5 syytä miksi lapselle kannattaa lukea sekä kirja-arvostelussa Moksu ja Avaruus-Osmo

*Kirja saatu: Minerva Kustannus Oy

Lukeminen lapselle kannattaa aina. Mutta lukemisesta ei kannata ottaa paineita. Ei tarvitse lukea tuntikaupalla joka päivä, jos se ei tunnu luontevalta. Riittää, kun luette silloin kun ehditte, vaikka vartin kerrallaan. Ja tämä Moksu-kirja kannattaa ottaa haltuun, lue miksi! ;)

Minerva Moksu ja Avaruus-Osmo Annukka Kiuru

Kiva, kun sinä tulit lukemaan tätä blogipostausta. Huomaatko miten hienoa? Sinä osaat lukea!

Moni luulee, että lukutaidottomuus ei koske suomalaisia. Mutta fakta on se, että vielä tänä päivänäkin meillä on paljon suomalaisia (eri lähteet kertovat erilaisia lukuja), jotka eivät osaa lukea. Mieti! Suomessa! Lukutaito ei ole itsestäänselvyys. Ja siksi siitä, että osaa lukea, kannattaisi iloita, ihan päivittäin.

Annukka Kiuru Sirkku Linnea

Me saimme luettavaksi Minervan uuden ihanan lasten kirjan nimeltä Moksu ja Avaruus-Osmo. Se on ihana kertomus pehmoisesta puuvillapupusta, joka kohtaa Avaruus-Osmon. Löytyyköhän heille yhteinen kieli, vaikka Avaruus-Osmon antennia pitikin hieman virittää? Ja mitä sen jälkeen tapahtuu? Tämä tarina kannattaa lukea.

Minerva Moksu ja Avaruus-Osmo

Etten paljastaisi tarinasta liikaa, kerrottakoon, että Annukka Kiurun teksti on helppoa ja soljuvaa. Kirjan kohderyhmänä on 2-7 vuotiaat, mutta meillä kirjan nappasi luettavaksi 11-vuotias, jolle kieli oli helppoa ja tarina oli mukaansa tempaava. Tarinan kirjaimet olivat riittävän suuret ja sivukohtainen rivimäärä sopivan pieni, joten se sopii hienosti pienten lasten lukuhetkiin ja esimerkiksi lukemaan opettelevalle lapselle.

Minerva Moksu ja Avaruus-Osmo Sirkku Linnea

Kirjan kuvista vastaa Sirkku Linnea. Kuvat ovat lempeitä ja pehmeitä, joiden pariin on ihana pysähtyä tekstin lukemisen välissä. Pidimme kirjassa erityisesti värien pehmeästä yhdistelystä ja sopivan yksityiskohtaisesta kuvituksesta, joka kuitenkin jätti myös tilaa omalle mielikuvitukselle.

Minerva Moksu ja Avaruus-Osmo


Viisi syytä, miksi lukeminen lapselle kannattaa


Jokaisella vanhemmalla on "omanlaiset intressit" mitä lasten kanssa puuhasteluun tulee. Joku tunnistaa olevansa elementissään, kun tehdään palapeliä, eikä oikein viihdy nukkeleikeissä. Joku toinen taas nauttii piirtämisestä, kun taas ulkopelit eivät maistu samalla tavalla. On kuitenkin joitain asioita, joita kannustan vanhempia tekemään yhdessä lasten kanssa ja yksi niistä on lukeminen.

Listasin viisi havaintoa, jotka olen tehnyt ja miksi lukeminen lapselle kannattaa.

1. Jakamaton laatuaika
Arki voi olla melkoista hullunmyllyä töiden, päiväkodin, koulun, harrastusten ja ihan sen tavallisen arjen välissä. Vartti laatuaikaa on pieni suuri investointi: silloin ehtii hyvin tarttua kirjaan ja sitä on luontevasti läsnä lapsen kanssa. Sitä elää ihan huomaamattaan siinä hetkessä, koska sitä keskittyy tekstiin, eikä aikuisen mieli vaeltele esimerkiksi tekemättömissä kotitöissä.

2. Lisää sanoja sanavarastoon
Mitä "rikkaampaa" kieltä kuulee, sitä enemmän karttuu sanoja sanavarastoon. Mitä enemmän sanavarastoa karttuu, sitä parempi viestijä lapsesta tulee. Kookas sanavarasto helpottaa myös omien tunteiden ilmaisemista, koska on sanoja joilla kertoa, että tästä minä pidän tai tästä minä en pidä tai näin minä ajattelen.

3. Lukutaito paranee
Lukutaito on todella tärkeä taito ja yksi koulumaailman keskeisimmistä taidoista. Kun lukutaidon saa haltuun ja lukee enemmän, lukemisesta tulee sujuvampaa ja se innostaa lukemaan lisää. Koulussa itseilmaisu on helpompaa, kun saa tekstistä selvää lukemalla ja osaa ilmaista itseään sen kartuttaman sanavaraston avulla.

4. Rauhoitutaan yhdessä
Arkinen tekeminen on usein melkoista hyppelyä asiasta toiseen, niin aikuisilla kuin lapsillakin, mutta kun tartutaan kirjaan, kannattaa ottaa tavoitteeksi lukea sitä vaikka sen vartin verran. Pitäisiköhän lanseerata lukuvartti joka kotiin? On oikeasti tärkeä taito, että lapsi osaa rauhoittua kuuntelemaan, kun aikuinen lukee. Ja on aivan yhtä tärkeää, että aikuinen kuuntelee, kun lapsi lukee, koska jokainen lapsi haluaa tulla kuulluksi, myös tällä osa-alueella.

5. Lisää mielikuvitusta
Lukemisella on ainakin meillä suora vaikutus mielikuvitukseen. Kun kotona tai koulussa on kuullut jonkun kutkuttavan kivan tarinan, se innostaa tarinointiin kotona. Kotona kynäillään mitä mielikuvituksellisempia tarinoita, joihin saattaa kytkeytyä syvällinenkin sanoma. On hienoa, kun lapsi oppii ilmaisemaan itseään myös kirjoittamalla. Se on tärkeä taito, josta tulee hyötymään koko loppu elämän ajan.

Minerva Moksu ja Avaruus-Osmo

**

Tuntuu tosi kaukaiselta ajatukselta, että lukeminen oli minulle joskus kouluaikoina kamalaa pakkopullaa. Oli pakko lukea kirjoja jotka opettaja oli ennalta määrännyt. Jo silloin kirjastot olivat täynnä mielenkiintoisia tarinoita, mutta opettajan ja minun intressit eivät kohdanneet. Siksi en ole juurikaan rajoittanut sitä, mitä omat lapseni saavat lueskella, koska kaikilla meillä on omanlaiset intressit. Olen kierrellyt lasten kanssa kirjaston kaikki kolkat läpi, on luettu satuja, tietokirjoja ja kaikkea siltä väliltä. Lukeminen kannattaa aina, olipa se sitten kaunokirjallisuutta, Aku Ankka tai vaikkapa Ikean katalogi.

Luetko sinä lapsellesi?

Sari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!