Saako äiti itkeä?

Yksi suurimmista tunteenpurkauksista on itku. Vauvat itkevät, koska se on vauvojen tapa viestiä asioita. Kun viestintätavat kehittyvät, itkukin jalostuu. Itkun sanotaan puhdistavan, keventävän oloa, helpottavan. Mutta miten on, saako äiti itkeä lasten nähden?Crying woman

Kuva: PixabayLapsikin oppii peittelemään itkuaan


Sanon aina muille kanssaäideille, että tietenkin omat tunteet saa näyttää, myös lasten edessä. No kunnon "rageemiset" saa kyllä pitää ihan omana tietonaan, niitä ei tarttis puskea kenenkään verkko- tai tärykalvoille. Lapset on tosi fiksuja ja ne vaistoaa kyllä, jos kaikki ei ole hyvin ja äiti panttaa itkua sanoen, että "ei mulla mikään ole". Lapsi apinoi vanhempiaan käytösasioissa - niin hyvissä kuin pahoissakin ja näissä itkuasioissa myös. Eli silloin lapsikin oppii, että itkemisessä on jotain pahaa, noloa tai muuten vaan panttaamisen arvoista.


Hyvä, paha itku


Toiset itkevät herkemmin, kuin toiset. Ja jotkut ei itke. Kukin on sellainen, kuin on. Minä olen ihan superitkuherkkä, aina tippa linssissä. Itkun sanotaan kuitenkin puhdistavan ja helpottavan oloa. Mutta silti monet kokee itkun jotenkin huonona juttuna: on noloa purskahtaa töissä itkuun huonojen uutisten tultua, vaikka eihän siinä ole mitään pahaa. Joistain on tosi kiusallista, kun joku itkee heidän läsnä ollessa. Me suomalaiset viikingithän emme saisi muutenkaan turhia tunteilla, vaan naama peruslukemilla läpi tunteiden tuiskun, eikö vain? ;) Nythän meillä on lanseerattu tämä "roska silmässä"-ilmiö, jolla myös miehet voivat tunteilla olematta kuitenkaan mitään itkupillejä. Oli miten oli, mutta itkekää pois vaan, ei siinä mitään pahaa ole.

Minusta itku on kuitenkin yleisesti ottaen ihan hyvä juttu. Jatkuva itkuisuus voi sitten taas olla merkki jostain sellaisesta, mikä vaatii ehkä enemmän selvitystä. Baby blues? Mielenterveydelliset haasteet? Olosuhteiden aiheuttamaa itkuisuutta joka vaatii toimia? Yksin ei kannata tällaisten asioiden kanssa jäädä. Kannattaa koittaa pyytää apua. Ystävältä, puolisolta tai vaikkapa ammattilaisilta.


Älä kuormita lasta itkun syyllä


Vaikka minusta myös lapsen edessä saa itkeä, eri asia on tietysti se itkun syy. Lapsen niskaan ei tarvitse kaataa sitä, jos harrastuksessa on juntti vetäjä, työkaveri on hirviö, parisuhde menee päin seiniä tai rahat on loppu. Minä kerron lapsille itkun syyn aina jos lapset sitä kysyvät. Mutta lasten kysyessä kerron itkun syyn yleisellä tasolla, kuten vaikka että "oli raskas työpäivä" tai jos puhutaan tosi yleisellä tasolla, että "aikuisten asioita". Lapset tuntuu herkästi imuroivan syyllisyyden itselleen, joten onkin tärkeä muistuttaa lasta ihan ääneen, että itku tai pahamieli ei johdu lapsesta. Ja toisaalta, itkun syyhän ei aina ole paha mieli. Itkuhan voi tulla myös ikävästä, epätoivosta, kivusta tai ilostakin. Olen nainen, hyvä kun edes itse tietää mikä itkettää. Että kiitti vaan, hormonit!


Kuinka usein itken ja mikä on hölmöin syy, miksi olen itkenyt?


No jutun perusteella kuulostaa siltä, että itkeskelen joka päivä. No en itke. Itkeä tirrautan aina tarvittaessa, eniten ehkä hyvästä, eihän siihen tarvita kuin hömppäleffa ja hanat on auki! Hölmöin syy, jolle olen ikinä koskaan ylipäätään itkenyt, on ehdottomasti paloautot ja ambulanssit. Esikoistani odottaessani hormonitoimintani meni ihan vinksin vonksin ja jostain käsittämättömästä syystä herkistyin aina, kun näin hälytysajossa olevan pelastusauton: pääsääntöisesti paloauton tai ambulanssin. Sitten ne hanat vaan aukesivat, ei voinut mitään. Ja tiedätkö mitä tästä tekee erityisen hauskan jutun? Asuimme silloin paloaseman vieressä. Taisin olla hetkittäin nestehukan partaalla ;) Kuopusta odottaessa samaa ilmiötä ei ollut, joten enpäs joutunutkaan esikoiselle sepittämään, miksi ambulanssit itkettää, huh!

**


Saako äiti itkeä lasten nähden?


SariKommentit

 1. Meillä ainakin äiti itkee lasten nähden. Milloin väsymystä, milloin turhautumista, milloin huonoja tai ikäviä uutisia... Pojat saattavat kysyä, miksi äiti itkee, jolloin vastaan juuri yleisellä tasolla enkä kaada huoliani heidän niskaan.

  Meillä myös isompi poika näyttää herkästi tunteensa. Pienempikin itkee joskus, mutta hänellä menee se tunne todella nopeasti ohi.

  Anna itkun tulla ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ihana kuulla, että sielläkin on joku, joka uskaltaa näyttää tunteensa! Jotenkin vähän arvelinkin, että sinä olet niin aito ihminen, että sinä jos kuka et turhia peittele tuntoja: itket kun itkettää ja naurat kun naurattaa! Olet aivan ihana! Ja kuten sanoitkin, niin annetaan itkun tulla ❤ (Ja naurun myös :))

   Poista
 2. Koko kysymys on typerä, tottakai saa. Ja isä myös.

  VastaaPoista
 3. Kiitos sie ihana ihanasta vastauksesta 💟😍😭

  Totta, annetaan itkun tulla, kun itkettää ja naurun tulla, kun naurattaa 💟

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!