Epäisänmaallinen tunnustukseni: käyn saunassa 9 vuoden välein

Jos suomalaisten kansallisurheilulaji on tuo kaikkien, ah, niin rakastama hiihto, niin suomalaisten kansalaislaji lienee sitten saunominen.

Kävin perjantaina saunassa 9 vuoden tauon jälkeen. Kuinka epäisänmaallista!

[ Meikitön after-saunaselfie. Ja niin hitokseen vaalennusta ja filtteriä, kun naama oli niin punainen. ]


Italialainen vastarannan kiiski


Olen aina kokenut olevani vähän se vastarannan kiiski, joka ei uikaan samaan suuntaan kuin muut fisut. Aikoinaan, kun nuorena neitona lähdin ensimmäiseen työpaikkaani, siellä eräs uusi kollega katseli minua hetken ja kysyi sen jälkeen, että onko minulla kenties juuret Italiassa? Kuulemma näytin ihan italialaistaustaiselta. Johtui kenties pitsakummustani. Jotenkin en edes osannut häkeltyä kysymyksestä, koska siinä missä jotkut vitsailevat että heiltä puuttuu esimerkiksi kotiäitigeeni, minulta puuttuu suomalaisuusgeeni.

Minä en harrasta mitään perinteisiä suomilajeja: en seuraa hiihtoa (enkä hiihdä), en grillaa tikun nokassa perushiillos-makkaraa, en käytä sukkia sandaaleissa, en ole fanaattinen pesiksen tai mäkihypyn kannattaja. Enkä mä sauno. 


Olen saanut suomalaisen saunakasvatuksen


Kyllä mä olen saanut ihan sen perustavaa laatua olevan suomalaisen kasvatuksen, johon kuului jokaviikkoinen sauna ensin kerrostaloyhtiön kellarisaunassa ja sittemmin omakotitalon omassa saunassa. Muistan vaan sen hetken elävästi, kun oivalsin siellä tulikuumassa kökkiessäni, että hei munhan ei ole pakko saunoa. Ja sittemmin en juurikaan ole saunaan astunut muuta kuin jos se on ollut talon ainoa pesupaikka.

Katselen saunomista ulkomaalaisten silmin: eli te (muut) suomalaiset ihan innoissanne menette hirvittävään kuumaan huoneeseen, jossa naama sulaa, persaus kärventyy lauteisiin ja parhaimmillaan mäiskitte toisianne koivuista tehdyillä vihdoilla? Niin ja juoksette tulikuumasta huoneesta lumihankeen pyörimään? Ei. En mä nyt vieläkään käsitä, mikä tässä on niin hienoa. You crazy Finns!

Mutta koitappa sanoa jossain illanistujaisissa, että ei kiitos, minä en sauno. Se on vähän sama kuin sanoisi, että "ei kiitos, en juo viinaa". Tai että hiihto pitäisi kieltää lailla. Olen saanut osakseni paljon mulkoilevia katseita, humoristista kummeksuntaa ja mielenterveyteni epäilyä. Onko järki sätkinyt päästä lopullisesti? Se voi olla pienestä kiinni. Suomessa saunan kokoisesta asiasta.


Ei se sauna aina rentouta. Saunoppa elohiirten kanssa!


Meillä oli silloisessa kodissa sauna kun lapset olivat pieniä, taisin siellä jokusen kerran käydä. Saunakokemus pienten lasten kanssa vasta olikin kokemus isolla koolla, kun piti vahtia pienessä kuumassa huoneessa, ettei  kumpikaan vekara ehdi lyödä näppejä kiukaaseen ja vaipaton vallattomuus aikaan sai sen, että vessavahinkoja sattui vaikka kuinka oltaisiin pottailtu etukäteen. Kuulemma saunominen on rentouttavaa. Sanoo siis selvästikin ihmiset jotka eivät ole pienten elohiirten kanssa saunoneet! Saunominen kehitti ninjamaiset refleksit, sai aikaan hillitöntä verenpainetta ja pakollisti saunan jynssäyksen liki jokaisen rentoutushetken jälkeen. Se, että kaaduin sänkyyn ja nukahdin samantien ei tarkoita että se saunominen olisi ollut niin älyttömän rentouttavaa ;)

Perusperjantaisauna


Sittemmin me olemme muuttaneet pari kertaa ja asuneet saunattomissa kodeissa, kunnes nykyisessä taloyhtiössämme on sauna. Minä en ole saunan perään haikaillut, mutta tuo perhe. Onneksi heillä on ollut mahdollisuus saunoa mummolassa ja mökillä.

Nyt tänä vuonna, viiden vuoden tässä asumisen jälkeen, varasin vihdoin ja viimein meille oman saunavuoron. Perusperjantaisauna. Parilla ekalla kerralla tein niin, että tuuppasin perheen saunaan ja sain hetken aikaa olla yksin.

Huomasinpas, että kun perusmeteli puuttui, meidän kello tikittää. Ja kovaa tikittääkin.


Kyllä suomalaiset on saunakansaa


Mutta kolmannella kerralla ei auttanut pyristellä vastaan vaan oli pakko mennä. Liki yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Siellä pienessä, kuumassa kopissa istuessani mietin, naama sulaen ja persaus laudeliinassa sihisten, että ei se ole muuttunut mitenkään maagiseksi kokemukseksi. Naamaa punotti ja innokas naapuri kolisteli ovella, kun olisi ilmeisesti halunnut saunoa joko mun kanssa tai muuten vaan ei osannut tulkita kelloa.

Koska tämä saunahomma oli minusta niin huvittava, pistin ennakkosaunakuvan Instagramiini (@SARONBLOGI) ja kysyin että milloin viimeksi te muut olette käyneet saunassa?

Sain tosi hyviä vastauksia ja kyllä heittämällä valtaosa vastaajista oli käynyt viimeksi saunassa viimeisen viikon sisällä. Kyllä suomalaiset siis on saunakansaa! Sain lisäksi hauskoja privaattiviestejä, joissa kummasteltiin tätä vuosien saunomattomuutta, epäiltiin suomalaisuuttani ja sitä onko mulla järki tallessa, heh heh! Kiitos, siellä oli tosi hauskoja juttuja! Vain muutama tunnusti, ettei ole saunonut vuoteen tai että ei sauno ollenkaan. Kivaa, minulla on siis sielunsisaria silläkin saralla! Hyvä me saunomattomat! Pidetään jatkossakin saunahimot kurissa ;)

Nähtäväksi jää, menenkö saunaan perjantaina vai vuonna 2028. Haha!


**

Saunotko sinä?

Sari


Kommentit

 1. Olipa hyvä juttu! Muutimme nykyiseen asuntoon heinäkuussa ja emme ole saunoneet kertaakaan! Emme ole mieheni kanssa saunaihmisiä ollenkaan! Molemmat olemme saaneet saunakasvatuksen ja molempien kotona on vieläpä puukiukaat eli hyvät löylyt. Kun vierailemme mummolassa käymme kyllä "saunassa" mutta ei monestikkaan löylyissä. Ja herättää todella paljon ihmetystä tämä meidän saunomattomuus. Monesti ihan nolottaa sanoa että ei saunota kun on niin perisuomalainen juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IHAN MAHTAVAA! Ihana kuulla että siellä on sielunsisaruksia oikein kaksin kappalein! :D Ymmärrän todellakin tämän, että ei meinaa pystyä sanomaan, että kiitos me ei saunota. Se kun vaan niin kuuluu tähän kummalliseen kulttuuriin. Ehkä tässä täytyy perustaa joku "ihmiset irti saunasta"-liike ;)

   Mukavia talvipäiviä sinne teille!

   Poista
 2. Ennemmin kylpy, kuin sauna. Vaikka tykkään kyllä meidän puusaunan löylyistä. Mutta hitsi kun on alhainen verenpaine, niin saunominen ei aina nappaa sen takia, tulee niin vetelä olo. Tosin kylvystäkin sama homma.

  Oikein kivaa uutta viikkoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja joo, kylpy on kyllä ihana juttu! Aina kun on mahdollista päästä vaahtokylpyyn, teen sen! Siinä lilluskelussa on vaan sitä jotakin <3

   Ihanaa viikkoa sinullekin Tiia <3

   Poista
 3. Saunomisessakin on monta tapaa. Ei ole yhtä oikeaa. En tiedä onko taloyhtiöissä mahdollista säätää vastusta itse,toivottavasti! Ei siellä saunassa aina tarvi olla 80 astetta lämmintä. Ihanan rentouttavan saunan voi saada esim 60 asteen saunassa jossa on miedot löylyt. Meillä puusauna pihalla, 80 tuntuu monesti liian kuumalta. 70 sopiva ja jos haluaa vain nautiskella miedoista löylyistä, 60 tai vähän yli paras. 60 ei saa kunnon löylyjä joihin on saattanut tottua joten muulle perheelle ehkä hieman liian alhainen lämpötila.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja hyvää analysointia saunalämmöistä! Koska en ole saunatyyppi, en ole tullut ajatelleeksikaan, että lämpötiloilla olisi merkitystä. En tiedä onko meidän taloyhtiön saunassa edes lämpömittaria! Täytyypä käydä kurkistamassa. Puusauna ja 60 astetta kuulostaa muuten houkuttelevalta - jopa lempeältä! Kiitos kun avasit tätä asiaa hieman tarkemmin tällaiselle saunakeltanokalle! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!