Meillä kasvaa hieno sukupolvi, joka pelastaa maailman

Kun ruotsalainen 16-vuotias Greta Thunberg lanseerasi yhteisen ilmastolakkopäivän pidettäväksi maaliskuussa 2019, somessa kuohui. Aikuiset ihmiset kauhistelivat, että lapset ovat "tällaisten asioiden" vuoksi pois koulusta. "Eihän lapset voi ymmärtää mitään näistä asioista". Ja vielä vähemmän heidän mielestä Gretalle tulisi antaa Nobelin rauhanpalkinto. Ei niin nuorelle! Eikä ennen kuin teot on näytetty toteen ja todistettu toimivaksi! Hei haloo aikuiset, tämäkö on se viesti, jonka me haluamme nuorillemme antaa? Ja hei, mitä itse teit 16-vuotiaana?Nuoret lakossa ilmaston puolesta


Maaliskuun puolivälissä some repesi, kun Greta Thunbergin lanseeraamaan ilmastolakkoon osallistui myös meidän nuoriamme ympäri Suomen. Aikuisena pitämäni ihmiset osallistuivat keskusteluihin sangen kummallisilla argumenteilla: eihän nuoret ymmärrä ilmastoasioista mitään, osa keskustelijoista pitää ilmastonmuutosta edelleen ihan huuhaana ja loput tuntuivat olevan sitä mieltä, että on kamalaa, että lasten annetaan lintsata tällä tavalla koulusta kesken päivän!

Se, että nuoret menevät lakkoon, koska haluavat painostaa päättäjiä parempaan ilmastopolitiikkaan on väärin, mutta on ihan ok lentää kesken koululukukauden viikoksi Aasiaan? Missä on suhteellisuudentaju?


Millä meriiteillä saa Nobelin?


Toinen mistä ihmisillä nousi tukka pystyyn oli se, että Greta Thunberg, ruotsalainen 16-vuotias nuori on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. "Eihän se nyt vaan käy! Noin nuorikin! Mitä se voi ymmärtää?" Ja kun pitäisihän Nobelin rauhanpalkinnon saajan tekojen jotenkin näkyä. Upea Martti Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008. Palkinnon perusteena oli työ rauhan ja sovinnon puolesta. Haluaisin, että jokainen joka vaatii, että Gretan tekojen pitäisi jotenkin näkyä ennen mahdollisten meriittien saamista, kertoisi minulle yhdenkin teon, mitä herra Ahtisaari teki saadakseen palkinnon. Kommenttiboksissa on tilaa, antaa tulla vaan. Minä pystyn niitä nimeämään montakin ja ihan samalla tavalla voidaan osoittaa, miksi juuri Greta olisi Nobelin rauhanpalkinnon ansainnut.


En voi kuin ihmetellä. Tämäkö on se viesti, jonka me haluamme antaa nuorille? Että unohtakaa kaikki: ilmastonmuutos on hölynpölyä, lapset ja nuoret eivät voi ymmärtää mitään ilmastoasioista! 

Saanko kysyä, että mitä sinä teit kun olit Gretan ikäinen, 16-vuotias?Ilmastonmuutos ei ole kouriintuntuva


Meillä on maailmanlaajuisesti kasvamassa ihan älyttömän fiksu sukupolvi. Enää ei riitä, että me keski-ikäiset koitamme hillitä ilmastonmuutosta vaan ilmastomme on jo rikki ja se pitää korjata. Jos meidän ikäpolvea on peloteltu toteamalla, että ihminen tuhoaa maapallon, minä voin silmääkään räpäyttämättä luvata, että meidän nuoret pelastavat vielä sen. He keksivät tapoja elää ekologisemmin ja kääntää ilmastonmuutos voiton puolelle, kunhan vain annamme heille siihen mahdollisuuden.

Ymmärrän toki, että on helppo tuomita nuoret: "ei ne osaa, eikä ne ymmärrä". Ilmastonmuutos ei ole ihan perinteisellä tavalla kouriintuntuva asia. Se ei ole saastesadetta taivaalta eikä se ole liejua jossa tarpoa polvia myöten. Sitä ei aina voi nähdä, mutta sen huomaa. Kun puhutaan ilmaston lämpenemisestä, ei se tarkoita sitä, että Suomen kesät muuttuvat jatkuvaksi helteeksi. Se tarkoittaa Suomen kohdalla sitä, että talvet tulevat lauhemmiksi ja kesät viileämmiksi. Jos olen vitsaillut Suomen keskilämpötilan olevan ympärivuotisesti +8, ei se kohta ole enää pelkkä läppä. Kesämme muuttuvat tuulisemmiksi ja sateisimmiksi. Kyllä sinne helteitäkin mahtuu sekaan ja talveen lumi-infernoja. Ääritilat vaihtelevat. Ja lapsuuden kesät, ne jolloin oli aina +21, aurinko paistoi, tuuli humisi koivunlatvoissa eikä kärsitty kylmyydestä tai sateista on muistojen havinaa. Ei niitä sen takia enää koeta. Faktat voi tarkistaa säätilastoista.


Maailma pelastuu


Kuvissa näkyy maisemia meidän lähiluonnosta. Lauantaina, kun lapset kavereineen olisivat voineet maleksia lähikaupoille karkkiostoksille tai maata pitkin sohvia pelailemassa, niin mitä vielä! Ihan vapaaehtoisesti lähtivät läheiselle purolle siivoushommiin. Purosta nousi kaljasixpackien muovikääreitä, sanomalehtiä, muovipussukoita ja paljon muuta ihmisen sinne heittämää roskaa, yhteensä kolmen kassillisen verran. Siinä sitä olikin ihmettelemistä, miksi ihmiset - etenkin aikuiset ihmiset heittävät roskat luontoon? No niinpä.

Mutta näin se maailma pelastuu, yksi teko kerrallaan. Toinen puhuu ilmastonmuutoksesta ilmastokokouksessa, toinen tekee yhtä tärkeää työtä siellä ruohonjuuritasolla. Kaikki panostus ilmastoasioihin on iso askel yhteisen hyvän eteen.

Hyvä nuoret!

Sari


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!