottamaan :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!