Mitä jos teistä tulisikin tukiperhe?

Kaupallinen yhteistyö: SOS-Lapsikylä

Suomessa noin joka kymmenes lapsi tarvitsee lastensuojelun tukea. Yksin ei kuitenkaan tarvitse pärjätä hankalassakaan tilanteessa, vaan perheen on mahdollista saada varhaista tukea. Yksi varhaisten tuen muodoista on tukiperhe. Tukiperheet ovat ihan tavallisia perheitä, jotka auttavat suurin piirtein yhden viikonlopun ajan kuukaudessa, juurikin niitä varhaisen tuen tarpeessa olevia lapsia ja perheitä. Eli ihan tavallisia perheitä.

SOS-Lapsikylä tukiperhevanhemmuus


Tavallisenkin perheen arki voi tuntua rankalta

Vuosien varrella olen jutellut melko monen vanhemman kanssa ja meillä kaikilla on ollut sellainen yhdistävä tekijä, että välillä perhearki tuntuu tosi rankalta. Vaikka olisi saanut maailman ihanimman lapsen tai lapset, silti voi tulla eteen tilanne, kun tuntuu, että nyt minä en jaksa. En vaan jaksa. Minäkin olen tuntenut joskus niin.

Sen myöntäminen, että perhearki tuntuu rankalta, voi olla vaikea myöntää. Koitetaan mennä "suomalaisella sisulla" eteenpäin, sillä omaa "heikkoutta" on vaikea myöntää. Vaikka eihän se, että tunnustaa tarvitsevansa apua, ole edes mikään heikkous. Ja onhan meillä olemassa lastensuojelu, mutta monet ihmiset kokevat sen melkoisena mörkönä. Ei uskalleta sanoa ääneen, että en jaksa, koska pelätään, että lapsi viedään silloin pois. Vaikka nimenomaan häntä ei viedä.

Minusta olisi vanhemmuuden tärkeä taito osata tunnistaa, tuntuuko arki vain joskus rankalta. Jos se tunne tulee ja menee pois, se on ihan normaalia. Mutta jos arki muuttuu sellaiseksi ”taisteluksi” päivästä toiseen, olisi hyvä voida myöntää, että nyt minä en ihan oikeasti jaksa. Minä ja meidän perhe tarvitsemme apua.

Ja apua on tarjolla.

SOS-Lapsikylä tukiperhevanhemmuus

Tavallisellakin perheellä voi olla avuntarve

Avuntarve voi tulla yllättäen. Voi tulla ero, muutto työn perässä uudelle paikkakunnalle, jossa ei olekaan sosiaalista verkostoa tai elämän tilanne muuttuu jollain muulla tavalla raskaaksi. Näitä kaikkia edellä mainittuja asioita voi tapahtua ihan tavallisille ihmisille, ihan tavallisille perheille. Kenelle vaan. Voi tuntua, että on ihan yksin ja että on jaksamisen äärirajoilla.

Tiesitkö, että on mahdollista saada varhaista tukea niihin vaikeisiin elämäntilanteisiin? Kun vanhempi käy vaikkapa hankalaa eromylläkkää läpi: koittaa järjestellä käytännön asioita ja selvitellä pään- ja sydämensisäistä tunnemylläkkää, voi käydä niinkin, että lapsi jää vähemmälle huomiolle, kun arki muuttuu yhdeksi mytyksi.

Yksi varhaisen avun tukimuodoista esimerkiksi juuri tuollaisiin tilanteisiin on tukiperhe.

Iloinen lapsi

Lapsen tukiperhe

Tukiperhe toimii niin, lapsi (tai lapset) saa itselleen tukiperheen, jonne lapsi (tai lapset) pääsee viettämään aikaa noin yhden viikonlopun kerran kuukaudessa. Tukiperhe tarjoaa lapselle ihan tavallista elämää sen tukiperheviikonlopun aikana. Eli ruokaa, lepoa ja mukavaa puuhastelua yhdessä. Se ihan tavallinen arki on lapsille tärkeää, koska oman perheen tilanne on voinut olla haastava jo pidemmänkin aikaa ja vanhemman aika on mennyt muihin arkisiin asioihin, kuin lapsen kanssa olemiseen. Tavallinen arki tuo lapselle turvallisuuden tunnetta ja vakautta elämään. Ja senhän tietää itsekin, että ne arkisimmat asiat on lapsista usein parhaita, vaikkakin ne on juuri ne mitkä muussa kiireessä voi jäädä muun elämän jalkoihin. Tiedäthän tämä yhtälön: lapsi, kumpparit, vesilammikko? Ei siihen arki ilotteluun muuta tarvita. Paitsi toki aikuinen kumppareineen ja ei muuta kuin mukaan loikkimaan!

SOS-Lapsikylä Suomessa

Tukiperheen hyödyt vanhemmalle

Sillä aikaa, kun lapsi (tai lapset) viettää aikaa tukiperheen kanssa, vanhempi tai vanhemmat voivat esimerkiksi hoitaa tärkeitä asioita joita ei lasten kanssa ehkä voisi hoitaa. Tai he voivat ihan vaan levätä ja ladata akkuja. Sekin, että on silloin tällöin mahdollisuus saada lapselle hoitaja, omien akkujen lataamiseksi, on hyvä asia. Mutta tukiperheen kanssa tukisuhteesta tulee säännöllinen. On varmasti helpottavaa suunnitella arkea eteenpäin, kun tietää, että vaikkapa joka kuukauden toinen viikonloppu on se, kun lapsi pääsee tukiperheeseen viettämään mukavaa aikaa ja saa itse hengähtää. Yhdellä viikonlopulla voi olla käänteentekevä vaikutus koko perheen elämään.

SOS-Lapsikylä auttaa perheitä

Ketkä voi hakea tukiperheeksi?

SOS-Lapsikylä tukiperheeksi haetaan ihan tavallisia perheitä. Tukiperheellä voi olla maatila tai vaikka kerrostalokoti. Lapsiakaan ei tarvitse olla ennestään. Täytyy vain olla vakaa elämäntilanne, johon voi toivottaa tervetulleeksi uuden ihmisen. Täytyy olla tahtoa tutustua uuteen ihmiseen ja uskallusta sitoutua tukiperhevanhemmuuteen.

On olemassa myös ammatillisia tukiperheitä, joissa edellytyksenä sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan koulutus vähintään sinulla tai puolisollasi. Muutoin vaatimukset ovat samankaltaiset, kuin tavallisen tukiperheen osalta.

SOS-Lapsikylä tarjoaa tukiperheeksi haluaville perheille kattavaa valmennusta, tukea ja apua koko tukiperhevanhemmuuden ajan. SOS-Lapsikylä hoitaa tukisuhteen valmistelun (kaikki alun valmistelevat toimet) eikä perhettä jätetä tukiperhesuhteen synnyttyä yksin vaan yhteydenpito ja konsultaatiotuki jatkuu koko tukiperhevanhemmuuden ajan. Tämän lisäksi tukiperheelle maksetaan korvausta tukiperhevanhemmuudesta.


SOS-Lapsikylä tukiperhevanhemmat ja kaikki lapset

Meistäkö tukiperhe?

En kutsu turhaan meidän perheemme elämää ruuhkavuosiksi. Se on sitä töiden, ruokakaupan, koulun ja harrastusten välissä suhaamista, pääsääntöisesti tukka putkella. Minäkin tunnen joskus riittämättömyyden tunnetta: olenko tarpeeksi läsnä?

Mutta minusta tuntuu vahvasti siltä, että tulevaisuudessa voisin hyvinkin avata kotini ja sydämeni lapselle, joka kaipaa tukiperhettä. Mietin myös, että yksi elämäni helpoimmista vuosista oli se, kun esikoiseni oli 3 ja kuopukseni oli syntynyt. Enpä silloin tiennyt mitään tukiperhetoiminnasta, mutta silloin minulla olisi ollut hyvinkin aikaa useammallekin lapselle. Koska silloin arki oli sitä tasaista: keinumista, hiekkakakkuja, kotona leipomista, ruuanlaittoa, päiväunia, iltasatuja ja sen sellaista rutiininomaista, ihanaa ja kiireetöntä.

Tiedän olevani hieman höpsähtänyt vanhempi, kun ajoittain koen haikeutta tulevaa kohtaan. Lapseni kasvavat ihan hirmuista vauhtia. Vielä koittaa se aika, kun he lentävät pesästä pois. Silloin minulla ei ole mitään muuta kuin aikaa. Se tuntuu melko hurjalta, kun nyt on tottunut siihen, että kotona on aina vilskettä ja vilinää. Mutta tuntuu kutkuttavalta ajatukselta, että silloin voin antaa aikaani niille, jotka sitä tarvitsevat.

SOS-Lapsikylä tukiperhevanhemmuus


Mitä jos teistä tulisikin tukiperhevanhempia?

Tukiperheistä on huutava pula. SOS-Lapsikylän sivuilla kerrotaan, että Suomessa noin joka kymmenes lapsi tarvitsee lastensuojelun apua. Se tarkoittaa siis sitä, että varhaisten tuen tarvetta ilmenee aika monissa perheissä.

Jos vaan tunnistat, että ehkä teidän perheessä olisi tilaa vielä yhdelle tai vaikkapa muutamalle lapselle, niin ilmoittaudu tukiperheinfoon. Tukiperheitä toimii ympäri Suomea ja tukiperheinfojakin järjestetään monilla paikkakunnilla. Tämä on teidän mahdollisuutenne tehdä hyvää.

Sitä sanotaan, että jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Tukiperhevanhemmuudesta on valtavasti iloa joka suuntaan: tukiperhevanhemmuus itsessään on palkitsevaa, kun saa tutustua mahtavaan ihmiseen ihan lähietäisyydeltä. Lapset taas nauttivat huomiosta ja mikäpä olisi sen ihanampaa kuin saada olla keskipisteenä koko viikonlopun ajan. Ja kuinka onnelliseksi teette toisen perheen, jossa voidaan hengähtää hetki kun tietää, että oma lapsi on turvallisissa olosuhteissa viettämässä ihan tavallista, mukavaa viikonloppua?

Lue lisää tukiperhevanhemmuudesta SOS-Lapsikylän sivuilta.


**

Mitä ajatuksia tukiperhetoiminta herättää?

Voisiko teistä tulla
tukiperhevanhempia?


Sari


*Blogikirjoituksen kuvat on tehnyt 11-vuotias tyttäreni, joka halusi kantaa kortensa kekoon tässä tärkeässä asiassa, piirtämällä tukiperheen, ihan kaikkine lapsineen


Kommentit

 1. Toimimme useita vuosia useammalle saman perheen lapselle tukiperheenä ja nautimme ajasta. Ryhdymme todennäköisesti uudelleenkin tukiperheeksi. Tosin silloin olemme yhteydessä suoraan kuntaan, sillä itse koimme kolmannensektorin kautta tapahtuvan toiminnan kankeaksi ja hankalaksi. Kun mukana oli "ulkopuolinen" taho oli meitä aika joukko; lapsi perheineen, heidän työntekijänsä, meidän kolmannensektorin työntekijä ja me. Tiedonkulku takkusi usein ja kokouksia oli haastava sopia. Eli ensi kerralla pudotamme välistä yhden portaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja ihana kun avasit teidän kokemuksianne. Ymmärrän, että kolmassektori voi olla haastava kuvio - muistattehan antaa aina palautetta eteenpäin, koska missään nimessä tarkoitus ei ole pistää kapuloita rattaisiin vaan prosessit on luotu kehitettäviksi!

   Voi että, tulen niin iloiseksi voidessani lukea teidänlaisista perheistä, jotka uskaltavat lähteä tukiperheeksi. Kiitos kun olette ❤

   Poista
 2. Tukiperhe on ihana asia niille joilla ei tukiverkkoa juurikaan ole. Meille ehdotettiin tukiperhettä jo kun poika oli kaksi vuotta, mutta silloinen sosiaali täti sanoi että on muitakin perheitä jotka tarvii enemmän kuin me. No meni muutama reilu vuosi eteenpäin, vaihtui sosiaali täti ja päästiin tukiperhe jonoon, odotettiin odotettiin melkein kaksi vuotta kunnes sain puhelin soiton että meille on löytynyt perhe, itkin ilon kyyneleitä. Perhe on vanhempi pariskunta, omat lapset aikuisia, ja on lapsenlapsiakin. Ja nyt meillä melkein kaksi vuotta ollut tämä perhe. Kaksi kertaa kuukaudessa onneksi saimme tämän. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihanaa, kuulostaa aivan täydelliseltä tämä teidän tukiperhe ja kaksi kertaa kuukaudessa on ihana juttu ❤ Huomaan, että olet ihan hitsin ihana äiti ja olen niin iloinen, kun saat mahdollisuuden huilahtaa pari kertaa kuukaudessa ja poitsu saa silloin laatuaikaa niiden toisten turvallisten aikuisten kanssa. Olen tosi iloinen teidän puolesta ❤

   Poista
 3. Tosi hyvä kirjoitus. Mua kiinnostais tämä ehkä joskus tulevaisuudessa, kun nuorin näistä omista viidestä on vähän vanhempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos ❤ Pidetään näistä tukiperhehaaveista kiinni ❤

   Poista
 4. Mietittiin tätä ennen meidän Neitiä ja varmaan mietitään uudelleen kun hän on vähän vanhempi kuin ton vuoden. Arvokasta työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla Satu ❤ Mitä olen sinun äiteilyä somen kautta seuraillut, olet ihana äiti ja teillä taitaa olla niin harmoninen perhe, että teistä olisi varmasti tukiperheeksi ❤

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!